Canadian eskimo dog - Rasinformation och karaktärsdrag

Canadian eskimo dog är vänlig mot människor, men kan vara aggressiv och utmanande. På grund av sitt flockbeteende är den inte bra på att umgås med andra hundar.

Canadian eskimo dog i korthet
Hundrasen canadian eskimo dog

I och med snöskoterns intåg minskade canadian eskimo dog i slutet av 1960-talet och försvann nästan helt.

Storlek:

Vikt:

Hane: 29,5-47,5 kg.
Tik: 27-43 kg.

Mankhöjd:

Hane: 94 cm.

Tik: 61 cm.

Utseende:

Upprättstående öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: > 40 minuter/dag
Energinivå: Mycket energisk
Livslängd: 10–15 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: MåttligSocialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Att dra slädar och jaga

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Dubbelpäls, rak
Färger: Vilken färg eller kombination som helst
Allmänna pälsvårdsbehov: Måttliga

Godkänd som ras:

UKC-klassificering: Nordliga raser
Förekomst: Sällsynt

Canadian eskimo dog (även känd som canadian inuit dog) är stor och väger mellan 30 och 43 kilo.

Hunden påminner om en stor husky eller malamute. Huvudet är trekantsformat med små, spetsiga öron. Ögonen är mandelformade och färgen är mörkbrun till bärnstensfärgad. Blå ögon tyder på orenhet. Svansen krullar sig över ryggen på typiskt husky-manér. Canadian Eskimo dogs blir i allmänhet vuxna vid tre års ålder, även om de når sin fulla storlek runt ett år.

Canadian eskimo dog har en grov dubbelpäls. Den finns i flera olika färger, bl. a vit, brun och vit, grå, grå och vit, röd och vit, samt svart och vit. Canadian eskimo dog fäller pälsen två gånger om året.

Personlighet:

Canadian eskimo dogs är arbetshundar, mycket flockorienterade och utmanar sina beskyddare. De är vänliga mot människor men är aggressiva mot hundar utanför sin flock och kan slåss, särskilt om de inte är tränade. De är mycket energiska hundar.

Canadian eskimo dogs är destruktiva tuggare och grävare. De drar i kopplet på grund av sitt arv som arbetshund.

Att leva med:

Canadian eskimo dogs kräver samvaro med människor och möjlighet att få arbeta. De trivs inte med hundar utanför sin flock. Andra husdjur som katter, gnagare, fåglar och reptiler ska hållas borta från dem eftersom hundarna ser dem som byten.

Canadian eskimo dogs är högljudda och ylar. De kan klara sig bra i kennelmiljö om det finns andra canadian eskimo dogs i närheten som kan ge dem sällskap. De här hundarna slåss inbördes om dominans och ska hållas åtskilda från varandra för att minimera slagsmål och skador.

Ge din canadian eskimo dog ett proteinrikt hundfoder. Om de arbetar eller är aktiva på annat sätt ska du överväga att komplettera med kött, benmjöl och fett. Canadian eskimo dogs har svårigheter att smälta vissa spannmål, förutom majs och ris.

Canadian eskimo dogs är idealiska för personer som vill ha en stor, intelligent och aktiv hund för släd- och fotvandringsaktiviteter. De är dåliga vakthundar och väktarhundar.

Canadian eskimo dogs lever vanligtvis mellan 10 och 15 år.

Historik:

Canadian Eskimo dogs historia går så långt tillbaka som 4 000 år sedan till inuiterna eller eskimåerna. Dessa hundar föddes upp för att dra slädar och hjälpa inuiterna att jaga.

Upptäcksresande till både Nord- och Sydpolen, inklusive Peary och Amundson, använde canadian eskimo dogs i stor utsträckning. Fram till 1992 användes hundarna på en australisk station i Antarktis. Dessa hundar, som är ättlingar till de ursprungliga upptäcktshundarna, bor nu i Minnesota.

Canadian eskimo dog är en godkänd ras hos United Kennel Club. Vissa hundar lever fortfarande med ursprungsbefolkningen, men i och med snöskoterns intåg började hundarna att minska i antal. I slutet av 1960-talet försvann rasen nästan helt. Rasen är på väg tillbaka på Grönland och i andra områden på grund av inuiternas förnyade intresse för sitt kulturarv.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel