Lhasa apso – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Lhasa apso anses vara lättfödda, tillgivna och utmärkta sällskapshundar. De avlades fram för att fungera som vakthundar och kan därför vara reserverade, envisa och ha ett skarpt och högt skall.

 

Lhasa apso i korthet
The Lhasa Apso Dog Breed

Lhasa apson är långlivad och kan leva långt upp i tonåren. Rekordet innehas av en avelschampion som blev hela 29 år gammal.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 6–8 kg

Tik: 6–8 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 22–27 cm

Tik: 22–27 cm

Utseende:

Lång rygg, hängande öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: genomsnittlig

Livslängd: 12–14 år

Tendens att dregla: Liten Tendens att snarka: Liten

Tendens att skälla: Stort

Tendens att gräva: Liten Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttliga

Framavlad för:

Vakta i hemmet, sällskap.

Päls:

Längd: lång

Kännetecken: rak

Färger: alla färger tillåtna

Allmänna pälsvårdsbehov: höga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig


Lhasa apson är ganska liten och brukar variera mellan 22 och 27 centimeter i mankhöjd och mellan 6 och 8 kilo.

De är längre än de är höga och bär svansen upprullad över ryggen, huvudet bärs stolt. I full utställningsfrisyr kan det vara svårt att skilja på fram och bak!

Huvudet ser runt ut med hängande öron med böljande, lång päls. Pälsen är ett av lhasa apsons specifika särdrag; den är lång och böljande, tung och tät. Ansiktet pryds av en lugg som inte sällan döljer ögonen och rasen har dessutom långt skägg. Nosen är ganska kort och avslutas i ett underbett.

Praktiskt taget alla färger är tillåtna, men de mest populära är vete, honung eller guld med svart på yttersta spetsen av öron, svans och skägg. Svart, melerad, skiffer, vit och till och med fläckig förekommer.

Temperament:

Man får inte glömma bort att lhasa apson avlades fram för att fungera både som vakthund och sällskapshund. De här hundarna kan vara reserverade mot främlingar, även om de är tillgivna mot människor de känner och litar på. Det skarpa varningsskallet kan bli ett problem om hunden inte tillrättavisas när det är på sin plats.

Lhasa apso är hundar som bör socialiseras ordentligt och få tillfälle att träffa många människor. De fungerar inte alltid ihop med andra hundar, så de behöver socialiseras med andra hundar, husdjur och människor redan från valpstadiet. En del lhasa apso är misstänksamma till sin läggning och kan vara lättirriterade. I hemmet och med familj och vänner är de däremot snarare livliga, näst intill löjliga.

Att leva med:

Lhasa apso är lättfödda. För många godisbitar eller otillräckligt med motion kan lätt leda till övervikt. Tack vare det lilla formatet räcker det med en regelbunden promenad två eller tre gånger om dagen. Lhasa apso är intelligenta hundar men de är självständiga och envisa så lydnadsträning är ett måste. En vänlig men bestämd hand är det som fungerar bäst.

Lhasa apso bör socialiseras grundligt med både människor och andra husdjur, inklusive andra hundar, redan under valpstadiet. De är utmärkta vakthundar med sitt skarpa och höga skall. Lhasa apso kan fungera fint ihop med barn, men man bör ha uppsikt över dem och de bör exponeras för barn tidigt. Lhasa apso är långlivade och lever oftast långt upp i tonåren. Rekordet innehas av en avelschampion som blev hela 29 år gammal!

Historik:

Lhasa apso är en urgammal ras som utvecklades i Tibet efter tibetansk terrier och liknande tibetanska vallhundar. När Tibet konverterade till buddismen under 600-talet före Kristus blev lhasa apson en etablerad ras. Budda sägs ha haft makt över lejon och lhasa apson i dess fulla skrud av ymnigt lejonfärgad päls kallades för ”lejonhunden”.

Lamor (tibetanska präster) sägs återfödas som lhasa apso om de inte når Nirvana. Dalai lamorna höll inte bara lhasa apso som husdjur utan förlänade dem också som gåvor åt högt värderade gäster. Lhasa apso skeppades till Kina och användes för att avla fram shih tzu och pekingeser. Lhasa apso fungerade inte bara som husdjur och sällskap, utan även som vakthundar tack vare den vaksamma läggningen och det skarpa skallet.

När lhasa apso för första gången nådde Europa och Nordamerika uppstod förvirring, vilket medförde att lhasa apso korsades med shih tzu och möjligen tibetansk terrier. Runt 1930 delades raserna upp och särskiljande standarder skrevs ner.

Pälsvården kan vara tidskrävande om du vill att din lhasa apso ska ha utställningsfrisyr. Noggrann borstning krävs för att avlägsna skräp och förhindra att det bildas tovor. Många hundägare klipper sin lhasa apso kort två gånger om året för att pälsen ska vara mer lättskött. Lhasa apso är jättefina när de är kortklippta. Direkt efter klippningen brukar de rusar runt i vild glädje över att ha befriats från den tunga pälsen!

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel