Omplacera en katt: Tips för att hitta ett nytt evigt hem

Publicerad av Christine O'Brien
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att hitta ett nytt hem till en katt kan vara en överväldigande process. Det tar tid och tålamod att lära sig hur man omplacerar en katt, från att hitta ett kärleksfullt hem till att tillgodose kattens behov under tiden. Men det finns några strategier som du kan följa för att underlätta sökandet efter kattens ny familj.

Omplacera en katt: Börja med grunderna

Det finns olika skäl till att en katt kan behöva omplaceras, och två av de vanligaste är att dess ägare har dött eller inte längre kan ta hand om katten. Det är aldrig lätt att omplacera ett husdjur, särskilt inte när alla (inklusive katten) sörjer avskedet. Men innan du lämnar in katten till ett djurhem ska du överväga om du kan ta hand om katten själv eller fråga en betrodd släkting eller vän.

Medan du letar efter en ny kattfamilj finns det några saker du kan göra för att få katten att trivas i ditt hem:

När katten känner sig trygg och bekväm kan du börja leta efter det perfekta hemmet.

Smal randig katt med stora gula ögon.

Hur man omplacerar en katt

I bästa fall har kattens ursprungliga förälder fört register över kattens sjukdomshistoria, inklusive namnet på dess veterinär, matpreferenser och till och med mikrochipföretaget (detta gör det mycket lättare att ändra kontaktinformationen). Även utan noggranna register är det lättare än du kanske tror att få katten i toppskick inför adoptionen.

Medicinska uppdateringar

Även om du har tillgång till kattens medicinska historia bör du ta den till veterinären för en hälsokontroll, inklusive att uppdatera dess vacciner och recept vid behov. Ta helst katten till dess egen veterinär, men det går också bra att ta den till din veterinär. Be om papperskopior på kattens journaler och ta med dem när du träffar intresserade adoptanter.

Medan du är där kan du överväga att sterilisera eller kastrera katten om den inte redan är det. Kastrering ökar kattens chanser att bli adopterad, då dessa ingrepp, enligt Cats Protection, bland annat eliminerar dräktighet och minskar risken för vissa sjukdomar. Kastrering minskar i synnerhet oönskade beteenden hos hankatter, inklusive urinmarkeringar och aggression.

Börja sprida ordet

När katten är redo för adoption kan du använda de sociala mediernas magi till din fördel. Ta söta foton och skriv ett roligt inlägg som beskriver kattens personlighet och situation, men var ärlig. Du kan också skapa ett eget konto på sociala medier bara för katten för att hjälpa till med adoptionen! Kontakta sedan betrodda organisationer, t.ex. lokala djurräddningsgrupper, djurhem eller veterinärmottagningar, för att se om de vill dela ditt inlägg.

Glöm inte bort de lågteknologiska strategierna. Ryktesvägen och flygblad är mycket effektiva sätt att hitta ett bra hem för en katt. Dela nyheten med ditt nätverk av vänner, familj och arbetskamrater. Ju fler som känner till kattens situation, desto bättre kan kattens liv bli.

Innan du bestämmer dig för ett visst nytt hem ska du granska varje potentiell kandidat noggrant. Som Cats Protection betonar är det ett viktigt beslut att adoptera eller omplacera en katt och därför är det viktigt att noggrant se till att det nya hemmet passar. Du är kattens advokat: Lämna den endast till ett tryggt och kärleksfullt hushåll.

Att välja ett djurhem

Om du måste överlämna katten till ett djurhem ska du välja ett djurhem som tar väl hand om den och som verkligen försöker hitta den ett hem. Hill's Food, Shelter & Love-programmet är en bra resurs för att hitta ett välrenommerat djurhem.

Att omplacera en katt är en känslomässig upplevelse, men det kan vara givande att veta att du har hittat de perfekta djurföräldrarna till en katt som behöver ett hem.

Kort om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D. är en professionell medlem i Cat Writers' Association (CWA), en STEAM-pedagog samt en hängiven kattförälder. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

 • Fem tips för att få katten att sluta klösa sönder möblerna

  Det finns många tips på hur man ska hantera en katt som klöser sönder möblerna, så för att hjälpa dig har vi valt ut våra fem bästa tips.
 • Vårda kattungens nya tänder  

  Att borsta kattungens tänder är inte lika svårt som det låter.
 • Är din katt i bra form?

  Dogs running Body Condition Score (BCS - kroppskonditionspoäng) är ett mått som säger om din katt är idealviktig eller överviktig. Ett sätt som veterinärer använder för att fastställa din katts kroppskondition är att kontrollera hur enkelt det är att känna revbenen. Välj din katt och flytta på den röda markeringen till höger eller vänster tills kroppsformen på bilden liknar din katt. Kom ihåg att en katts övervikt kan öka risken för att utveckla allvarliga hälsotillstånd som inkluderar diabetes, artros, urinsjukdomar eller hjärtåkommor. Övervikt kommer också att begränsa kattens energi. Tala med din veterinär om din katts idealvikt och undvik dessa risker. Dessutom, använd vår internetbaserade Viktövervakare som kan hjälpa dig med din katts viktreduceringsprogram, speciellt om din katts BCS är "4" eller "5".
 • Pet Nutrition And Behaviour

  Pet food labels can be confusing so you must be educated about packaging claims and opt for trusted pet food brands to ensure pets get the right nutrition.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Senior 11+ Kattfoder med Kyckling

  <p>Hill's™ SciencePlan™ Healthy Ageing 11+ är sammansatt för att främja hälsosam hjärna och njurar hos katter +11 år. Med kliniskt bevisade antioxidanter, omega-3 och L-karnitin. </p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Senior Vitality Adult 7+ kattfoder med kyckling & ris

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Youthful Vitality är utvecklad med den senaste forskningen för att erbjuda nutrition som hjälper till att bekämpa symtom på åldrande hos äldre katter, från 7 år.  
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »