10 tips på vad du behöver förbereda när du adopterar en hund

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att adoptera en hund kan vara överväldigande om du inte vet var du ska börja, men att ta hem en valp är också roligt och spännande! Denna milstolpe är det första av många tillfällen till anknytning mellan dig och din fyrbenta vän. För att underlätta denna anspänning har vi här tio saker du kan göra för att trygga en smidig överlämning för alla inblandade.

1. Införskaffa hundens utrustning

Införskaffa allt du behöver för att få din hund att känna sig trygg och bekväm innan du tar hem din nya vän. Förutom det grundläggande — hundhalsband och koppel, samt foder- och vattenskålar — behöver du också en hundsäng, hundgrind, leksaker, hundfoder och en karda eller borste för pälsvård. Det är också bra att ha kissunderlägg och rengöringsmedel som tar bort lukt till hands inför olyckor under tiden du lär valpen att bli rumsren.

2. Förbered hemmet

På samma sätt som vid bebisförberedelser är det alltid en smart och trygg idé att göra i ordning hemmet innan valpen kommer hem. Gå igenom hemmet och ställ undan saker som kan vara skadliga för små och nyfikna valpar, och plocka undan saker du inte vill valpen ska tugga på.

Du bör också förbereda resten av familjen: Diskutera vilka familjemedlemmar som kommer att sköta om utfodring, rastning och träning. Om det redan finns andra djur i hemmet, se till att deras vaccinationer är aktuella, detta för allas säkerhet. Om du har katter bör du ha ett särskilt hundfritt utrymme för dem där de kan dra sig tillbaka, det ger dem tid att anpassa sig i sin egen takt till nykomlingen och den spännande händelsen. Detta kan verka som en överdrift för vissa, men denna förberedelse hjälper till att skydda din hund och underlättar för alla under anpassningsprocessen.

3. Ge din hund ett tryggt utrymme

Precis som för de andra djuren i hemmet bör du även ge nykomlingen ett privat ställe. Vissa hundägare har en motvilja till hundbur, men ideella Best Friends menar att hundar faktiskt ser den som sitt eget lilla krypin, ungefär som en koja. Den fungerar också som en plats där de kan känna sig trygga under tiden de anpassar sig. Om du föredrar att inte ha en hundbur kan du naturligtvis använda en hundgrind för att avskärma ett rum bara för honom eller henne. Där kan du vara med hunden under anknytningsfasen, men håll barn och andra husdjur utanför under denna fas.

4. Planera för hur (och när) du ska ta hem hunden

Om det är möjligt, ta ledigt från jobbet några dagar och planera in att hämta hunden på helgen när du är ledig. Men hämta inte upp din hund i början av en lång semester; om den vänjer sig vid att du ständigt är hemma kan din hund utveckla separationsångest när du börjar jobba igen. Låt någon annan köra dig när du ska hämta hunden, eller låt någon annan åka med som kan lugna din nya familjemedlem medan du kör. Glöm inte att ta med hundkopplet och ta hunden direkt hem utan att göra några distraherande stopp.

5. Visa din hund runt i huset

Håll hunden kopplad när du låter den nosa och utforska hemmet. Visa hunden sin mat, hundbädd och leksakerna, och låt din nya vän veta vad som är tillåtet och inte med korta men fasta kommandon som "nej" eller "låt det vara".

6. Utforska trädgården i koppel

Adopterade hundar bör ha gott om tid och utrymme att nosa runt i sina nya omgivningar. Om du har utsett en plats i trädgården där hunden kan kissa, led dit hunden och belöna med godbitar när den lyckas använder den platsen.

7. Presentera familjen

Animal Rescue League of Boston rekommenderar att man tar familjemedlemmarna och andra hundar utomhus en i taget för att möta den nya hunden. Håll de andra hundarna kopplade och övervaka deras samspel, kom ihåg att en alltför hotfull introduktion kan få dem att bevaka sitt revir inför nykomlingen. Hindra barn (och andra föräldrar) från att pussa och krama hunden (hur bedårande den än är), men låt hunden nosa på dem och de kan ge den en godbit för att de ska bli vänner.

8. Byt ut hundfodret långsamt

Om du kan, ge din hund samma typ av foder som djurhemmet eller uppfödaren gav och gradvis kan du byta ut din hunds foder till den typ av foder du tänker servera din hund regelbundet, detta för att undvika matsmältningsproblem på grund av en allt för snabb förändring.

9. Börja träna direkt

Även vuxna hundar som tidigare har varit hustränade behöver lite träning. Om du planerar att burträna din hund, introducera den då för sin hundbur med en gång och öva på att lämna hunden i den — med en leksak — i korta perioder medan du går ut ur huset för att låta hunden vänja sig. Intresserad av formell lydnadsträning? Du ska fortfarande börja arbeta med din hund för att fastställa reglerna från dag ett.

10. Få din hund kontrollerad av en veterinär

Inom en vecka efter att du har tagit hem din hund ska du besöka en veterinär för en hälsoundersökning och se till att hunden har alla sina vaccinationer.

Att adoptera en hund är en stor förändring för både hunden och familjen. Att uppfylla dessa grundläggande saker kommer att hjälpa din nya hund att känna sig trygg och göra det lättare för dig att knyta an med din nya kompis.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus Contributor Photo

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en romanförfattare, frilansskribent och redaktör som bor i Tulsa, Oklahoma. Hon skriver ofta om husdjur och husdjurshälsa på sitt hemmakontor, där hon får hjälp av en skara pälskompisar.

Relaterade artiklar

 • Din valps identifiering

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Introducera halsband och koppel

  Dogs running Även om det kommer att dröja några veckor innan du kan gå ut med hunden i koppel (innan valpen är vaccinerad bör du alltid bära den när ni är utomhus för att undvika infektionsrisken) kan du börja vänja valpen vid att bära halsband när den har börjat anpassa sig till sin nya omgivning.
 • Tid isär

  Tips and techniques for training your puppy to adjust well to being left alone for short periods of time.
 • Hälsoproblem du inte kan vaccinera mot

  Dogs running Naturligtvis kan en fullt vaccinerad valp råka ut för vissa hälsoproblem då och då. Här är några vanliga sjukdomstillstånd:

Relaterade produkter