Pudel – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Pudlar är kända för att vara intelligenta och lättlärda. Det är en livlig och aktiv familjehund som är pigg på upptåg och har en komisk ådra.

 

Pudeln i korthet
The Poodle Dog Breed

Pudlar är exceptionellt duktiga på att hoppa, så det är mycket viktigt att se till att tomten är ordentligt inhägnad.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 3–32 kg

Tik: 3–32 kg

Mankhöjd:

Hanhund:

Tik:

Utseende:

Dolikocefal skalle (långt ansikte), hängande öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: hög energinivå

Livslängd: 10–14 år

Tendens att dregla: liten Tendens att snarka: liten

Tendens att skälla: måttlig

Tendens att gräva: liten Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: stort

Framavlad för:

Apportera i vatten

Päls:

Längd: lång

Kännetecken: lockig

Färger: Pälsen ska vara enfärgad vit, svart, grå, blå, silver, brun eller aprikos.

Allmänna pälsvårdsbehov: höga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanligAlla pudelvarianter har en fyrkantig kroppskonstitution med lång, elegant hals och rak rygglinje.

Pudlar brukar ge ett långbent intryck, har lång nos och hängande öron. De rör sig med spänstiga, lätta rörelser.

Pudelns päls är kronan på verket. Hundar som ställs ut måste ha en speciell klippning med partier av överdådiga pälsvolymer omväxlande med tätt klippta partier. De här klippningarna växte fram av en orsak: Pälsen skulle vara tjock över leder och bringa för att hålla hunden varm när den arbetade i vatten. Många pudelägare väljer den här typen av klippning, med pälsen relativt kortklippt och pompom-klippning på huvud och svans. En del pudlar har flätad päls där de tätt knutna testarna bildar långa dreadlocks.

Pudelns päls ska vara krusig och spänstig om den inte är kraftigt utborstad. Pudlar är bra hundar för allergiker eftersom de inte fäller på traditionellt sätt utan bildar tovor. Pudeln behöver klippning eller frekvent pälsvård eftersom tovorna annars kan bli smärtsamma att reda ut. De vanligast förekommande pudelfärgerna är silver, svart, vitt, aprikos och choklad. Röda, cremefärgade och blå nyanser förekommer också. Flerfärgade är inte tillåtet på utställning.

Temperament:

Pudlar är kända för att vara intelligenta och lättlärda. Det är en livlig och aktiv hund som är pigg på upptåg och har en komisk ådra. Pudlar gillar att få uppmärksamhet och kan utveckla ovanor som att okynnesskälla om de lämnas ensamma.

Småpudlarna kan vara aggressiva mot människor som inte hör till familjen och mot andra hundar. De bör socialiseras tidigt tillsammans med andra människor och husdjur samt uppfostras med fast hand. Pudlar kan uppträda beskyddande gentemot sina familjer och hem.

Man ska komma ihåg att pudeln ursprungligen är en jakthund i lyxförpackning och behöver motion och träning för att vara en så god sällskapshund som möjlig.

Att leva med:

Pudlar är lättfödda och får inte ges för mycket godis. De kan lätt bli överviktiga. Många pudlar lever jämförelsevis långa liv. Småpudlar kan bli upp till 17 år och de övriga mellan 12 och 14 år.

Pälsvård är ett faktum om man har en pudel. Eftersom pälsen bildar tovor ska den klippas hårt eller borstas näst intill dagligen. Utställningspälsar förutsätter frekventa bad, uppsättning av tofsar och öronbehäng samt oljning av pälsen för att förhindra att den blir skör. Det är också viktigt att vara stadig på handen vid klippningen.

Pudlar är fina familjehundar − roliga, livliga, smarta och lättlärda. De mår bäst om både kropp och hjärna får god motion och de vill vara med människor mesta tiden. De mår inte bra av att stå i hundgård. Socialiseringen bör starta tidigt och inkludera okända människor, andra husdjur och pälsvårdsrutiner. De här hundarna är duktiga på att hoppa, så se till att tomten är ordentligt inhägnad!

Historik:

Pudeln, som vanligen förknippas med Frankrike, har sitt ursprung i Tyskland. Möjligtvis härstammar den från barbet-rasen. Rasen typbestämdes under 1700-talet, även om det finns tidigare exempel på pudelliknande hundar. Ordet pudel kommer från tyskans ”pudel” som betyder plaska.

Från början var pudeln en jakthund speciellt duktig på att apportera i vatten. Med sin snabba intelligens och önskan att vara till lags utvecklades de till uppträdande hundar med resande trupper och cirkusar. Aristokratin, framför allt i Frankrike, upptäckte rasen och blev förtjusta i temperamentet och den otroliga pälsen som kunde formas på så många olika sätt.

Även om rasen numer uppfattas som en elegant, något bortskämd aristokrat, bör man komma ihåg att rasen fortfarande kallas ”caniche” i Frankrike, vilket betyder ankhund.

De fyra varianterna utgör en av de mest populära raserna i världen. Pudlar solar sig i glansen i utställningsringen, men de arbetar också som ledarhundar åt blinda och som polishundar. De förekommer inom alla hundsporter, t.ex. slädhundstävlingar, fårvallning, lydnad och agility. Den första lydnadsförespråkaren i USA, Blanche Saunders, hade mellanpudlar.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel