Uppfostra en valp: Vad du behöver veta

Skriven av Jean Marie Bahaus
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Valpar är underbara, men att uppfostra en valp kan även vara mycket utmanande. Om du aldrig har haft en valp tidigare kan denna uppgift kännas skrämmande, men när de stora valpögonen väl fångat ditt hjärta finns det ingen återvändo. Här är några användbara tips för att ta dig igenom valpens utveckling och se till att din nya fyrbenta vän växer upp till en lycklig, frisk och välanpassad hund.

Uppfostra en valp: Saker att tänka på

Puppy retriever scratching fleas in the grass

Valpar är små energiknippen som ofta är väldigt nyfikna på sin omgivning. Livet med en valp skiljer sig inte särskilt mycket från livet med ett litet barn – du behöver ha mycket tålamod när du övervakar din valp för att hålla den i styr, hjälpa den att lära sig ett lämpligt beteende och lära känna världen på ett säkert sätt.

Den goda nyheten är att valpar sover mycket, även om de inte alltid sover hela natten. Din valp kan väcka hushållet genom att gnälla eller skälla för att den behöver gå på toaletten eller för att den har vaknat ensam och rädd. Valpar gillar även att tugga mycket när de får sina vuxentänder och kan se vardagsrumsmattan, soffan, favoritskorna eller till och med din hand som det perfekta bytet! Om du blir frustrerad över dessa beteenden är det viktigt att komma ihåg att uppgiften att uppfostra en valp bara är tillfällig. De lämnar de flesta valpfenomen bakom sig när de blir vuxna.

Om du precis har skaffat en hundvalp eller är redo att hämta hem din lilla glädjespridare måste du vara beredd på det nya ansvar som detta nya liv innebär. Detta betyder att du måste ta dig tid att uppfylla dess behov. Så om du planerar att skaffa en valp är det en bra idé att göra det när du kan ta ledigt från jobbet eller arbeta hemifrån för att tillbringa tid med den. På så sätt kan du släppa ut den ofta för att utföra sina behov samt övervaka dess beteende medan den lär sig att leva med sin nya familj.

Valpsäkra ditt hem

Även om du gör ditt bästa så är det praktiskt taget omöjligt att ge din energiska och nyfikna valp ständig uppsikt och det är viktigt att valpsäkra ditt hem innan den anländer. Säkra elsladdarna och flytta potentiellt giftiga växter eller ämnen, t.ex. rengöringsmedel och insektsbekämpningsmedel, utom räckhåll. Det kan även vara bra att krypa runt i hemmet för att få en bild av valpens omgivning. Ta bort allt som kan vara frestande att tugga på eller svälja och stäng dörrar och andra öppningar som kan få den att gå vilse eller fastna. Detta skyddar inte bara valpen, utan förhindrar även den ångest som kan uppstå när du inser att valpen är försvunnen.

Du måste vara redo att börja träna valpen så snart du tar hem den. Om du planerar att burträna den, ska du ha buren redo. Gör den bekväm genom att lägga filtar eller en hundbädd i den, men se även till att den är tillräckligt stor för att ge valpen gott om utrymme att stå upp, vända sig och lägga sig ner. Introducera buren långsamt genom att lämna dörren öppen och låt valpen utforska den på egen hand. Du kan locka valpen att gå in i buren genom att kasta in en leksak eller några matbitar. Ju mer bekväm valpen är i buren, desto lättare kommer träningen att vara för er båda.

Om du avstår från en bur kan du avgränsa ett litet område, t.ex. ett hörn i köket eller vardagsrummet, där den kan begränsas från andra husdjur och småbarn, men samtidigt vara en del av hushållets händelser. Ha några träningsmattor till hands för att fånga upp eventuella olyckor, samt en hundbädd, en vattenskål och några lämpliga valpleksaker. Det här området fungerar som valpens bas där den säkert och långsamt kan introduceras till de andra personerna i hushållet, samt en tillflyktsort när den känner sig överväldigad eller behöver lite lugn och ro.

Tillbehör du behöver

Du bör köpa ett flertal förnödenheter för att hålla din valp glad och frisk.

 • Vattenskålar (vanliga köksskålar är inte säkra för livliga valpar)
 • Några matleksaker eller -pussel
 • Högkvalitativt valpfoder och nyttigt hundgodis.
 • Friskt, rent vatten.
 • Ett halsband med en ID-bricka.
 • Ett koppel och eventuellt en hundsele för promenader (detta är praktiskt vid koppelträning).
 • En bur eller hundkorg.
 • En hundbädd.
 • En hundborste eller -kam.
 • Schampo som är säkert för valpar.
 • Klotrimmer avsedd för hundar.
 • En hundtandborste och hundtandkräm som är säker för hundar.
 • Leksaker som är säkra för valpar.
 • Biologiskt nedbrytbara bajspåsar
 • En resväska att förvara valpens nödvändigheter i när du reser.
 • Husdjurssäkra rengöringsmedel för hemmet (om du är den allra första valpföräldern som aldrig råkat ut för en olycka i hemmet – grattis!).

Näring för valpar

Valpar har andra närings- och energibehov än vuxna hundar. Leta efter ett högkvalitativt valpfoder som är speciellt framtaget för att främja valpens utveckling och tillväxt. Den rätta mängden foder beror på faktorer som ålder, storlek och ras. Rådfråga din veterinär om hur mycket och hur ofta du ska ge din valp mat.

För vissa små raser kan det vara bäst att mata fritt för att se till att de får tillräckligt med näring. Dvärghundar och mindre raser blir fysiskt mogna snabbare än större raser och kan övergå till hundfoder för vuxna hundar och portioner i vuxenstorlek vid 9-12 månaders ålder.

Det kan ta hela två år för större raser att mogna fysiskt och dessa har andra näringsbehov än små raser. De bör ges valpfoder som är speciellt framtaget för stora raser. Prata med din veterinär om när din stora växande hund bör byta till vuxenfoder. De bör även ges flera måltider om dagen med kontrollerade portioner för att förhindra komplikationer som uppblåst mage. Ett strukturerat utfodringsschema för en större ras kan se ut så här:

 • Sex till tolv veckor gammal – fyra måltider om dagen.
 • Tre till sex månader gammal – tre måltider om dagen.
 • Sex månader och uppåt – två måltider om dagen.

Träning och socialisering

Brown Australian Shepherd puppy peeing on the grass with other puppies in the background

Du bör börja träna rumsrenhet direkt. RSPCA förklarar att hundar är instinktivt rena djur som undviker att smutsa ner sin säng och området runt den. Därför kan det vara bra att begränsa dem till ett litet område eller en bur under toaletträningen. Skapa en rutin och tänk på att unga valpar vanligtvis behöver tömma sin urinblåsa en gång varannan timme. När din valp lyckas göra sina behov på rätt plats ska du berömma den och belöna den med godis.

När man tränar rumsrenhet och beteenderegler med valpen är det viktigt att ha tålamod och använda positiv uppmuntran för att skapa goda associationer till korrekt beteende. Det är i allmänhet bäst att undvika oönskade beteenden genom att förebygga situationer som kan leda till dem, t.ex. genom att aldrig ge din valp skor, strumpor eller andra förbjudna föremål att tugga på.Slå eller skrik aldrig åt din valp – detta kommer skrämma den och få den att känna sig orolig och förvirrad. När den utför ett negativt beteende ska du försöka styra den tillbaka till något positivt. Om den t.ex. tuggar på något som den inte borde tugga på ska du rikta dess uppmärksamhet åt en leksak istället. Anmäl dig till valpkurser så snart som möjligt. Valpkurser är inte bara ovärderliga möjligheter till socialisering och inlärning i en kontrollerad miljö utan ger dig även möjligheten att utveckla färdigheter för att träna valpen på rätt sätt.

God socialisering är nyckeln till en välanpassad hund. Du kan börja socialisera valpen direkt genom att introducera så många nya människor, platser, sevärdheter, ljud, lukter och upplevelser som möjligt. Du bör även ge den möjligheter att umgås med andra husdjur, men det är även viktigt att se till att alla valpkompisar också är vaccinerade och har genomgått veterinärkontroller innan detta äger rum.

Din valps hälsa

En av de första sakerna du bör göra efter att du tagit hem din valp är att boka in ett hälsobesök hos veterinären. Fråga runt om du inte redan har en veterinär. Dina familjemedlemmar, vänner och arbetskamrater kan förmodligen ge dig en mängd rekommendationer.

