Irländsk vattenspaniel - Rasinformation och karaktärsdrag

 

Den irländska vattenspanieln är mycket intelligent och nyfiken och är känd som spanielfamiljens clown. Den är en hängiven följeslagare, men det är viktigt att socialisera den här sprudlande hunden om den bor tillsammans med små barn.

 

Irländsk vattenspaniel i korthet
Hundrasen irländsk vattenspaniel

Den irländska vattenspanieln fäller inte mycket och är ett utmärkt husdjur för de flesta allergiker.

Storlek:

Vikt:

Hane: 25-29,5 kg.
Tik: 20,5-26,5 kg.

Mankhöjd:

Hane: 58,5 cm

Tik: 56 cm.

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: > 40 minuter/dag
Energinivå: Genomsnittlig
Livslängd: 10–12 år.
Tendens att dregla: Hög Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Låg
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Vattenapportering

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Dubbelpäls, lockig
Färger: Intakt leverfärgad
Allmänna pälsvårdsbehov: Höga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Sporthund
UKC-klassificering: Vapenhund
Förekomst: Sällsynt

De utmärkande kännetecknen är en hårknut på huvudet med långa, lösa lockar och kroppen är täckt av en tät, kraftigt lockig, leverfärgad päls som kontrasteras av ett slätt ansikte och en slät "råttsvans". Med det släta ansiktet kommer också ett skägg som växer på halsen, ofta tillsammans med polisonger.

Den irländska vattenspanieln är robust byggd för att klara jobbet som jakthund och har även simhud mellan tårna för att underlätta den kraftfulla simningen. Dessa hundar är kraftfulla men inte överdrivet stora, de är och välproportionerade. Hanarna är 56 till 61 cm höga och väger 25 till 29,5 kg, och tikarna är 53,5 till 58,5 cm höga och väger 20,5 till 26,5 kg. Rasen är den högsta av alla spaniels.

En ordentlig dubbelpäls är av avgörande betydelse för att skydda hunden när den arbetar. Halsen, ryggen, sidorna och bakdelen är täckta med täta, krusiga lockar, och med längre hår under revbenen.

Frambenen är väl täckta med rikliga lockar eller vågor. Bakbenen är rikligt täckta av hår som faller i lockar eller vågor, förutom att håret är kort och slätt på framsidan av lemmarna under hasorna.

Håret på halsen är kort och slätt och bildar en V-formad fläck. Alla lockiga områden är tydligt definierade med lockar som är tillräckligt långa för att bilda en skarp kontrast till den släta pälsen på ansikte, hals, svans och på bakbenen under hasorna. Fram- och bakbenen är väl täckta med hår både över och mellan tårna.

Standardfärgen för irländsk vattenspaniel är enfärgad lever. Med undantag för grått hår på grund av ålder är vitt hår eller vita markeringar otillåtna i utställningssammanhang.

Personlighet:

Irländsk vattenspaniel är fortfarande en relativt sällsynt ras i American Kennel Club, men den är eftertraktad för sina önskvärda egenskaper som utmärkt jakt- och vattenhund. Den är kraftfull och har en stark önskan att vara till lags, precis som många andra jakthundar.

På grund av sin höga intelligens och nyfikna natur har irländsk vattenspaniel rykte om sig att vara spanielfamiljens clown och kan ofta lyda dig på de mest unika och roliga sätt!

Den här hunden är en hängiven följeslagare och kan vara en utmärkt vakthund om den socialiseras på rätt sätt från tidig ålder. Socialisering är särskilt viktigt om du vill att den här sprudlande hunden ska bo tillsammans med små barn. Även om rasen har modet att skydda sig själv eller sina ägare när det behövs, har hunden avlats fram för att inte skälla överdrivet mycket.

Irländsk vattenspaniel är en uppmärksam och nyfiken hund. Den kan ofta vara reserverad mot främlingar. Aggressivt beteende eller överdriven blyghet ska dock inte tolereras. Ett stabilt temperament är viktigt för en jakthund.

Uppfödarna har arbetat hårt för att inte göra någon skillnad mellan fälthundar och utställningshundar. Eftersom irländsk vattenspaniel inte är en speciellt eftertraktad utställningshund har uppfödarna kunnat följa ett avelsprogram som ger den typ av sporthund som är mest önskvärd: en bra familjekompis och är fantastisk på apport.

Irländsk vattenspaniel är också en äkta jakthund med dubbla användningsområden, den passar för både höglandsvilt och sjöfågel.

Att leva med:

Den irländska vattenspanieln fäller inte mycket och är ett bra val av husdjur för de flesta allergiker. De behöver borstas och kammas grundligt minst en gång i veckan. Ansiktet och svansen är naturligt släta men kan behöva putsas ibland. En grundlig kamning av huden bör ske varje eller varannan vecka för att främja en frisk hud och för att avlägsna eventuella föremål från pälsen. Dessa hundar bör klippas ungefär två gånger om året, men inte som en pudel.

Historik:

Den irländska vattenspanieln är en hund med gamla anor och kan spåras tillbaka till den tid då spanielar delades upp i land- och vattenvarianter. I en bok som trycktes år 1607, Historie of the Foure-footed Beastes, beskrivs och illustreras "vattenspagnen"

Som namnet antyder utvecklades den irländska vattenspanieln på Irland från två olika raser som fanns före 1850-talet: "South Country water spaniel" och "North Country water spaniel" Ny forskning visar att gemensamma förfäder kan ha varit pudeln, barbeten och den portugisiska vattenhunden. Historien visar att rasen fick sin nuvarande form på 1830-talet och att rasens utveckling tillskrivs Justin McCarthy och hans hund "Boatswain"

Den irländska vattenspanieln blev snabbt populär bland irländska och engelska motionärer på grund av sina djärva och vågade apporteringar, sin extrema uthållighet i Nordsjöns kalla vatten och sitt fantastiska humör. I mitten av 1870-talet var den irländska vattenspanielns rykte känt i Amerika, och ett antal av dem togs över havet vid den tiden. Uppgifter visar att irländsk vattenspaniel år 1875 var den tredje populäraste sporthunden i USA.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel