Vad betyder min valps beteende?

Publicerad av
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

När valpar lär sig att gå, leka och förstå andra valpars beteenden lär de sig också att prata. Valpar och vuxna hundar använder förstås inte ord. De kommunicerar vad de tänker och känner genom sitt kroppsspråk och med hjälp av andra uttryckssätt. Att förstå valpens kroppsspråk gör det enklare att kommunicera med din valp.

Så här läser du valpens kroppsspråk

Hundar kommunicerar med varandra genom kropDu kanske skrattar åt eller ojar över valpens ansiktsuttryck, men hundens uttrycksfullhet sträcker sig mycket längre än bara till uttrycket i det söta lilla ansiktet. Valpar använder hela kroppen för att kommunicera, från ögon till svansspets, enligt The Spruce Pets.

Ögonen: Kisande och hängande ögonlock visar på glädje eller njutning, framför allt förekommande i en lustfylld situation när hunden blir klappad. Ögon som är vidöppna visar vakenhet. Att vända bort blicken och undvika ögonkontakt visar på underkastelse eller stress, medan stirrande är en utmaning och ett tecken på att valpen bekräftar sin dominans. Var även uppmärksam på pupillerna. Pupillerna på en aggressiv valp vidgas när den är på väg att attackera.

Öronen: Storleken och formen på öronen kan påverka hur lätt det är att se och förstå öronens språk, men öronen på en valp som är mycket alert står rakt upp och pekar framåt. Öron som ligger platt mot baksidan av huvudet är ett tecken på rädsla eller underkastelse.

Munnen: En delvis öppen mun med en tunga som sticker ut ur munnen indikerar en glad och avslappnad valp. Om den slickar eller gör slickande rörelser med tungan visar den undfallenhet. En valp som tar tag eller nafsar i en annan hunds mun eller nos försöker visa sig dominant. Dessa tecken är ganska enkla att avläsa, men desto större otydlighet råder när en valp visar tänderna. Läppar som dras upp för att exponera tänderna är ett tecken på dominans och aggression, medan läppar som dragits isär i ett vänligt leende är ett tecken på underkastelse.

Hållningen: Valpens kroppshållning säger en massa: Självsäkra hundar, och de som visar sig dominanta, sträcker på sig och håller sig upprätta. Andra dominanta hållningar inkluderar att stöta till, knuffa, luta sig mot och stå över andra hundar eller individer. Valpar som känner sig mindre säkra kommer att försöka göra sig mindre genom att platta till öronen, sänka huvudet och stoppa in svansen mellan benen. Att hålla upp en blidkande tass och rulla över på rygg för att visa magen är också tecken på underkastelse eller att hunden känner sig bekväm med dig.

Pälsen: Även valpens päls kan säga något om hur den känner sig. En hund som är mycket vaken, oavsett om den är rädd eller aggressiv, kommer att resa ragg (pälsen längs ryggraden kommer att stå rakt upp).

Svansen: Du kanske tror att en viftande svans signalerar glädje och vänskaplighet. Men beroende på andra typer av kroppsspråk kan en viftande svans också indikera andra känslor, enligt The Spruce Pets. Om valpens bakdel eller hela kropp vickar så är det just ett tecken på att den är entusiastisk och glad att se dig. Men om svansen viftar långsammare kan det uttrycka osäkerhet och tvekan, medan en svans som hålls högt och viftar snabbt men i en smal båge signalerar rädsla eller aggression.

Hur valpens beteende förändras när den blir äldre

Visas typer av valpbeteende motsvarar också hundens utvecklingsstadium.

Tandsprickning: När valpar nafsar och gnager runt tre veckors ålder är det ett tecken på att deras valptänder växer. Intensivt gnagande och tuggande i kombination med ökad aggression vid omkring tre till sex månaders ålder betyder att vuxentänderna börjar växa ut, enligt Cuteness. Detta är en bra tidpunkt att skaffa valpen en ny tuggleksak och ställa skor och andra värdefulla saker utom räckhåll.

Socialisering: Vid omkring fyra veckors ålder visar valpar mod och nyfikenhet när den gör lite längre utflykter från sin mamma och sina syskon för att utforska. Detta är en bra tidpunkt för att socialisera hunden genom att exponera den för nya människor, djur och upplevelser.

Tonåren: Vid omkring 12 veckors ålder kan du räkna med att valpen försöker visa sig dominant och tänja på fastställda gränser när den försöker hitta sin plats i hemmet. Nu är det dags att vara bestämd, och samtidigt ge mycket bekräftelse. Vid sex månaders ålder bör valpen känna sig mer säker på sin plats i familjen och ha anpassat sig till sin roll.

Könsmognad: Även om det kan variera något mellan raser hamnar valpar vanligen i sin version av puberteten vid runt sex månaders ålder. Tikar får fysiska symtom som liknar menstruation hos människa. Hanhundar markerar i detta stadium sitt territorium, försöker rymma hemifrån och bestiger allt som kommer i deras väg, enligt American Kennel Club. Kastrering är bästa sättet att undvika oönskad dräktighet och minska oönskat beteende.

Att lära sig vad visst valpbeteende betyder och lära sig att förstå valpens kroppsspråk är viktigt för alla hundägare. Denna kunskap kommer inte bara att hjälpa dig att knyta an till din valp, utan också att hjälpa dig att bemöta valpens känslomässiga behov bättre så att den kan bli en känslomässigt välanpassad hund.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är hundägare och bloggare från Tulsa i Oklahoma. Hon brukar sitta och skriva med knäet fullt av små vovvar.

Relaterade artiklar

 • Hur du önskar en God Jul till din hund - utan att ni går upp i vikt

  Hur du önskar en God Jul till din hund - utan att ni går upp i vikt.
 • När din valp löper

  Dogs running Din tikvalp kommer troligen att löpa för första gången vid cirka 5-8 månaders ålder (om hon inte har blivit kastrerad). Några ägare väljer därför att kastrera innan det händer eftersom hunden cykel, som varar 21 dagar kan orsaka en stor förändring i valpens dagliga rutin.
 • Managing your puppy around a female puppy in season

  Dogs running Puppy, ,kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill
 • Hundprat

  Det viktigaste du kan göra för din hund är förmodligen att lära dig något om dess psykologi. Att förstå hundpsykologi gör det lättare att leva lyckligt och harmoniskt tillsammans med din hund.

Relaterade produkter