Information om hundrasen släthårig foxterrier och dess karaktärsdrag

Den släthåriga foxterriern passar bäst för en familj med en aktiv livsstil och är snäll, energisk och utåtriktad. Denna hund är även en fantastisk vän till barn, då den aldrig tröttnar på att leka.

Släthårig foxterrier – en överblick
The Smooth Fox Terrier Dog Breed

Den släthåriga foxterriern är fantastiskt bra på tricks och har visats upp världen över i uppvisningar och cirkusar.

Storlek:

Vikt:

Hane: 7,7–8,5 kg
Tik: 7–7,7 kg

Mankhöjd:

Hane: 38 cm.

Tik: 35,5 cm.

Utseende:

Dolicocefalisk (långt ansikte)

Förväntningar:

Motionskrav: 20–40 minuter om dagen
Energinivå: Mycket energisk
Livslängd: 10–13 år
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Högt
Tendens att gräva: Hög Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Rävjakt

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Sträv
Färger: Vitt bör vara dominant
Allmänt pälsvårdsbehov: Måttlig

Klubberkännande:

AKC-klassificering: Terrier
UKC-klassificering: Terrier
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Den släthåriga foxterriern har alltid ett livligt och aktivt utseende.

Kroppen är kompakt och muskulös och är byggd för snabbhet och smidighet. Hunden har en kort kropp men ett långt slankt ansikte och öron som viker sig framåt mot kinderna. Dessa hundar är mellan 33 och 38 cm höga och väger mellan 7 och 8 kg.

Pälsen på en släthårig foxterrier är kort, tät och ligger platt mot kroppen. Vanligtvis täcker håret även magen och insidan av låren. Pälsens färg är huvudsakligen vit med markeringar i svart och gyllenbrunt.

Personlighet:

Den släthåriga foxterriern har en stark jaktinstinkt, ett skarpt luktsinne, god syn och en anmärkningsvärd uthållighet för att kunna slutföra jobbet. Denna drivkraft överförs även till vardagen, oavsett om det handlar om att leka en lek eller gräva på gården. Den släthåriga foxterriern är lätt att träna, men behöver en bestämd hand för att kontrollera sin jaktlust. Den här rasen är lyckligast när den är aktiv och passar bäst för en familj som alltid är på språng.

Som följeslagare är den släthåriga foxterriern tillgiven och beskyddande. Detta är en bra vakthund som har en tendens att vara högljudd.

Att leva med:

Personer med en aktiv livsstil och som gillar att ta med sig sin hund är perfekta ägare till den här rasen. Den släthåriga foxterriern är snäll, energisk och utåtriktad. Dessa hundar är underbara följeslagare till barn och tröttnar aldrig på alla sorters lekar.

Den släthåriga foxterrierns päls är lätt att hålla i bra skick. En daglig borstning håller den ren och förhindrar att den fäller för mycket hår i hemmet. Daglig motion håller naturligtvis den smidiga kroppen i form.

Historia:

Den släthåriga foxterriern har sitt ursprung i England under 1700-talet. Fram till 1860 kallades alla hundar som var snabba, smidiga och tillräckligt små för att kunna jaga fram en räv ur sitt hål för "foxterrier". Det spelade ingen roll för jägaren vilken typ av terrier han hade, så länge den utförde sitt arbete. Under jakten bars hunden ofta i en väska som "terriermannen" hade över axeln

Andra gånger följde terriern efter de andra hundarna. När räven kröp ner under marken var det terrierns jobb att krypa ner i hålet och skrämma ut räven. Förutom att jaga räv har den släthåriga foxterriern även använts för att jaga och hämta fåglar och spåra hjortar.

Den släthåriga foxterriern är en av de mest allmänt erkända renrasiga hundarna. Även om den anses vara en sportterrier är den släthåriga foxterriern oftast en sällskaps- och utställningshund.
Rasen är även bra på tricks och har visats upp runt om i världen i uppvisningar och på cirkusar. En av de mest berömda avbildningarna av rasen är målningen "His Master's Voice" av Francis Barraud, som visar en svartvit terrier som tittar in i tratten på en fonograf. Rättigheterna till denna målning förvärvades först av Victor Talking Machine Company och sedan av RCA 1929.

 

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel

 • Information om hundrasen softcoated wheaten terrier och dess karaktärsdrag

  Softcoated wheaten terrier är en perfekt ras för ägare som vill ha en aktiv, mellanstor inomhushund som är mycket intelligent och behöver mycket mänsklig kontakt. Du hittar fler hundraser och hundvårdsinformation på Hillspet.com.
 • Information om hundrasen silkyterrier och dess karaktärsdrag

  Silkyterriern är lekfull, kärleksfull och äventyrlig i liten skala och extremt aktiv, men på grund av dess storlek behöver den inte särskilt mycket utrymme för att motionera. Du hittar fler hundraser och hundvårdsinformation på Hillspet.com.
 • Information om hundrasen schipperke och dess personlighetsdrag

  Schipperken är en aktiv, intelligent och nyfiken hund med envisa tendenser. Schipperker är små hundar som väger mellan 5 och 7 kg. Du hittar fler hundraser och hundvårdsinformation på Hillspet.com.
 • Information om samojedhunden och dess karaktärsdrag

  174967547 Samojederna är personliga och intelligenta, men de trivs med mänskligt sällskap och mår inte bra av att lämnas ensamma under längre perioder. Du hittar fler hundraser och hundvårdsinformation på Hillspet.com.
 • Information om hundrasen saluki och dess karaktärsdrag

  Salukin är känd för att älska att slappa i timmar, men behöver ändå daglig motion. Även om de varierar mycket i form har alla salukis en allmänt greyhoundliknande kroppsbyggnad. Du hittar fler hundraser och hundvårdsinformation på Hillspet.com.
 • Information om mopsen och dess karaktärsdrag

  186160535 Mopsar är seriösa hundar med en avslappnad attityd. De är robusta och lätta att ta hand om, men de klarar sig inte särskilt bra i varmt och fuktigt väder och måste observeras noga för att undvika värmeslag. Du hittar fler hundraser och hundvårdsinformation på Hillspet.com.