Känna till din katts speciella anatomi

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att förstå kattens kropp är viktigt för att kunna ge den bästa möjliga vård. Ägna en minut åt att studera din katt från huvud till svans och upptäck hur dess kropp fungerar.

HUVUD:
En mycket flexibel nacke är ett uppenbart tecken på att din katt är ett rovdjur. Det ger ökad rörelsefrihet för att hjälpa kattens starka skalle att hålla utkik efter byten.

ÖGON:
Kattens ögon är stora och väl skyddade djupt inne i starka ögonhålor. Varje öga är unikt utrustat med ett specialiserat fokusdjup för att bättre kunna bedöma avståndet under jakt.

TÄNDER:
Kattens tänder är typiska för jagande köttätare. Huggtänder för att döda, framtänder för att hålla fast och kindtänder för att slita isär bytet. Underkäken är särskilt flexibel för att ge extra kraft åt tuggningen av maten.

ÖRON:
Kattens öron är som koppar som samlar in en mängd olika ljud. Musklerna i öronen är precisionsinstrument som formar öronen på specifika sätt för att uppfatta specifika ljud. Precis som dina öron hjälper kattens inneröron den att hålla balansen.

RYGG:
Kattens rygg markeras av större ben längs mitten för att bära upp kroppsvikten. Musklerna längs ryggen är starka för att vid behov kunna bära tunga byten långa sträckor.

BAKBEN:
Kattens bakben kan bara röra sig framåt och bakåt. Knäna är motsatsen till frambenens armbågar. De samarbetar för att ge katten den unika förmågan att hoppa och kasta sig.

FRAMBEN:
Till skillnad från bakbenen rör sig inte kattens framben bara framåt och bakåt, utan kan även rotera en bit så att tassarnas undersida vänds mot ansiktet. På så sätt kan katten effektivt rengöra och tvätta sig.

TASSAR:
Kattens tassar är så långa att den faktiskt går mer på "fingrarna" som stöds av känsliga, täta trampdynor. Klorna kan dras in.

Relaterade artiklar

 • Avlägsna dåligt beteende  

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Uträtta behov inomhus

  Katten är ofta petnoga med sina toalettvanor och använder systematiskt sin kattlåda om den finns tillgängligt, eller går ut i trädgården. Om hon gör ifrån sig inomhus så kan det därför vara väldigt oroväckande.
 • Berättelserna som din katts svans förmedlar

  Kattens svans kan berätta om vad som pågår i kattens huvud. Svansar är bra indikatorer på humöret.
 • Förstå din katts beteende

  Katter är bra på att låta dig veta vad de vill, antingen med sina läten eller med kroppen. Det dröjer inte länge förrän du förstår vad din kattunge försöker berätta för dig.

Relaterade produkter