Vid första besöket kommer veterinären att undersöka din valp för eventuella hälsoproblem eller parasiter och troligen rekommendera ett program för att tackla parasiter, t.ex. loppor, fästingar och maskar. Din veterinär kommer också att upprätta ett vaccinationsschema och ge dig råd om när du bör kastrera eller kastrera valpen, vilket kan bidra till minskade risker för hälsoproblem och beteendeproblem när de blir äldre.

Tills valpen har fått alla sina vaccinationer ska du undvika hundar vars vaccinationshistorik du inte känner till och platser där många hundar vistas, t.ex. hundparker eller gemensamma trädgårdar.

Din veterinär kan också att besvara alla dina frågor och funderingar om hur du tar hand om valpen, t.ex. vilken typ av mat du ska ge den och hur mycket den bör äta. Veterinären eller veterinärassistenten kan också ge dig råd om olika typer av valpvård, t.ex. tandborstning och kloklippning samt visa dig hur man gör det på rätt sätt.

Hos veterinären kan du även försöka boka in valpens sexmånadersbesök. Veterinären kommer att använda besöket för att kontrollera din valps tillväxt och utveckling för att kontrollera att allt ser bra ut ur hälsosynpunkt. De kan även börja ge dig tips på hur du förbereder dig på tonårsperioden, vilket kan vara en utmanande tid för djurföräldrar då valpen blir könsmogen. Detta är också ett bra tillfälle att prata om vad du kan förvänta dig av valpen när den blir vuxen.

Valplek

Förutom träning och allmän hälsa behöver valpar även uppmärksamhet och motion. Den goda nyheten är att detta inte alltid innebär promenader runt kvarteret, jogging i grannskapet eller resor till hundparken. Att leka med valpen är oftast tillräckligt för att hålla den frisk och samtidigt bygga upp er relation. Lekar som apport, dragkamp och kurragömma kan utföras i hemmet för att hjälpa valpen att göra slut på energi. Ägna 30–60 minuter om dagen åt att leka med valpen och promenera med den eller låta den springa runt i trädgården.

Vård

Vård är inte bara för hundar som behöver klippas varannan vecka. Att börja vårda valpen när den är liten kommer göra saker och ting lite enklare för er båda. Vård innebär att trimma och borsta pälsen, borsta tänderna, klippa klorna och bada valpen. Du kan absolut anlita en professionell hundfrisör för pälsklippning eller gå till veterinären för kloklippning, men du måste vänja din hund vid att sitta still medan du putsar den. Vänj den vid känslan av att få pälsen borstad – detta gäller särskilt hundar som fäller mycket eller ofta får kladdar. Att bada valpen är inte alltid enkelt, så ha flera handdukar till hands (och ha på dig kläder som får bli blöta) och introducera långsamt schampo och vatten. När valpen börjar känna sig mer bekväm blir det oftast lättare. Att borsta tänderna kan verka konstigt för många djurägare, men det kan vara avgörande för att skydda hundens mun. Här är några tips för att få din valp att vänja sig vid tandborstning.

Det är inte lätt att uppfostra en valp, men det är ett äventyr fyllt av belöningar allteftersom er relation utvecklas. Med mycket tålamod och lite extra ansträngning kan du förvandla din stökiga valp till en rolig och älskvärd vän som är värd allt och lite till.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus Contributor Photo

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en romanförfattare och frilansskribent som bor i Tulsa, Oklahoma. Hon skriver ofta om hundar och katter och deras hälsa på sitt hemmakontor, där hon får hjälp av en skara pälskompisar.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterade artiklar

 • Din valps identifiering

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Introducera halsband och koppel

  Dogs running Även om det kommer att dröja några veckor innan du kan gå ut med hunden i koppel (innan valpen är vaccinerad bör du alltid bära den när ni är utomhus för att undvika infektionsrisken) kan du börja vänja valpen vid att bära halsband när den har börjat anpassa sig till sin nya omgivning.
 • Tid isär

  Tips and techniques for training your puppy to adjust well to being left alone for short periods of time.
 • Hälsoproblem du inte kan vaccinera mot

  Dogs running Naturligtvis kan en fullt vaccinerad valp råka ut för vissa hälsoproblem då och då. Här är några vanliga sjukdomstillstånd:

Relaterade produkter