Tio saker för att få din katt att känna sig bekväm när den kommer hem

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att ta sig an en katt i hemmet är spännande. När ni lär känna varandra kommer du att upptäcka många underbara sätt som din katt kan ge dig glädje på—och vice versa. Så här gör du det bekvämt hemma när du välkomnar din nya katt i familjen:1. Bunkra upp det mest grundläggande

Införskaffa och gör i ordning de nödvändigaste tillbehören i förväg: kattlåda och kattsand (ställ lådan långt ifrån kattens matplats), sovplats, foder- och vattenskålar, hälsosamt kattfoder, och en stabil transportväska eller bur. Köp också ett halsband och en namnbricka så att du enkelt kan återförenas med katten om den skulle springa bort.

2. Skaffa (några) leksaker

Katter älskar att leka, men känn inget tvång att investera i ett dussintal kattleksaker. Din katt kommer att vara lika nöjd med en tom papplåda, en papperskasse (ta bort handtagen så kattens huvud inte fastnar), eller tomma bunkar som får bli kattens eget lilla kattnäste. Dessutom, och i motsats till klichén, låt din katt inte leka med bollar av garn eller snöre — båda är lätta att svälja. Enligt Humane Society of the United States, bör du också undvika band, tandtråd, stift, nålar, gummiband, gem och plastpåsar. En ficklampa eller en laserpekare är också föremål som kan vara kul för er båda när du flyttar ljuset runt i rummet och katten försöker fånga det.

3. Skapa en säker miljö

Din nya familjemedlem kan, och kommer att krypa in och ut överallt. Av den anledningen ska du ta bort krukväxter som kan vara giftiga för katten (till exempel liljor och amaryllis), lås in rengöringsmedel och läkemedel, håll toalettlocket stängt och bind upp persiennsnören. Försök att stuva om trassliga elkablar eller täck de synligaste med kabelskydd. Säkra alla fönsterskydd när du ändå håller på och ta bort andra ömtåliga saker som din katt med all säkerhet kommer att vara nyfiken på.

4. Förbered dina yngsta

Även om din familj är med på det nya, så bör barnen veta vad det innebär att ta hand om en katt på ett ansvarsfullt sätt, inbegripet hur man respekterar kattens basala behov. Att ta hand om en katt på ett ordentligt sätt är en fantastisk upplevelse av samhörighet och ett skonsamt umgänge hjälper din kattvän att bli bekväm snabbare.

5. Besök hos veterinären

Strax efter du har skaffat dig en katt ska du ta henne eller honom till veterinären för en hälsoundersökning och eventuella vaccinationer din nya vän kan behöva. Regelbundna kontroller håller katter friska oavsett ålder, bakgrund eller livsstil (vare sig de är inomhuskatter eller utomhuskatter). Var noga med att ta med medicinska journaler om du har det. Det är också en bra idé att hålla reda på veterinärens telefonnummer efter stängningsdags, i fall att det skulle behövas vid en nödsituation.

6. Ge katten utrymme

När din katt väl är hemma kommer din spinnande vän att leta efter en plats att gömma sig på, men låt katten stanna kvar i kattburen vid denna första del av processen. När katten till slut lämnar buren kommer den att behöva ett rum, eller åtminstone ett eget hörn eller en garderob, där den känner sig lika trygg. Ta fram papplådan från punkt #2, vilken Petcha föreslår ger samma typ av trygghet. Lika viktigt är det att inte locka ut katten från sina trygga utrymmen. Katten kommer ut när den är redo att utforska sin omgivning.

7. Presentera katten för andra husdjur

Att presentera din nya katt för andra husdjur kan vara stressande, därför bör det göras under en period. Introducera de befintliga djuren för nykomlingen gradvis och förvänta dig fräsande, smockor eller till och med krökta ryggar — det är normalt. I bästa fall? De accepterar varandra och fortsätter med sina egna aktiviteter. Om de blir för aggressiva och attackerar, bör du dock inte stoppa kampen genom att lyfta upp en av dem. Animal Planet tycker det bästa är att klappa händerna eller prata högt för att distrahera dem.

8. Borsta och kamma din katt

Genom att borsta och kamma din kattvän regelbundet kommer pälsen att vara glansig, huden frisk och dessutom minskar oönskad hårfällning. Du kan enkelt göra borstningen till din dagliga rutin — det är ett utmärkt sätt för er att koppla av och varva ner efter en lång dag. Att klippa klorna och en bra tandskötsel är ett absolut måste. Prata med din veterinär om den bästa metoden för denna typ av underhåll.

9. Tillbringa kvalitetstid tillsammans

Katter har ett rykte om sig att vara enstöringar, men de kan känna sig övergivna. Försök att vara hemma så ofta som möjligt de första veckorna för att hjälpa din katt att anpassa sig. Om du har långa arbetsdagar utanför hemmet, överväg i så fall att skaffa två katter, så att de kan hålla varandra sällskap.

10. Skynda inte på

Efter att ha tagit hem en ny katt, kom ihåg att det tar tid för katten att känna sig bekväm i sin nya miljö. Det är bäst att inte skynda på den här processen. Låt katten komma till dig när den är redo — och det kommer den att göra. Katter är bra på att låta dig veta vad de gillar och inte gillar, och din katt kommer att berätta om den är redo för andra husdjur eller att leka eller gosa ner sig för en tupplur.

Att ta in en ny katt i hemmet är bara början av ett kärleksfullt och berikat liv tillsammans. Ta dig tid och du kommer att njuta av att lära känna din nya bästa vän.

Kort om skribenten

Christine O'Brien Contributor Bio Photo

Christine O'Brien

 

Christine O'Brien är en författare och sedan länge en kattmamma. Följ henne på Twitter och Instagram @brovelliobrien.

 

Relaterade artiklar

 • Loppor och maskar

  Din kattunge kommer att frodas i all den uppmärksamhet som den får av dig och din familj, men den kommer inte att bli glad av uppmärksamheten från olika parasiter.
 • Att sköta och bada din katt

  154502253 Alla som har en katt vet hur noggranna de är att sköta sig själva. De flesta katter spenderar en stor del av sin dag med att sköta om sig själva, men ibland så kan de behöva lite extra hjälp, till exempel om de har blivit skadade eller har långa hår i pälsen som har trasslat ihop sig.
 • Träna kattungen att gå på lådan

  Katter är naturligt renliga av sig och med största sannolikhet kan kattungen redan gå på lådan när den kommer hem till dig.
 • Att få hem din första kattunge

  Förutom att de är bedårande finns det många andra fördelar med att ha en kattunge som husdjur. Katter är i allmänhet mycket prydliga och ordningsamma husdjur.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)