Typiska hälsoproblem hos små hundraser

Publicerad av Erin Ollila
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Grattis! Du och din familj är på väg att skaffa en hund som tillhör en av de mindre raserna. Du har undersökt allt, från de bästa leksakerna för små hundar till hur du tar med din hund på semestern, men du bör också vara medveten om några av de vanligaste hälsoproblemen som kan förekomma hos små hundar.

Bara för att vissa hälsoproblem är vanliga för små hundar betyder det naturligtvis inte att din nya familjemedlem kommer att drabbas av dem. Som den omtänksamma hundägare du är vill du vara förberedd för alla glada och lekfulla stunder, samtidigt som du vill veta vad du kan förvänta dig om något skulle gå fel. Läs vidare för att lära dig mer om fem vanliga hälsoproblem som små hundar kan drabbas av.

1. Tandsjukdomar

Bra tandvård är viktigt för alla hundar, men på grund av bland annat tätsittande tänder löper hundar av mindre raser större risk att drabbas av tandproblem. Det första tecknet på tandproblem är ofta dålig andedräkt, men du kan också se tandsten på tänderna och tandköttet kan vara ilsket rött. När tandsjukdomen tilltar kan den orsaka smärta, infektioner, lösa tänder och problem att äta.

Det är viktigt att se till att du har en bra rutin för att försöka hålla din hunds tänder rena. Daglig tandborstning är den bästa garantin, men den här vanan ska helst påbörjas redan i valpåldern eftersom det kan vara svårare att etablera denna rutin hos äldre hundar. Det finns ett antal olika foder, hundgodis och tandkräm för hundar som kan vara till hjälp. Kontrollera att förpackningen är försedd med VOHC-sigillet (Veterinary Oral Health Council ) för att se till att du väljer en produkt som verkligen fungerar. Veterinären kan också rekommendera specifika produkter som kan hjälpa din hund och informera dig om när en fullständig tandrengöring behövs.

2. Patellaluxation

Patellaluxation.Patella är det som vi i dagligt tal kallar knäskål. Den ligger i en fåra längst ner på lårbenet och hålls stadigt på plats av vävnaderna runt knäleden. Hos vissa hundar, särskilt små hundar, kan knäskålen glida ur sitt läge och detta kallas luxation. Detta sker av en rad olika skäl. Fåran kan vara för grund, benen kan vara vridna eller böjda, eller vävnaderna kan vara för slappa för att hålla knäskålen på plats.

Hur allvarligt detta tillstånd är varierar, vissa hundar har en knäskål som mycket sällan hoppar ur led, vilket naturligtvis är ett plötsligt och smärtsamt fenomen, medan andra har knäskålar som är så lösa att de ständigt är i rörelse och aldrig ligger på plats.

Hundar med patellaluxation visar inte alltid några tydliga tecken, men de flesta hundar släpar det drabbade benet några steg och "hoppar" eller skakar på benet innan de återgår till normal gång. Denna hälta blir i allmänhet mer frekvent när sjukdomen fortskrider och artrit kan utvecklas. Behandlingen kan variera beroende på svårighetsgraden och i allvarligare fall rekommenderas operation. Om du märker att din hund haltar eller "skuttar" måste veterinären undersöka hunden och ge dig de bästa behandlingsalternativen.

PDSA uppger att små hundar som pudlar, chihuahuor, yorkshireterriers och pomeranianer oftast drabbas.

Ljus pomeranian-mix blir omskött

3. Trakealkollaps

Luftstrupen, som på latin kallas trachea, består av små ringar av styvt brosk som hålls på plats i ett mjukt vävnadsrör. Broskringarna håller luftvägarna ordentligt öppna så att luftflödet inte hindras. Trakealkollaps är ett kroniskt, gradvis fortskridande tillstånd där broskringarna förlorar en del av sin styvhet. Detta gör att röret börjar hänga och i vissa fall blir tilltäppt. Det här tillståndet kan göra det svårt att andas, särskilt under träning eller stress då behovet av syre ökar och det är viktigare än någonsin att ha fria luftvägar.

De flesta hundar som drabbas av luftrörsproblem är medelålders eller äldre, även om det ibland även drabbar yngre hundar. Det vanligaste tecknet på detta problem är en torr, hård hosta som ibland kallas "skrällhosta". Det brukar vara värre på natten, vid upphetsning eller när hundhalsbandet trycker och drar runt halsen. Om din hund hostar är det viktigt att du kontaktar din veterinär. Hosta kan också vara ett tecken på t.ex. hjärtsjukdom eller infektion, så det är viktigt att ta reda på orsaken till hostan. Trakealkollaps kan vara svårt att behandla men fetma förvärrar tillståndet, så försök att hålla din hund i trim under hela livet. 

4. Mitralisklaffsjukdom

Ett av de mer allvarliga hälsoproblemen hos små hundar drabbar hjärtat. Under åldringsprocessen kan hjärtats klaffar "slitas ut" och börja läcka, vilket gör att hjärtat fungerar mindre effektivt. Ett läckage i mitralisklaffen, en av de större klaffarna på hjärtats vänstra sida, kallas mitralisklaffinsufficiens eller mitralisregurgitation. Detta tillstånd har en genetisk orsak och ses mycket oftare hos vissa raser, t.ex. cavalier king charles spaniel.

Inte alla hundar med mitralisklaffsjukdom visar tecken på detta, men PDSA listar de vanligaste symptomen såsom låg energi, andfåddhet, flämtande andning, viktminskning eller att hunden svimmar. Ett annat vanligt symtom är hosta som förvärras på natten, eller efter att hunden har sovit eller lagt sig ner för att vila.

Hundar med allvarliga mitralisklaffproblem kan löpa risk att drabbas av hjärtsvikt. Detta är slutstadiet för många hjärtsjukdomar, däribland mitralisklaffsjukdom. Ju längre hjärtat slår ineffektivt, desto större blir arbetsbelastningen eftersom blodet samlas i hjärtat och i blodkärlen och inte pumpas ut som det ska. Med tiden blir hjärtat större och större på grund av detta och väggarna blir svagare och ännu mindre effektiva. Detta är en ond cirkel med dödlig utgång. Trycket från det samlade blodet pressar ut vätska i lungorna och i benen, vilket orsakar ödem.  Som du förstår är det viktigt att uppsöka veterinären så fort som möjligt om din hund visar sådana tecken, så att medicinering kan påbörjas om det visar sig vara nödvändigt. Veterinären letar efter blåsljud med hjälp av ett stetoskop och kan behöva utföra andra tester som ultraljud, röntgen eller EKG (används för att kontrollera hundens hjärtrytm).

Tyvärr finns det inga förebyggande metoder för att undvika det här tillståndet. Regelbundna kontroller innebär att veterinären upptäcker problemet så tidigt som möjligt och kan ge dig en plan för uppföljning och vård. När du väljer en liten ras ska du alltid göra din research och bara köpa från uppfödare som har testat hjärtat på föräldrarna hos de raser som ofta drabbas.

5. Fetma

Det kan vara frestande att ge din lilla hund massor av hundgodis, men det är viktigt att komma ihåg att detta kan leda till viktökning. Överviktiga hundar kan ha svårt att röra sig och riskerar att drabbas av andra sjukdomar, t.ex. artrit. Tecken på att din hund kan vara överviktig är bland annat att man inte lätt känner hundens revben och att den inte har en tydlig midja.

Se till att din hund får rätt mängd foder för sin idealvikt, att den får ett begränsat antal godisbitar och att den får tillräckligt med motion om det så bara handlar om att leka med sina leksaker hemma eller i trädgården.

Om du tror att din hund är överviktig, eller om du inte är säker på vilken idealvikt den bör ha, ska du kontakta veterinären. Han eller hon kan hjälpa dig att komma igång med en lämplig kostplan.

Om du känner till några av de vanligaste hälsoproblemen hos små hundar som din nya hund kan råka ut för så försäkrar du dig om att du gör allt du kan för att hålla den frisk. Men kom ihåg - bara för att din hund är en potentiell kandidat för vissa av dessa hälsoproblem på grund av sin storlek, betyder det inte att den någonsin kommer att drabbas av dem. Om du vet vad du ska se upp för kan du hjälp hos veterinären tidigt eller till och med undvika vissa problem helt och hållet.

Kort om skribenten

Erin Ollila

Erin Ollila tror på ordens kraft och hur ett budskap kan upplysa - och till och med förändra - målgruppen. Hennes texter finns överallt på internet och i tryckt form. Texterna omfattar intervjuer, spökskrivande, blogginlägg och kreativ sakprosa. Erin är en SEO-nörd och intresserad av allt som har med sociala medier att göra. Hon har en masterexamen (M.F.A) vid Fairfield University i kreativt skrivande. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

 

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

 • Cancer hos hundar: Orsaker, diagnos och behandlingar

  Dogs running Lär dig mer om symtom, diagnos och behandling av cancer och tumörer hos hundar och ge djurägare värdefull information och resurser när de har att göra med cancer hos hundar.
 • Håll koll på din valps vikt

  Visste du att övervikt hos hundar och katter definieras genom att individen väger 15 % eller mer över sin idealvikt? Det motsvarar bara 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men över 7,5 kilo för en rottweiler.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.
 • Förebyggande av tillväxtstörningar hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler och symtom på tillväxtstörningar hos valpar och om vikten av balanserad näring för ditt husdjurs hälsa och välbefinnande.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>