Träffa veterinären

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du har valt ut din valp - nu är det dags att välja veterinär

Dog image

n av dina första uppgifter som ny hundägare är att boka tid hos veterinären. Hur hittar du rätt veterinär för dig? Du kan få rekommendationer och tips från familj och vänner, men om du inte kan få hjälp från det hållet måste du helt enkelt lita på ditt eget omdöme. Verkar personalen trevlig, kunnig och hjälpsam? Ligger kliniken i närheten och finns det jourpersonal om valpen skulle bli sjuk efter stängningsdags? Du kan också fråga om kliniken har specialister eller om din valp kommer att få en remiss till en specialist vid behov.

 

Se till att det första besöket går bra

Ditt första besök hos veterinären kommer att vara en stressig upplevelse för valpen. Den måste åka bil, träffa nya människor, uppleva nya lukter och stå ut med att bli undersökt. Du kan hjälpa till på flera olika sätt. Det första steget är att se till att du själv är lugn och samlad. Sedan måste du till att valpen sitter säkert i bilen, helst i en hundbur eller sele med säkerhetsbälte.

Det är också en bra idé att ta med några leksaker och lite hundgodis så att du kan belöna valpen för gott uppförande. Då kommer valpen att märka att veterinärsbesöken inte är så farliga! Klicka här för mer information om att resa med ditt djur.

 

Vaccinationer

Att vaccinera din valp mot livshotande sjukdomar är livsviktigt, och en av de viktigaste sakerna du kan göra för att hålla valpen frisk.

Din veterinär kommer att ge dig information om vaccinationsrutiner, men valpen bör få sin första spruta vid åtta veckors ålder, och nästa omgång vid 12 veckor. Efter vaccinationen bör valpen inte träffa andra hundar på 7 till 10 dagar.

Vaccinationsskyddet måste förstärkas en gång om året, men vissa vaccinationer behöver bara tas vartannat år. Din veterinär kommer att informera dig om detta. Klick här för mer information om vaccination.

 

Avmaskning

De vanligaste två typerna av maskar som din valp kan få är: rundmask och bandmask, och det är därför viktigt att du börjar avmaskningen så fort som möjligt. Veterinären kan ge dig råd för hur ofta du ska avmaska. Eftersom vissa maskar kan överföras till människor är det viktigt att du håller dig till veterinärens avsmaskningsschema.

 

Loppor

Om din valp har fått oväntat besök, kommer den förmodligen att klia sig hela tiden. Det kan hända att du upptäcker loppavföring i pälsen när du borstar valpen.

Det är svårt att se lopporna, som är rödbruna, omkring 2-3 mm långa och rör sig väldigt snabbt. Om du misstänker att valpen fått loppor bör du fråga veterinären om en lämplig behandling. Moderna loppmedel är väldigt effektiva och det går förmodligen fort att bli av med lopporna. Du måste också sanera hemmet noga och veterinären kan ge dig råd om vilka medel du kan använda.

Loppor finns framför allt i södra delarna av landet.

 

Djurförsäkring

Du bör ha en djurförsäkring för valpen. Då behöver du inte oroa dig över dyra räkningar om valpen blir sjuk. Tänk dock på att djurförsäkringar i regel inte täcker rutinmässig hälsovård.

När det gäller försäkringar måste du också jämföra olika bolag eftersom försäkringsvillkoren och priserna varierar. Skriv aldrig på ett avtal utan att först ha läst igenom det noga.

 

Chip-märkning

Ett mikrochip är en liten elektronisk krets som implanteras under huden i nacken på valpen. Det är ett relativt smärtfritt ingrepp, ungefär som att få en vaccinationsspruta med en kraftig kanyl. Kretsen innehåller ett unikt ID-nummer som finns registrerat i Svenska Kennelklubbens ägarregister. Om din valp någonsin springer bort och blir upphittad kan den spåras tillbaka till dig.

Relaterade artiklar

 • Håll din valp frisk

  Du är den person som bäst kan se till att din valp håller sig frisk och pigg.
 • Hitta och avlägsna loppor på hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symtom och behandlingar för säsongsbundna hundallergier och klåda från fästingar, loppor och andra irriterande parasiter!
 • Sköt om din valp

  Dogs running Alla valpar ska borstas dagligen, och inte bara för att förbättra hudens och pälsens skick.
 • Hundar som är rädda för åskan

  Dogs running Rädsla för åskan är en vanlig fobi hos hundar. Det visar sig ofta genom att den gömmer sig, gnäller, skäller, skrapar med tassen eller urinerar. Ingen vet med säkerhet varför en hund är rädd för åskan.

Relaterade produkter