Kan katter få influensa eller bli förkylda?

Publicerat av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hur är det med coronavirus?

Som en orolig hund- eller kattägare, kan läsning om coronaviruset COVID-19 kanske få dig att fundera över risken av smitta mellan dig och din hund eller katt. Just nu finns det inget som tyder på att hundar, katter, foder eller foderförpackningar har varit en smittokälla för andra djur eller människor. Då situationen kring coronaviruset (COVID-19) fortsätter att utveckla sig är det viktigt att följa uppdateringar från World Health Organization när ny information dyker upp.

För tillfället finns det inget som tyder på att hundar, katter eller andra husdjur kan sprida den mänskliga versionen av viruset. Organisationen World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) har publicerat ett hjälpfullt rådgivningsdokument, tillgängligt på WSAVA Advisory Document, som uppdateras regelbundet, och kan hjälpa till att svara på frågor, inkluderat en särskild del med frågor och svar. För mer information, se följande artikel:

Coronavirus, COVID-19 och din hund eller katt: Vad du behöver veta.

Borde jag vara orolig om min hund eller katt börjar hosta?

Om din hund eller katt hostar, får feber, eller är slö, vilka är alla tecken som påminner om dem orsakade av COVID-19 hos människor, vänligen boka en tid hos din veterinär. Hundar och katter kan få andra sjukdomar som kan påverka deras hälsa, däribland influensa, kennelhosta, kattsnuva (övre luftvägsinfektion hos katter), hjärtsvikt, bronkit, lunginflammation och hjärtmask - för att bara nämna ett fåtal. Några av dessa kan vara orsakade av andra virus, men vad som är viktigt att veta är att dessa virus eller sjukdomar inte är förknippade med COVID-19 och det finns inget som tyder på, enligt CDC, att hundars influensa-virus kan smittas till människor.

Kan vi smitta varandra?

Om du har influensa eller är förkyld ska du inte oroa dig så mycket över att överföra sjukdomen till ditt husdjur. Det finns dokumenterade fall där djurägare överfört H1N1-viruset till sin katt, skriver Smithsonian-magasinet, och katter kan överföra viruset till människor; det är dock väldigt ovanligt. 2009, när H1N1-viruset (svininfluensa) sågs som en epidemi i USA, fanns det anledning att vara orolig då H1N1 överfördes från djur (grisar i detta fall) och infekterade människor.

Virusets natur

Katter kan få influensa, såväl som övre luftvägsinfektion orsakat av ett av följande två virus: felint herpesvirus eller felint calicivirus. Katter i alla åldrar är mottagliga, men unga och äldre katter är extra känsliga då deras immunförsvar inte är lika starkt som hos katter i sin bästa ålder.

Katter smittas med viruset när de kommer i direkt kontakt med en infekterad katt eller viruspartiklarna, förklarar VCA djursjukhus. Organisationen tillägger att "viruset utsöndras i saliven och i sekret från ögon och nos hos en infekterad katt". Därför är det viktigt att hålla din katt borta från katter som är sjuka.

Om din katt får influensa eller en övre luftvägsinfektion, kan viruset vara kvar länge, säger Love That Pet. "Dessvärre kan katter som tillfrisknat från kattinfluensa bli temporära eller permanenta bärare av virus. Detta innebär att de kan sprida viruset i miljön, även om de inte verkar vara sjuka längre". Om din katt fått influensa bör du vara uppmärksam på återkommande symtom.

Om du misstänker att din katt har influensa ska du hålla koll på följande symtom:

 • Håglöshet
 • Hosta
 • Nysningar
 • Rinnande nos
 • Feber
 • Nedsatt/ingen aptit eller törst
 • Rinnande ögon och/eller nos
 • Andningssvårigheter

Kontakta din veterinär direkt och förbered dig på att åka in med din katt för en undersökning..

Behandling och förebyggande

Att vaccinera din katt och att följa vaccinationsrekommendationerna kommer att upprätthålla din katts hälsa och hjälpa till att förebygga sjukdom. En annan viktig faktor för att hålla bakterierna borta: tvätta händerna noggrant och ofta (och be andra att göra detsamma); desinficera nedsmittade områden, såsom sängkläder, kläder och handdukar; och undvik kontakt med någon (inklusive djur) som kan vara sjuk.

Djur kan smittas med sjukdomar från andra djur, så det är viktigt att hålla din friska katt borta från sjuka katter. Ögon- och öronsekret och saliv är vanliga sätt som djur sprider bakterier på, så du bör separera foder- och vattenskålar.

Om du misstänker att ditt djur har influensa eller en förkylning bör du kontakta din veterinär direkt. Enligt PetMD "finns det inget botemedel för influensa utan behandlingen är symtomatisk. Rengöring kan krävas för att hålla ögon och nos rena och fria från sekret". Möjliga behandlingar inkluderar antibiotika och vätska för att undvika uttorkning. Din veterinär kommer att ge dig en detaljerad behandlingsplan.

Under återhämtningsperioden kommer din katt behöva mycket kärlek och uppmärksamhet, på samma sätt som din katt skulle gjort samma för dig om det var du som var sjuk. Detta kan vara svårt om du också är sjuk, men trösta dig med vetskapen om att när ni båda är friska kan ni överösa varandra med kärlek.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine O'Brien är en författare, mamma och långvarig djurägare till två Russian Blue-katter som styr hushållet. Hennes arbete kan även läsas på Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy, där hon skriver om familjelivet, djur och graviditet. Följ henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien

 

Relaterade artiklar

 • Cancer hos hundar: Orsaker, diagnos och behandlingar

  Dogs running Lär dig mer om symtom, diagnos och behandling av cancer och tumörer hos hundar och ge djurägare värdefull information och resurser när de har att göra med cancer hos hundar.
 • Håll koll på din valps vikt

  Visste du att övervikt hos hundar och katter definieras genom att individen väger 15 % eller mer över sin idealvikt? Det motsvarar bara 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men över 7,5 kilo för en rottweiler.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.
 • Förebyggande av tillväxtstörningar hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler och symtom på tillväxtstörningar hos valpar och om vikten av balanserad näring för ditt husdjurs hälsa och välbefinnande.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>