Typiska hälsoproblem hos små hundraser

Skriven av Erin Ollila
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Grattis! Du och din familj är på väg att skaffa en liten hund. Du har undersökt allt, från de bästa leksakerna för små hundar till hur du tar med din hund på semestern, men du bör också känna till några av de vanligaste hälsoproblemen för små hundar.

Bara för att vissa hälsoproblem är vanliga för små hundar betyder det naturligtvis inte att din nya familjemedlem kommer att drabbas av dem. Som den omtänksamma hundägare du är vill du vara förberedd för alla glada och lekfulla stunder, samtidigt som du vill veta vad du kan förvänta dig om något skulle gå fel. Läs vidare för att lära dig mer om de fem vanligaste hälsoproblemen som små hundar kan drabbas av.

1. Trakealkollaps

Luftstrupen, som ofta även kallas luftröret, består av små ringar av brosk med ett tunt vävnadsmembran som utgör den övre ytan. Trakealkollaps är ett kroniskt, progressivt tillstånd där broskringarna förlorar en del av sin styvhet, det övre vävnadsmembranet försvagas och börjar falla ihop. Detta tillstånd kan göra det svårt för hunden att andas.

De flesta hundar som drabbas av luftrörsproblem är i medelåldern eller äldre, även om det ibland även drabbar yngre hundar. Det vanligaste tecknet på detta problem är en torr, hård hosta som ibland kallas "skrällhosta". Det brukar vara värre på natten, vid upphetsning eller när hundhalsbandet trycker och drar runt halsen. Om din hund hostar är det viktigt att du tar den till veterinären för att avgöra om trakealkollaps är orsaken till hostan och för att få rekommendationer om vad som kan vara till hjälp.

2. Patellaluxation

Patellaluxation (en förflyttad eller förskjuten knäskål) är ett genetiskt tillstånd som kan drabba alla hundraser, men The Animal Trust skriver att små- och dvärghundar som pudlar, chihuahua, yorkshireterrier och pomeranian är de vanligaste drabbade raserna.

Hundar med detta tillstånd visar inte alltid tecken på det, men de flesta haltar med det drabbade benet i några steg och "skuttar" eller skakar benet innan de återgår till normal gång. Denna hälta blir i allmänhet mer frekvent när sjukdomen fortskrider och artrit kan utvecklas. Behandlingen kan variera beroende på svårighetsgraden och i allvarligare fall rekommenderas operation. Om du märker att din hund haltar eller "skuttar" bör din veterinär undersöka hunden och ge dig de bästa behandlingsalternativen.

Ljus pomeranian-mix blir omskött

3. Mitralisklaffsjukdom

Ett av de allvarligaste problemen med hundhälsa hos små hundar sker i hjärtat. Under åldringsprocessen kan hjärtats klaffar "slitas ut" och börja läcka, vilket gör att hjärtat fungerar mindre effektivt. En läcka i mitralisklaffen, en av de stora klaffarna på hjärtats vänstra sida, kallas mitralisinsufficiens eller mitral regurgitation. 

Det är inte alla hundar med mitralisklaffsjukdom som visar tecken på det, men PDSA listar de vanligaste symtomen som låg energi, viktminskning, andfåddhet, flämtning, och kollaps. Ett annat vanligt symtom är hosta som förvärras på natten, efter att hunden har sovit eller lagt sig ner för att vila.

Hundar med allvarliga mitralisklaffproblem riskerar att drabbas av hjärtsvikt, så det är viktigt att besöka veterinären så snart som möjligt om din hund visar symtom. Veterinären kommer att undersöka om det finns ett blåsljud med hjälp av ett stetoskop och kan vilja utföra andra tester som ultraljud, röntgen eller EKG (som används för att kontrollera hundens hjärtrytm). 

Tyvärr finns det inga förebyggande metoder för att undvika detta tillstånd. Regelbundna kontroller innebär att veterinären upptäcker problemet så tidigt som möjligt och kan ge dig en plan för uppföljning och vård.

4. Tandsjukdomar

God tandvård är viktigt för alla hundar, men på grund av sina täta tänder löper små hundar större risk att utveckla tandproblem. Det första tecknet på tandproblem är ofta dålig andedräkt, men du kan också se tandsten på tänderna och rodnad på tandköttet. När tandsjukdomen utvecklas kan den orsaka smärta, tandlossning och problem med att äta. 

Det är viktigt att se till att du har en bra rutin för att försöka hålla hundens tänder rena. Daglig tandborstning är den bästa metoden, men denna vana ska påbörjas redan i valpåldern eftersom det kan vara svårt att införa den hos äldre hundar. Det finns ett antal olika foder, hundgodis och tandkräm för hundar som kan vara till hjälp. Kontrollera att förpackningen är försedd med VOHC-sigillet (Veterinary Oral Health Council) för att se till att du väljer en produkt som verkligen fungerar. Veterinären kan också rekommendera specifika produkter som kan hjälpa din hund och informera dig om när en fullständig tandrengöring behövs.

5. Fetma

Det kan vara frestande att ge din lilla hund massor av hundgodis, men det är viktigt att komma ihåg att detta kan leda till viktökning. Tecken på att din hund kan vara överviktig är bland annat att man inte lätt känner hundens revben och att den inte har en tydlig midja. Överviktiga hundar kan också ha svårt att röra sig och löper risk att drabbas av andra sjukdomar som diabetes och artrit.

Se till att du ger din hund rätt mängd mat, att du begränsar antalet små godbitar och att du ger hunden tillräckligt med möjligheter att röra på sig varje dag - även om den bara leker med sina leksaker hemma eller ute i trädgården.

Om du tror att din hund är överviktig ska du kontakta din veterinär. Veterinären kan hjälpa dig att bestämma idealvikten för din hund och hjälpa dig att börja med en lämplig viktminskningsplan.

Om du känner till några av de vanligaste hälsoproblemen hos små hundar som din nya hund kan råka ut för så försäkrar du dig om att du gör allt du kan för att hålla den frisk. Men kom ihåg - bara för att din hund är en potentiell kandidat för vissa av dessa hälsoproblem på grund av sin storlek betyder det inte att den någonsin kommer att drabbas av dem. Om du vet vad du ska se upp för kan du söka tidig behandling hos veterinären eller till och med undvika vissa problem helt och hållet.

Kort om skribenten

Erin Ollila

Erin Ollila tror på ordens kraft och hur ett budskap kan upplysa - och till och med förändra - målgruppen. Hennes texter finns överallt på internet och i tryckt form, texterna omfattar intervjuer, spökskrivande, blogginlägg och kreativ sakprosa. Erin är en SEO-nörd och allt som har med sociala medier att göra. Hon tog en masterexamen (M.F.A) vid Fairfield University i kreativt skrivande. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

Relaterade artiklar

 • Cancer hos hundar: Orsaker, diagnos och behandlingar

  Dogs running Lär dig mer om symtom, diagnos och behandling av cancer och tumörer hos hundar och ge djurägare värdefull information och resurser när de har att göra med cancer hos hundar.
 • Håll koll på din valps vikt

  Visste du att övervikt hos hundar och katter definieras genom att individen väger 15 % eller mer över sin idealvikt? Det motsvarar bara 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men över 7,5 kilo för en rottweiler.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.
 • Förebyggande av tillväxtstörningar hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler och symtom på tillväxtstörningar hos valpar och om vikten av balanserad näring för ditt husdjurs hälsa och välbefinnande.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.