Kan Hundar Äta Soja?

Skriven av Erin Ollila
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Eftersom du älskar din hund är det viktigt för dig att ge den en hälsosam kost för att hålla hunden aktiv, energisk och nöjd i många år framöver. Vissa ingredienser kan kanske få dig att fundera på om de är bra för din hund. Det finns en stor chans att soja är en av dessa ingredienser... Kan hundar äta soja? Är produkter som exempelvis soja säkert för din hund? Vissa personer anser att det är ett hälsosamt tillägg till kosten, medan andra säger att man ska undvika det. Låt oss undersöka om soja är en hälsosam ingrediens i hundmat och om den kan ätas på olika sätt.

Kan Hundar Äta Soja?

För det mesta kan hundar äta soja så länge de inte har en diagnostiserad allergi mot soja. Det spelar dock roll hur mycket soja hunden får i sig.

Rådgör alltid med din veterinär innan du matar din hund med något nytt. Om du ska introducera något nytt i hundens kost och inte vet hur den kommer att reagera, börja försiktigt. Introducera endast en ny typ av livsmedel i taget så att du kan se om det blir några reaktioner på den nya maten. Om du märker någon typ av reaktion ska du kontakta din veterinär omedelbart för att avgöra om din hund har fått en allergisk reaktion.

Gul labrador står med öronen bakåt och med en silvermatskål i munnen i köket.

Är det okej med soja i hundmat?

För närvarande säger forskningen att det är så. I en artikel i Your Dog från Tufts University Cummings School of Veterinary Medicine säger Cailin Heinze, med VMD- och DACVM-examen, veterinär och nutritionist vid Tufts University: "En del människor tror att soja används i kosten som en billig, sämre ersättning för kött, men så är inte fallet. Det är inte sämre. Soja är det bästa växtproteinet [...] Vissa animaliska proteiner är mer lättsmälta och lämpliga för hundar, medan andra animaliska proteiner inte är lika bra som soja. Att ha sojaprotein i kosten betyder alltså inte att proteinkvaliteten är dålig, och att ha kött eller annat animaliskt protein i kosten betyder inte att kvaliteten på proteinet är bra."

Faktum är att soja har många fördelar - den innehåller mycket vitaminer, folsyra och aminosyror. Den innehåller också en hög koncentration av fettsyror och är en bra källa till fibrer och kalium.

Så vad är problemet med soja (och sojaprodukter)?

Att ge din hund för mycket av några av de vanligaste sojaprodukterna är inte alltid det mest hälsosamma valet. Är du inte säker på vilken typ av mat som innehåller soja? Tofu, sojabönor, miso, tempe och tamari är några av de vanligaste sojaprodukterna. Glöm inte heller sojabaserade produkter som sojamjölk, sojaost, sojayoghurt med mera.

Ibland är soja bara en av många ingredienser i ett livsmedel. Du hittar ofta soja i bakverk, flingor, jordnötssmör, vegetabilisk olja och proteinrika energibars, för att nämna några exempel.

Som tidigare nämnts har soja i sig själv stora fördelar för din hund, men när den blandas med andra ingredienser i vissa vanliga livsmedel kan den skapa problem för hunden.

Ta sojasås som exempel. Kan hundar äta sojasås? Svaret är nej, men inte på grund av sojainnehållet. Sojasås innehåller mycket natrium och om din hund får i sig för mycket natrium kan den bli riktigt sjuk. Om du upptäcker att din hund har slickat i sig sojasås, se till att den dricker mycket vatten.

Överlag är det bäst att begränsa hundens kost till hälsosam hundmat och hundgodis, så att du inte behöver oroa dig för att din hund ska få i sig något ohälsosamt eller för mycket av foder som är tillåtet. Men om du har funderat på om soja som ingrediens i hundens foder är dåligt för den kan du vara lugn. En välbalanserad måltid som innehåller soja har många fördelar. Om du är osäker kan din veterinär hjälpa dig att planera kostalternativ för din hund.

Kort om skribenten

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila är en hund- och kattentusiast som tror på ordens kraft och hur ett budskap kan informera och till och med förändra den avsedda målgruppen. Hennes texter finns överallt på internet och i tryckt form. Texterna omfattar intervjuer, spökskrivande, blogginlägg och kreativ sakprosa. Erin är en SEO-nörd och intresserad av allt som har med sociala medier att göra. Hon tog en masterexamen (M.F.A) vid Fairfield University i kreativt skrivande. Kontakta henne på Instagram @ErinOllila eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

Relaterade produkter