Varför ylar hundar?

Skriven av Jean Marie Bauhaus
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hundar använder en mängd olika ljud för att uttrycka olika önskemål, behov och känslor, men särskilt hundens ylande är omisskännligt. Orsaken till deras ylande är däremot inte alltid lika tydlig. Varför ylar en hund egentligen? Läs vidare för att få veta mer.

Hund på en åker som skäller.

Varför ylar hundar?

Att yla är ett djupt inrotat beteende. En hunds ylande, som liknar vargens, är ett högt, utdraget och sorgligt rop. Det skiljer sig från hundens skällande som vanligtvis är kortvarigt och intensivt.

En hund kan yla av samma skäl som vargar gör. I takt med att hundar har utvecklats och kommit närmare oss människor kan dock vissa av deras skäl till att yla ha förändrats. Här är flera anledningar till varför din hund ylar:

 • För att signalera till flocken. Precis som vargar ylar hundar för att kommunicera med andra medlemmar i flocken, signalera sin närvaro eller ange var de befinner sig, skriver PetHelpful. Detta gäller inte bara för vildhundar som springer i riktiga flockar, utan även för tamhundar som betraktar sin familj och sina ägare som sin flock. Detta kan vara en förklaring till varför din hund ylar när du eller någon annan familjemedlem har varit borta från hemmet en tid.
 • För att avvärja rovdjur och för att visa sitt revir. Hundar använder ylandet för att förklara sitt revir för rivaliserande hundar och potentiella hot och för att varna dem att hålla sig borta. Detta kan vara en anledning till att en ylande hund kan få alla hundar i grannskapet att börja yla - de låter varandra veta vem som har vilket revir.

Två huskies ylar medan de ligger på en sjöstrand.

 • Som ett svar på oljud. Din hund kan yla som svar på en siren i närheten, ett musikinstrument, ett ljud på tv:n eller din egen sång. Det kan betyda att de protesterar för att de inte gillar ljudet, men det kan lika gärna vara så att de gillar det och vill vara med!
 • Att uttrycka sina känslor. Hundar kan yla för att uttrycka ett brett spektrum av känslor, säger PetHelpful, inklusive framgång, upprymdhet, rädsla, ensamhet, irritation, sorg och ångest. Blue Cross förklarar att vissa hundar har separationsångest och ofta ylar när deras ägare lämnar dem ensamma.
 • Att uttrycka smärta. Hundar med fysisk smärta eller obehag kan yla för att låta sina ägare veta att de behöver uppmärksamhet. Om orsaken till hundens ylande är oklar är det en bra idé att undersöka om det finns tecken på att hunden har ont. Om de fortsätter att yla och du inte vet varför, kontakta din veterinär.

Du kommer förmodligen också märka att din hund gillar att lyfta huvudet mot himlen för att uttrycka sitt läte. Det finns en mängd olika anledningar till att hundar lyfter på huvudet, men det finns lite information om varför hundar "ylar mot månen." Många tror att det beror på att det sträcker ut stämbanden, vilket ger ett större luftflöde från bröstet så att de kan åstadkomma den här typen av läte. Andra spekulerar i att ljudvågorna kan färdas längre, vilket gör att fler hundar eller andra varelser vet att de är där.

Hundar som troligen ylar mest

Det är vanligt att alla hundar ylar, men vissa raser är mer benägna att yla än andra. Detta inkluderar raser som taxar, beagle, basset och blodhundar, liksom huskies, alaskan malamute och american eskimo- hundar.

Hundar kan också yla mer när de blir äldre, särskilt om de har nedsatt hörsel eller syn. PDSA tillägger att överdrivet ylande hos äldre hundar ibland kan vara ett tecken på demens.

Att träna en hund att inte yla

Eftersom hundar ylar av olika anledningar så varierar även teknikerna för att träna dem att inte yla. När det gäller smärta eller oljud är det troligen så sällsynt att det inte är nödvändigt att träna. Men om din hund är bra på att få resten av grannskapets hundar att börja yla på natten vill du kanske träna den. Eftersom ylande är ett inrotat beteende kan det ta ganska lång tid att lära dem att sluta. Bestraffa aldrig en hund som ylar eftersom hundar sällan förstår varför de är i knipa. Belöna i stället deras goda beteende. Ge dem mycket kärlek eller en hundgodis när de slutar yla. Du kan också vända deras uppmärksamhet till något mer produktivt när de börjar yla.

Så varför ylar hundar? Det visar sig att det finns en mängd olika skäl. En sak verkar dock vara säker: När din hund ylar betyder det ofta att den vill ha din uppmärksamhet!

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en hund- och kattägare, bloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis skriver övervakad av en skara fyrbenta vänner.

Relaterade artiklar

 • Separationsångest

  Dogs running Om du måste lämna din hund ensam så kan detta framkalla separationsångest. Detta beror oftast på att hunden är alldeles för beroende av sin ägare.
 • Besvärligt gnagande

  Hundar använder sina munnar på samma sätt som vi använder våra händer, för att utforska.
 • Äta hundbajs

  Du har tagit din hund på promenad, du har precis berättat för dina grannar hur väluppfostrad den är och plötsligt kommer du på den med att äta hundbajs.
 • Vad betyder min valps beteende?

  Lär dig hur du läser valpens beteende genom dess kroppsspråk, inklusive kroppsspråk som svansviftning och svansens läge, och hur detta beteende förändras med åldern.

Relaterade produkter