Irritationsmoment hos katt: Vad katter hatar

Publicerat av
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Som kattägare spenderar du mycket tid på att fundera över vad som får din katt bekväm och glad, men du kan också överväga vad katter hatar. Vad irreterar katter? Många saker, visar det sig! 

Katter mottagliga för rädsla och ångest, precis som oss människor, och dessa känslor är inte bra för varken katter eller människor.

1. Dammsugare

Det är ingen hemlighet… katter gillar inte höga ljud. När oväsendet kommer från en dånande maskin i närheten är det ännu värre. Katten kan uppleva panikbeteende som att fly från scenen (den mest troliga reaktionen) och gömma sig. Tyvärr kan du inte bara sluta dammsuga (önsketänkande), men det finns sätt att visa respekt för din katt medan du städar, såsom att inte använda den obehagliga dammsugaren i närheten av katten, och aldrig någonsin använda dammsugaren för att “rengöra” din katt, eftersom det sannolikt kommer skrämma den. Ibland är det en bra idé att sätta katten i ett rum där du inte dammsuger och ge din vän ett stängt, mörkt utrymme där den kan känna sig mer bekväm tills du har slutfört städningen.

2. Buller

Utöver dammsugaren irriteras katter även av andra ljudfrekvenser. “Överdrivet höga ljud kan skapa en så kallad akustisk stress. Detta påverkar katter, särskilt eftersom de kan höra väldigt höga toner” konstaterar  Vetstreet. Katter kan höra ljud “runt 1.6 oktaver högre än människor och en oktav högre än hundar.” Högljudda tv-apparater, tv-spel, musikspelare och telefoner bidrar alla till denna typ av buller, som kan driva din katt till vansinne och tvinga den dra sig tillbaka till ett litet utrymme att gömma sig. Tyvärr kan detta inte alltid undvikas, speciellt om du tappar något som skapar ett högt “kraschande” ljud. Om du planerar att hålla i en fest och vet att det kommer vara högljutt med en mängd gäster kan du stänga av ett tyst utrymme i hemmet som din katt kan dra sig tillbaka till om du vet att den är särskild känslig för höga ljud.

Gray cat wrapped in a beige sweater.

3. Bilresor

Det krävs bara en stressande resa till veterinären för att veta hur mycket din kisse avskyr att vara i bilen. Den jamande, väsande och övergripande ångesten är inte rolig. Även om det är nödvändigt för din katt uthärda bilresor till och från hälsokontroller hos veterinären, så kommer det inte glädja någon av er att ta med katten på en tilltänkt glädjefull utflykt. För katter är deras hem deras värld, och de är nöjda med att stanna där, speciellt när de kan se världen runt omkring sig från ett säkert, högt placerat fönster eller titta på fåglar genom altandörren. När du behöver ta din katt någonstans, prova med att svepa in den i en handduk eller filt innan du lägger katten i transportburen och täck över buren så att det är mörkt. Sedan ska du vara noga med att säkert spänna fast transportburen i bilen. Att hålla katten borta från stimuli kommer hjälpa med att lindra spänningar hos din fyrbenta vän och göra bilresan mindre stressfull för er båda.

4. Bjällerhalsband

Dessa till synes oskyldiga små bjällror fästa i katthalsband driver faktiskt katter (och deras ägare) till vansinne. Bjällerhalsband kanske kan verka som en bra idé eftersom de är söta och uppmärksammar dig när katten kommer. Men hur är det för katten? Din katt gillar inte bjällran. Den är ursprungligen avsedd för att hindra katter från att jaga vilda djur, men bjällror kan stressa upp katter på grund av ljudfrekvensen och det faktum att den sitter vid kattens öron. Många katter har förmågan att lära sig hur de ska gå eller springa utan att bjällran ska låta, eller rent av ta bort bjällran med sina tänder, vilket utgör en kvävningsrisk. Det är bäst för katter att ha på sig ett vanligt halsband, och det finns många fina sådana på marknaden.

5. Kladdiga ytor / Saker på kattens fötter

Även om detta kan ge en bra avskräckande effekt för att hålla katter borta från vissa ytor som bänkskivor eller möbler, är det vanligtvis en irritation för din katt. Din katts tassar och klor är viktiga för katten när den utforskar sin miljö. De hjälper katten greppa och känna världen och när något påverkar detta tenderar katten inte att ta det vänligt. Om du någonsin ser din katt peta på sina tassar eller gå konstigt är det troligtvis något som har stört kattens normala kontakt med sin miljö.

6. Påträngande klappning

Även om vissa katter kan vara distanserade, så älskar de flesta av våra fyrbenta vänner att bli strukna över magen eller klappade på huvudet. Däremot ska du undvika att vara för aggressiv med din katt. Den kommer utan tvekan låta dig veta hur mycket den hatar det. Det finns till och med sådant som “klappinducerad aggression” säger American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, som inträffar när en katt plötsligt “känner sig irriterad av att bli klappad och nyper eller biter lätt personen som klappar, och sedan hoppar och springer iväg.” Var försiktig med din katt, och när den ber dig sluta, så ska du sluta. 

Medan det är bra att veta vad våra katter gillar, är det också lika viktigt att vara medveten om vad katter inte gillar så att du kan hjälpa till med att undvika att sätta din katt i obekväma situationer. Lite tid och fokus på att bygga upp er relation kommer hjälpa dig upptäcka din fyrbenta väns egna personliga irritationsmoment, samtidigt som det hjälper er komma varandra närmre.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är en författare och kattägare sedan länge tillbaka vars två Russian Blues styr i huset. Hennes arbete finns också hos Care.com, What to Expect, och Fit Pregnancy, där hon skriver om husdjur, dräktighet, och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien.

RELATERADE ARTIKLAR

 • Avlägsna dåligt beteende  

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Uträtta behov inomhus

  Katten är ofta petnoga med sina toalettvanor och använder systematiskt sin kattlåda om den finns tillgängligt, eller går ut i trädgården. Om hon gör ifrån sig inomhus så kan det därför vara väldigt oroväckande.
 • Berättelserna som din katts svans förmedlar

  Kattens svans kan berätta om vad som pågår i kattens huvud. Svansar är bra indikatorer på humöret.
 • Förstå din katts beteende

  Katter är bra på att låta dig veta vad de vill, antingen med sina läten eller med kroppen. Det dröjer inte länge förrän du förstår vad din kattunge försöker berätta för dig.

RELATERADE PRODUKTER

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)