Kattungens psykologi: Förstå vad din katt tänker

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att förstå din kattungeKattbild

Katter har rykte om sig att vara ganska gåtfulla och svåra att läsa av vid första anblicken. Det är värt att försöka förstå vad din kattunge tänker och varför den beter sig som den gör. På så sätt kommer du inte bara att kunna förstå kattens avsikter och bygga upp ett ännu starkare band mellan er, det kommer också att hjälpa dig att hantera problematiska beteenden, så att den växer upp till en katt som du älskar att dela ditt hem med.

Hur din kattunge blir en smart katt

Kattungar lär sig genom erfarenhet. Om det är en positiv upplevelse kommer din kattunge att vilja uppleva den igen. Om det är en obehaglig upplevelse kommer den att försöka undvika det. När det kommer till att träna din kattunge är det viktigaste att komma ihåg att belöningar fungerar. Att skrika gör det absolut inte, det kommer bara att skrämma kattungen.

För att motverka att din kattunge gör något som du inte vill att den ska göra, kan du istället skapa en positiv association kring något som den får göra. För att få kattungen att sluta klösa på möblerna kan du till exempel uppmuntra den till att använda en klösbräda istället. Skapa en plats för spännande aktiviteter genom att placera leksaker och lite kattmynta runt klösbrädan och beröm kattungen när den leker där.

Oftast är oönskade beteenden helt enkelt ett resultat av tristess. Om din relation till kattungen är rolig och lekfull, och ni tillbringar tid tillsammans, samtidigt som du erbjuder den med massor av stimulerande leksaker, kommer den inte att ha tid att hitta på bus.

Varför i hela friden gör de det?

Så mycket jobb för ett normalt beteende! Med jämna mellanrum kommer du att se din kattunge göra saker som är lite bisarra. Här är några förklaringar.

Varför suger min kattunge på saker?

Ibland kan du se din kattunge suga på en filt eller en leksak. Vissa personer har till och med vaknat av att kattungen sugit på deras öron! Vissa raser är mer benägna att utveckla det här beteendet, och kattungar som har avvänjts tidigt är ofta mer benägna att suga på saker. Försök att variera kattungens leksaker för att hålla uppe intresset, men om beteendet blir överdrivet bör du kontakta en kvalificerad djurbeteendevetare.

Pica innebär att katter äter sådant som inte räknas som livsmedel. Pica kan vara farligt om katter äter saker som kan blockera matsmältningen, som exempelvis en bit tyg eller ett snöre. Vissa krukväxter kan också vara giftiga för katter. Det är normalt för katter att äta gräs, så oroa dig inte för just det. I sällsynta fall kan pica vara förknippat med vissa sjukdomar, så om du är orolig, tveka inte att kontakta din veterinär.

Varför sover min kattunge så mycket?

De flesta katter sover mellan 13 och 18 timmar per dygn, men det kan även bero på både personlighet och ålder. Din kattunge sover förmodligen ännu mer. Faktum är att kattungar sover större delen av tiden när de är nyfödda.

Många tror att katter är nattdjur, men det är de inte. De är faktiskt så kallat crepuskulära, vilket innebär att de är som mest aktiva i skymningen och i gryningen. Om du eller dina barn märker att katten inte verkar intresserad av att umgås med er under andra tider av dygnet, kan det vara bra att vänta på dessa mer naturliga lektillfällen. 

Du kanske har hört uttrycket: "Hundar har ägare, katter har anställda." Det är ett klokt ordspråk. Katter är som lyckligast när de lever livet på sina egna villkor, så låt din kattunge i största möjliga mån välja själv när den vill leka, utforska och leta efter föda, och försök att låta den vara i fred när den vilar.

Granskad av Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

Relaterade produkter