Coronavirus, COVID-19 och din hund eller katt: Vad du behöver veta

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kan min hund eller katt smittas av coronavirus?

Som en orolig hund- eller kattägare, kan läsning om coronaviruset COVID-19 kanske få dig att fundera över risken av smitta mellan dig och din hund eller katt

Just nu finns det inget som tyder på att hundar, katter, foder eller foderförpackningar har varit en smittokälla.

Här är andra saker du borde veta om coronavirus och COVID-19 hos hundar och katter. Vi vill särskilt uppmärksamma att organisationen World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) har publicerat ett hjälpfullt rådgivningsdokument, tillgängligt på WSAVA Advisory Document, som uppdateras regelbundet, och kan hjälpa till att svara på frågor, inkluderat en särskild del med frågor och svar.

Vilka typer av coronavirus påverkar människor?

Centret för förebyggande och kontroll av sjukdomar rapporterar att det finns sju coronavirus som kan smitta människor. Fyra typer av dessa förekommer vanligen över hela världen och ger symptom liknande en vanlig förkylning. De andra typerna av coronavirus, vilka kan smitta människor, är mer allvarliga och inkluderar det nya SARS-CoV-2 som orskar COVID-19.

Tecken på coronavirus hos människor påminner om de symptom man ser hos människor med influensa, däribland feber, brist på energi och hosta. En mer allvarlig typ av smittan kan orsaka lunginflammation och andra allvarliga hälsorisker.

Borde jag vara orolig om min hund eller katt börjar hosta?

Om din hund eller katt hostar, får feber, eller är slö, vilka är alla tecken som påminner om dem orsakade av COVID-19 hos människor, vänligen boka en tid hos din veterinär. Hundar och katter kan få andra sjukdomar som kan påverka deras hälsa, däribland influensa, kennelhosta, kattsnuva (övre luftvägsinfektion hos katter), hjärtsvikt, bronkit, lunginflammation och hjärtmask - för att bara nämna ett fåtal. Några av dessa kan vara orsakade av andra virus, men vad som är viktigt att veta är att dessa virus eller sjukdomar inte är förknippade med COVID-19 och det finns inget som tyder på, enligt CDC, att hundars influensa-virus kan smittas till människor.

Kan människor smitta sina hundar och katter med COVID-19?

Om du har blivit testad positivt för COVID-19 rekommenderar CDC dig att begränsa din kontakt med människor och djur för att vara på säkra sidan. Det betyder att du inte bör dela mat med din hund eller kat, klappa, krama eller låta dem slicka på dig. Om möjligt rekommenderas det att någon i din närhet som är frisk tar hand om ditt husdjur under tiden du är sjuk. Om du trots allt måste ta hand om din hund eller katt så rekommenderas det att du bär en mask och engångshandskar samt tvättar händer före och efter du rör ditt husdjur.

Coronavirus hos hundar och katter

Coronavirus är en virusfamilj. Namnet kommer från virusets utseende under ett mikroskop. Det är omringat av ringar av proteiner som liknar solens krona, eller "corona".

Hundar och katter kan smittas av andra typer av coronavirus som är specifika för dem, och kan orsaka andra sjukdomar såsom kennelhosta, luftvägsinfektion eller mag- och tarmproblem.
Vad som är viktigt att veta är att dessa virus inte är förknippade med COVID-19 och ingen av dessa är överföringsbara till människor.

En ny studie menar på att katter kan smitta andra katter med COVID-19, men det finns inga bevis på att katter kan smitta COVID-19 till människor.

Vad mer bör jag veta om COVID-19?

Här följer ett par sista fakta om sjukdomen:

 • Smitta mellan människor av COVID-19 har förekommit i ett flertal länder.
 • I nuläget finns det inget som tyder på att du kan smitta din hund eller katt med COVID-19, eller att din hund eller katt kan smitta dig.
 • Noggrann hygien och handtvätt kan reducera risken enormt att bli smittad eller att föra smittan vidare.

DU KANSKE OCKSÅ TYCKER DET HÄR ÄR INTRESSANT

 • Cancer hos hundar: Orsaker, diagnos och behandlingar

  Dogs running Lär dig mer om symtom, diagnos och behandling av cancer och tumörer hos hundar och ge djurägare värdefull information och resurser när de har att göra med cancer hos hundar.
 • Håll koll på din valps vikt

  Visste du att övervikt hos hundar och katter definieras genom att individen väger 15 % eller mer över sin idealvikt? Det motsvarar bara 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men över 7,5 kilo för en rottweiler.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.
 • Förebyggande av tillväxtstörningar hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler och symtom på tillväxtstörningar hos valpar och om vikten av balanserad näring för ditt husdjurs hälsa och välbefinnande.

RELATERADE PRODUKTER