Betydelsen bakom kattens jamande: Fem specifika ljud och läten från katter

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

När du delar hem med en katt hör du många olika kattljud under dagen. Och även om betydelsen av vissa ljud är enkel att förstå (katten cirklar runt matskålen och jamar medan den tittar på dig, till exempel), är det inte alltid lika uppenbart. Det kan hända att du har en särskilt pratsam katt. Detta gäller särskilt för äldre katter, eftersom katter ger fler ljud ifrån sig när de blir äldre och deras hörsel försämras.

Här är en lista över vad katten uttrycker med följande specifika läten:

1. Jamar

Som kattägare vet du redan att katten ger ifrån sig ett klassiskt ”mjau” av många olika skäl. Men katter använder sig inte av detta sinsemellan, så vad är det de försöker säga till dig? Katten använder sitt jamande för att få mer mat eller vatten, för att hälsa på dig när du kommer hem eller för att bli klappad eller kliad på magen (de rullar över på rygg för det). Katter pratar också med dig med andra jamanden beroende på situationen, som till exempel ”jag vill ha den platsen på soffan” – något de alltid verkar vilja ha.

Ständigt jamande när katten äter, går på lådan eller vid andra konstiga tillfällen kan betyda att den inte mår bra, men vanligtvis vill din lilla kompis bara säga hej.

2. Spinner

Livet blir inte mycket bättre än när katten lägger sig hos dig, gosar och spinner efter en lång dag. Som Trupanion noterar, spinnandet är det sätt som kattungar kommunicerar med sin mamma, eftersom de ju föds blinda och döva, men alla katter använder den här metoden hela livet ut – även med dig. Var uppmärksam på kattens spinnande så märker du subtila förändringar i ton och vibration, vilket hjälper dem att uttrycka att de är glada och nöjda.

Ett mindre känt skäl: Katter kan också använda detta läte för att lugna sig själva när de är rädda, så se till att ge din lilla kompis massor med kärlek när du hör det här lätet.

3. Fräser

När katten fräser eller morrar är det inte för att den är elak. Det betyder att den är rädd och därför på defensiven. Katten kan fräsa åt en främmande människa som hälsar på i ditt hem (eller åt någon de känner men bara inte gillar) eller åt någon annan katt som en varning att de ska backa. I slutändan påminner de alla om vem som egentligen bestämmer (alltså: det är inte du).

”Om du kan ska du ignorera fräsandet istället för att skrika på katten eller stirra på den”, tipsar Animal Planet. Ge det bara lite tid så kommer din inneboende ömhet för katten att komma tillbaka och fräsandet försvinner. Ge katten det utrymme den behöver för att lugna sina nerver, så hjälper det den att känna sig tryggare.

4. Ylar

Om du trodde att det bara var hundar som ylade får du tänka om! American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) påpekar att ”vissa raser, särskilt siameser, är kända för överdrivet jamande och ylande”, så du har kanske bara en högljudd katt. Alla katter som är ”reproduktivt intakta” ylar även för att locka till sig en partner.

Om katten inte passar in i dessa kategorier kan den yla eftersom den är i en nödsituation, den sitter kanske fast någonstans eller är skadad. I andra scenarion ylar katten eftersom den vill att du ska komma direkt för att se det byte den tagit med sig (och det är inte alltid en leksak). Du bör i alla händelser ge din ylande kompis uppmärksamhet direkt för att se till att allt är okej.

5. Kvittrar

Detta är ett av de konstigare lätena som reserveras för mycket särskilda tillfällen. Ofta kvittrar eller drillar katten för att uppmärksamma familjen på att de sett en fågel, ekorre eller kanin utanför fönstret. Det är inte ett helt utdraget jamande, utan snarare ett kommando som katten lär sig i unga år, enligt The Humane Society, när deras mamma använder lätet för att hålla ordning på ungarna. Om du har fler än en katt kan du också höra att de pratar med varandra på samma sätt. De kan också använda det här tricket för att leda dig till matskålen eller få dig att gå till sängen.

Om du är uppmärksam på de här kattlätena skapar du ett ännu mer meningsfullt band mellan dig och din fyrfota bästa kompis. Det hjälper också dig att förstå deras behov bättre, så att du kan ge dem allt de behöver för att känna sig glada, friska och trygga.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine O'Brien är författare, mamma och kattägare sedan länge, med två Russian Blue-katter som styr och ställer hemma. Hennes texter hittar du på Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter