Tecken på åldrande hos äldre katter

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Din katt har erbjudit dig oräkneliga timmar av kärlek, skratt och sällskap genom åren. Nu när den blir äldre är det dags för dig att betala tillbaka all din katts ovillkorliga kärlek med extra uppmärksamhet och omsorg för att se till att kattens sista år blir lyckliga.

Tecken hos äldre katter

Vissa katter börjar visa åldersrelaterade fysiska tecken redan vid sju års ålder, medan andra fortfarande är lekfullare än kattungar vid tio års ålder. En allmän tumregel är att en katt klassificeras som "äldre" om den är över 11 år.

Som ägare till en åldrande katt ska du vara uppmärksam på beteendeförändringar som kan tyda på ett bakomliggande besvär. Följande är fem vanliga åldersrelaterade symptom och tillstånd som du kan se hos en äldre katt:

Striped green-eyed cat on a window sill.

 1. Sover hela tiden ‒ eller inte alls: att den åldrande katten blir långsammare är normalt. Om du däremot märker att din katt sover hela tiden eller djupare än normalt kan det tyda på ett allvarligare hälsobesvär. Omvänt kan katter som är mer aktiva på natten och inte sover så mycket ha åldersrelaterade förändringar. Tree House Humane Society i Chicago noterar också att en äldre katt som plötsligt verkar ha mycket mer energi kan ha drabbats av hypertyreos. Tala med din veterinär om du är orolig för din katts allmänhälsa.
 2. Förvirring: om din katt blir förvirrad av vanliga uppgifter eller föremål som den är van vid, t.ex. måste navigera för att hitta sin sovkorg kan den ha nått sina gyllene år. Detta kan också vara ett tecken på större kognitiva besvär. Rådgör därför med din veterinär om du märker den här typen av beteende.
 3. Svårigheter att ta sig uppför trappor eller hoppa: artrit är vanligt hos äldre katter. Samtidigt som din katt kanske inte haltar eller uppvisar andra tydliga tecken på smärtsamma leder, kan du kanske märka att den har svårare att hoppa ner i kattlådan, gå uppför trappor eller hoppa upp på möbler.
 4. Oavsiktlig viktnedgång eller viktuppgång: hos en äldre katt kan viktnedgång vara ett tecken på ett antal besvär, från hjärt- och njursjukdom till diabetes, noterar University of Illinois School of Veterinary Medicine. Foder- och energibehovet för vissa katter kan öka när de går från vuxna till äldre katter, och de kan gå ner i vikt snabbare än de kan äta för att ta igen. På motsatt sida av spektrumet, sänks ämnesomsättningen när katter åldras så att de inte behöver lika många kalorier som tidigare. Om du märker att din katt börjar lägga på sig kan det vara dags att byta till ett foder för äldre katter som är bättre utformat för att uppfylla kattens biologiska behov.
 5. Beteendeförändringar: har det skett olyckor på senare tid som aldrig har skett tidigare? Undviker katten mänsklig interaktion? Detta kan vara tecken på en katt med njursvikt, en katt med smärta eller en katt som är mentalt förvirrad – hälsotillstånd som är vanligare hos äldre katter. Din veterinär kan hjälpa dig att gå till botten med din katts beteendeförändringar.
 6. Tovig eller oljig päls: en katt som har slutat putsa sig kan ha ont på grund av artrit eller tandbesvär.

Äldre katter bör uppsöka veterinär var sjätte månad. Men om du märker någon förändring i kattens beteende eller utseende ska du aldrig tveka att kontakta din veterinär tidigare. En veterinär känner trots allt till alla tecken på åldrande hos katter.

Ta hand om din pantertant

Du kan också vidta några enkla åtgärder hemma för att förbättra din katts livskvalitet under de sista åren:

 • Välj ett foder av hög kvalitet för äldre katter: ill exempel Youthful OyeVitality 7+ kattfoder är särskilt framtaget för att stödja hjärnfunktion, energi och vitalitet, friska njurar och urinblåsa, ett friskt matsmältningssystem och lyxig päls.
 • Ge katten en varm viloplats: särskilt om katten har artrit kommer den att uppskatta att du flyttar sovkorgen från en dragig plats.
 • Tänk enkel tillgång: ge katten en kattlåda, en vattenskål och en matskål på varje våning i huset. Om katten verkar ha svårt att kliva ner i kattlådan, ska du leta reda på en med lägre sidor eller prova en gammal bakplåt.
 • Hjälp till att putsa katten: många borstar sällan sina katter eftersom de är så duktiga på att putsa sig själva. Men när du borstar din åldrande katt kan det ge närhet samtidigt som du håller pälsen frisk när den inte längre kan göra det på egen hand.
 • Fortsätt motionera katten: här är några enkla sätt för att hålla din äldre katt i rörelse.

Det är viktigt att komma ihåg att åldrande inte är en sjukdom. Cornell University's Feline Health Center noterar att åldrandet är en naturlig process och att kroppen ‒ oavsett hos människa eller katt ‒ genomgår många komplexa fysiska förändringar allteftersom åren går. Men även om vissa av din katts tillstånd inte är lätta att bota, är de troligen kontrollerbara. Hjälp din katt att njuta av sina sista år genom att se till att den har tillgång till veterinärvård och att den får massor av kärlek och uppmärksamhet hemma.

Contributor Bio

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy Kara Murphy är en frilansande författare i Erie, Pa. Hon har en goldendoodle med namnet Maddie.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter