Din valps identifiering

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Valpens ID

Som tidigare nämnt, ska valpen vara ID-märkt vid leverans till dig. En god idé är att i tillägg ha din ägarinformation på halsbandet. Det finns olika typer av identifiering åt din valp för att försäkra dig om att han återfinns om han springer bort, går vilse eller blir stulen. För mer information se artikeln om chip-märkning.

En del hundägare låter tatuera sitt djur, vanligtvis på insidan av örat men numera anses chip-märkning vara det effektivaste sättet att permanent länka hundar till sina ägare, och öka chanserna för att hunden återbördas om den går vilse, smiter eller blir stulen.

De flesta valparna kan chip-märkas vid tolv veckor. Det lilla chippet implanteras smärtfritt under huden. Chippet förflyttar sig normalt inte och är inte synligt, men kan läsas maskinellt med en speciell avläsare. Valpens mikrochip har en unik ID-kod som är knutet till dina personuppgifter i SKK:s register. Metoden möjliggör identifiering av hunden oavsett i vilken landsdel man befinner sig. För en engångskostnad blir valpen registrerad livet ut.

Om du vill veta mer om chip-märkning ska du tala med din veterinär.

 

Och om valpen rymmer?

Ponera att valpen skulle rymma och gå vilse: det är bättre att kunna föreställa sig det otänkbara än att vara oförberedd. Det säger sig självt att du blir utsatt för extrem stress om valpen försvinner, men även de mest väl omhändertagna hundarna kan rymma eller bli stulna. Hemtama djur är särskilt utsatta eftersom de inte känner till omgivningarna utomhus.

De flesta hundarna kommer hem igen hem själva, men om hunden plötsligt saknas är det viktigt att du omedelbart vidtar åtgärder. Förhoppningsvis har valpen ett märkt halsband så att polisen eller någon annan kan återlämna hunden till dig. Du bör också ringa till polisen och informera dem om hunden, ge en beskrivning och lämna dina kontaktuppgifter. Kontakta också lokala djurhem. Valpen kan ha lämnats in hos dem. Telefonnummer till djurskyddsorganisationer finns i telefonkatalogen. Det finns även risk för att någon "välmenande" person har tagit hem valpen. Sätt därför upp flygblad i grannskapet, t.ex. i butiker, bibliotek och hos veterinären.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter