Kattungepsykologi

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Förstå din kattungeCat Image

Det är väl värt mödan att försöka förstå hur din kattunge tänker och varför den beter sig på vissa sätt. Genom att göra det, skapar du ett starkare band mellan er. Det kan dessutom göra det enklare att ändra på eventuella destruktiva beteenden så att ni kan leva tillsammans utan konflikt.

Hur din kattunge blir en smart katt

Kattungar lär sig av erfarenhet: om erfarenheten är positiv kommer kattungen att vilja upprepa den. Om erfarenheten är obehaglig kommer den att undvika situationen. När du dresserar kattungen måste du veta att belöning fungerar. Att skrika på kattungen kommer inte att fungera - den blir enbart skräckslagen.

Du kan vänja av katten från dåliga vanor genom att skapa en positiv miljö kring någonting som den får göra. Du kan t.ex. uppmuntra kattungen att använda en klösbräda istället för att vässa klorna på möblerna. Försök att göra klösbrädan till ett roligt ställe genom att placera ut några leksaker och kanske lite kattmynta och beröm kattungen när den använder klösbrädan.

Om du och kattungen har en rolig och lekfull relation och kan tillbringa mycket tid tillsammans och leka, kommer den inte att ha några större hyss för sig. Oftast beror busigt beteende på att kattungen är uttråkad.

Vad i hela friden?

Vad är normalt? Ibland upptäcker du att katten uppvisar ett för dig kanske bisarrt beteende. Här är några exempel:

Varför "snuttar" kattungen på olika saker

Ibland kanske du ser att kattungen suger på en filt eller leksak. En del kattägare vaknar av att kattungen snuttar på örat! Det finns ingen självklar förklaring till detta, men det är möjligt att kattungar som lämnat mamman tidigare suger på olika saker för att söka tröst. Det kan också bero på att kattungen är uttråkad. Prova att byta ut leksakerna för lite omväxling.

När en katt äter saker som inte är mat beskrivs detta som pica-syndromet. Pica kan vara farligt om katten äter föremål som kan blockera tarmarna, t.ex. tyger eller snöre. Vissa hushållsväxter kan också vara giftiga för katter. Det är normalt att katter äter gräs, och det behöver du inte oroa dig över. I sällsynta fall kan pica orsakas av vissa sjukdomar, och om du är orolig ska du kontakta veterinären.

Varför sover kattungen så mycket?

Katter sover normal mellan 13 och 18 timmar om dagen, men det är individuellt och beror på personlighet och ålder. Din kattunge sover förmodligen ännu mer än så. När de är nyfödda sover de nästan jämnt. Det gör att de håller sig nära mamman och inte vandrar iväg och utsätter sig för faror.

Katter är dessutom nattdjur och därför sover de ofta på dagarna och blir mer aktiva på nätterna. Det kan vara lite knepigt, särskilt om du har småbarn som vill leka med kattungen på dagen eller om katten ofta får "natt-fnatt". Om du leker med kattungen under dagen eller strax innan läggdags ökar chanserna för att den ska sova på natten.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter