Irländsk röd setter – Rasinformation specifika egenskaper

 

Den irländska settern älskar att springa och behöver riktigt mycket motion. Irländska settrar är väl tilltagna hundar vars mankhöjd ligger runt 60–70 cm och vikt mellan 27–32 kg.

 

Irländsk röd setter i korthet
The Irish Setter Dog Breed

Den irländska settern tenderar att ha hög ämnesomsättning och kan behöva mer mat än en lika stor men mindre aktiv ras.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 27–32 kg

Tik: 27–32 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 60–70 cm

Tik: 60–70 cm

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: hög energinivå

Livslängd: 12–14 år

Tendens att dregla: liten Tendens att snarka: liten

Tendens att skälla: Liten

Tendens att gräva: liten Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Höga

Framavlad för:

Stående fågelhund, apporterande

Päls:

Längd: medellång

Kännetecken: rak

Färger: mahognyröd, kastanj

Allmänna pälsvårdsbehov: måttliga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig


Irländska settrar är väl tilltagna hundar vars mankhöjd ligger runt 60–70 cm och vikt mellan 27–32 kg. De ger ett högrest och elegant intryck, har ganska långa ben och lång hals. Öronen är hängande och nosen måttlig med ett markerat stop (panna).

Rasens stolthet är förstås pälsen som förekommer från djupt mahognyröd till ljusröd. Pälsen är slät och ganska rak (kan vara lite vågig) och medellång. Partier med längre päls finns på benens baksida och behänget på svansen. Ytterkanten på öronen är långa och silkiga.

Det övergripande intrycket av den irländska settern ska vara glamour och elegans, även om den har något hängande läppar vilket kan göra att den dreglar. Rasen tenderar att vara en tålig hund som ofta blir 12 till 14 år.

Temperament:

Irländska settrar är oerhört vackra. Men de är också kända för sin uppsluppna och lekfulla karaktär. De här individerna är hundvärldens clowner: De är livliga, intelligenta och fulla av upptåg.

Men måste alltid komma ihåg att de här hundarna är jakthundar, som framavlats för att arbeta i tuff terräng hela dagen. De är intresserade av och mottagliga för träning men om de försummas kommer de att börja rymma, tugga, skälla och gräva.

Irländska settrar brukar vara utåtriktade och sällskapliga hundar både mot människor och andra hundar. Viss försiktighet måste iakttas när man introducerar dem för andra mindre husdjur eftersom de trots allt är jakthundar. En viss socialisering är viktig för att stävja den timida läggning som finns hos enstaka exemplar inom rasen.

Att leva med:

Denna ras kräver mycket pälsvård. Man behöver dagligen kontrollera om det finns skräp eller växtfrön i pälsen och hunden behöver borstas igenom två till tre gånger i veckan. Det kan vara en snabb genomborstning men den ska ske konsekvent.

Som tidigare nämnts har settern fortfarande en stark jaktinstinkt och behöver därför gott om motion för att bli en glad och lycklig familjehund. I kombination med de långa promenaderna är det också viktigt med en viss mängd lydnadsträning. Det här är smarta hundar som gillar att arbeta. Tålamod och en vänlig men bestämd hand krävs för att uppfostra en setter. Disciplin kombinerat med sinne för humor gör de flesta irländska settrar till väluppfostrade familjemedlemmar. Många settrar deltar i hundsport och de är speciellt framgångsrika inom lydnad och jakt.

Räkna inte med att din setter ska vakta huset, även om den skäller för att varna. Irländska settrar tenderar att vara sällskapliga och fina familjehundar, men de kan vara lite för stora och livliga tillsammans med små barn. Viss socialisering krävs eftersom ett litet antal av dessa hundar är skygga.

Historik:

Den irländska settern är den yngsta av de tre AKC-setterraserna. Den härstammar förmodligen framför allt från den engelska settern. De irländska jägarna behövde en snabbt arbetande hund med skarpt luktsinne och den djupröda färgen var lätt att få syn på ute på fältet.

Ursprungligen var de irländska hundarna röda och vita men sen utvecklades en hund som fick agera riktmärke och då tog man fasta på helröda hundar. Champion Palmerston var en imponerande, slank, mahognyfärgad hund som visades upp på utställning år 1862. Det är från honom dagens irländska setter har fått sitt utseende.

Av och till spekuleras det i om det möjligtvis finns en pointer någonstans i den irländska setterns bakgrund, men de flesta rasfantaster förnekar detta. Idag är den irländska settern en mycket omtyckt familjehund och den förekommer även som jakthund. Rasens popularitet är i högsta grad varierande och efter Walt Disney-filmen och böckerna om ”Big Red” låg den högt på lista över populära raser.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel