Hjälp din valp socialisera

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ge valpen social träning för en bra start i livet

Social anpassning. Det låter som ett invecklat och viktigt uttryck. Det är det också, när det gäller din valp som ska växa upp till en vänlig, vuxen hund som ska leva livet fullt ut.

Nu när du har tagit hem valpen, är du skyldig att se till att den blir en välanpassad hund som trivs i sällskap av människor och andra djur.

 

Den sociala träningen kan aldrig börja tidigt nog

Fördelarna med tidig anpassning kan inte stressas nog. Den goda nyheten är att det kan vara enkelt och roligt för både dig och valpen. Allt du behöver göra är att ta med dig valpen överallt, så ofta du kan. Och nu när den första vaccineringen ges vid sex veckor, kan du ta med valpen ut ännu tidigare än förut. Ha inte alltför bråttom. Låt valpen ta in de nya intrycken gradvis i början.

 

Din valp och andra människor

Det är kanske uppenbart, men alla människor är olika - åldrar, kroppsformer och storlekar. Låt valpen få träffa alla sorter. Vänj valpen vid främlingar, men låt dem inte skrämma valpen om de vill komma fram och klappa den.

Det är väldigt viktigt att valpen också får träffa barn. Om det inte finns barn i hushållet bör du låta valpen få träffa någon annans barn. Förslagsvis kan du ta med valpen till en skola. Barnen där behöver förmodligen ingen uppmuntran att träffa din söta valp. Glöm inte att valpar snabbt kan bli trötta, och se därför till att möten med andra människor inte blir alltför långvariga och ge valpen tid att vila.

 

Låt valpen gå fram till andra hundar

En viktig del av den sociala träningen är att låta valpen träffa andra hundar och valpar. Det är dock viktigt att de hundar som valpen får träffa är socialt tränade, eftersom ett obehagligt möte kan sätta spår för livet.

Om valpen får vistas tillsammans med vuxna hundar kommer valpen att lära sig respektera äldre hundar. Den kanske även blir tillrättavisad av en äldre hund om den blir för stöddig.

Var också försiktig så att valpen inte blir överväldigad av en stor och lekfull hund. Valpen får inte bli skrämd, och det kan vara en bra ide att stå på huk så att valpen får en tillflyktsort om det behövs.

Den finns ingen anledning för valpen att inte få träffa andra fyrbenta djur som katter, hästar och boskap. Den här exponeringen kommer att ge utdelning i form av en trygg och vänligt sinnad vuxen hund.

 

Valpen och olika miljöer

Som en del av den sociala träningen bör du vänja valpen vid olika miljöer, ljud och synintryck. Detta sker helt naturligt för hundar som trivs i sällskap av människor. Miljöträning i staden, på landet, i trafiken och i bilen ska vara en angenäm upplevelse för er båda. Kom bara ihåg att inte försöka hinna med allting på en gång.

 

Om du behöver med detaljerad information om social träning kan din veterinär säkert ge dig tips. Du kan också anmäla dig till en valpkurs. Du kan gå kursen när valpen är mellan 12 och 18 veckor gammal.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter