Basset – Rasinformation specifika egenskaper

 

Basset i korthet
The Basset Dog Breed

Basset kan vara ordentligt skälliga och med sina grova tassar och klor kan de även gräva en del.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 18–36 kg

Tik: 18–36 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 36 cm

Tik: 33 cm

Utseende:

Lång rygg, dolikocefal skalle (långt ansikte), kort- och hjulbent, nedåtvinklade ögon, hängande öron (naturligt), kroppsveck (rynkor)

Typiskt för rasen:

Energinivå: Lugn, avslappnad

Livslängd: 8–12 år

Tendens att dregla: stor Tendens att snarka: liten

Tendens att skälla: Liten

Tendens att gräva: liten Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: måttliga

Framavlad för:

Spårhundsjakt

Päls:

Längd: kort

Kännetecken: Tätliggande

Färger: Alla tillåtna ”houndfärger”

Allmänna pälsvårdsbehov: låga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig

Trots den ringa mankhöjden under 40 cm räknas basset till medelstora hundar med en vikt på 18 kg för små tikar och 36 kg för stora hanhundar.

Basset har kraftig benstomme med en stor kropp på ganska korta ben. Eftersom basset är så kraftiga mognar de sakta och når först sin fulla storlek runt två års ålder. Basset har ett mycket karakteristiskt utseende med korta, krumma ben, långa hängande öron, ett stort huvud med hängande läppar, sorgsna, uttrycksfulla ögon och rynkad panna. Svansen bärs väl uppåt och böjd i en mjuk sabelform. Kroppen är lång med korta ben, vilket ger kroppen ett rektangulärt utseende. Basset har en fin kort och tät päls utan långa hår på ben eller svans. De är oftast trefärgade eller röda och vita, men alla ”houndfärger” är tillåtna.

Temperament:

Basset är en lugn och lättsam hund. Rasen är ursprungligen framavlad för att jaga i flock och brukar därför fungera fint ihop med hundar och andra husdjur i allmänhet. Basset är mycket tillgivna och kommer väl överens med barn. De är ganska smarta hundar men inte helt enkla att dressera eftersom de är aningen envisa. En vänlig men bestämd hand och rejält med kreativitet behövs för att man ska få ut de bästa av dem. Basset kan vara ordentligt skälliga och med sina grova tassar och klor kan de även gräva en del. Jaktinstinkten är fortfarande ganska stark och om de inte är ordentligt instängda kommer de att ge sig ut på jakt på egen tass.

Att leva med:

Den som ansvarar för utfodringen av en basset måste vara bestämd eftersom de har stor tendens att bli rejält överviktiga. Det kan i sin tur leda till allvarliga ryggproblem med tanke på att ryggen är så lång. Basset är inga högaktiva atleter som behöver springa varje dag, men de bör få en ordentlig daglig långrunda för att hålla sig i form. De flesta basset blir 12 till 13 år.

Eftersom rasen ursprungligen avlades fram för att jaga i flock behöver de sällskap och är nöjdast med familjen omkring sig. De är inga duktiga vakthundar. De skäller förvisso, men därefter välkomnar de glatt främlingar. De hängande läpparna innebär ett visst dreglande och många bassetägare har handdukar utplacerade på strategiska platser i huset. Om en basset lämnas ensam utan uppsyn kan den lätt börja skälla och gräva. Basset är ganska intelligenta hundar men de är inte de enklaste att lydnadsträna. Börja redan i valpstadiet och utsätt dem för massor av positiv träning för att hålla deras intresse uppe. De gillar att spåra och jaga, om än bara för att fördriva lite tid. Pälsvården går ganska snabbt och enkelt att sköta om; det räcker med en genomborstning en eller två gånger i veckan. Basseten kan dra in en del lera och smuts i hemmet eftersom de är så låga och har så stora fötter.

Historik:

Ursprunget för basseten kan spåras ända tillbaka till 1400-talet när de förrevolutionära fransmännen använde lågställda, tunga hundar för att jaga kanin. Ordet ”bas” betyder ”låg” på franska, vilket beskriver bassetens kroppsbyggnad. Ett antal franska, låga, hjulbenta jakthundar och den nutida bassetten finjusterades i England under 1700-talet. Om man bortser från deras höjd och utseendet på benen ser de ut som en engelsk blodhund.

Basset valdes ut för sitt goda luktsinnes skull och för att jägarna kunde hänga med de långsamma hundarna. De jagade kanin och hare och användes för att spåra upp större skadat villebråd.

I USA gick basset snabbt över från jakthund till sällskapshund. Allmänheten lärde känna den genom ”Bassethunden Fred” och genom reklam som t.ex. Hush Puppies™-skor. Idag är basseten först och främst en sällskapshund.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel