Foxhound – rasinformation och karaktärsdrag

Foxhound är en aktiv, atletisk och energisk hund som behöver mycket motion för att må bra och passar bäst på landsbygden.

Foxhound – en översikt
The English Foxhound Dog Breed

Foxhounden föddes upp för att arbeta i en stor hundflock. Hunden trivs alltså bäst i en grupp av flera hundar.

Storlek:

Vikt:

Hane: 25–34 kg
Tik: 25–34 kg

Mankhöjd:

Hane: 56–63,5 cm

Tik: 53,5–61 cm

Utseende:

(Naturligt) hängande öron

Förväntningar:

Motionskrav: > 40 minuter om dagen
Energinivå: Måttlig
Livslängd: 10–12 år
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Rävjakt

Päls:

Längd: Kort
Kännetecken: Sträv
Färger: Svart, gyllenbrun och vit i alla kombinationer (houndfärger), vit och gul eller gyllenbrun
Benägenhet att fälla: Måttlig
Mindre allergiframkallande päls: Ja
Allmänt pälsvårdsbehov: Lågt

Klubberkännande:

AKC-klassificering: Sporthund
UKC-klassificering: Stövare
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Den engelska foxhounden är lite kraftigare än sin kusin den amerikanska foxhounden. Hanarna är ungefär 56–63,5 cm höga, och honorna är i genomsnitt lite lägre. Dess vikt varierar mellan 25,9 och 34,2 kg.
Pälsen är kort, tät, styv och glansig. Den kommer i färgerna svart, gyllenbrun och vit (houndfärger) eller en kombination av dessa tre färger. Gult eller brunt kan också förekomma i pälsen, i kombination med vitt.

Öronen ligger nedåt och platt mot huvudet. Ögonen är bruna. Svansen är lång och hålls rakt upp över kroppen. Frambenen är vanligtvis helt raka och bakbenen är mycket starka för att hunden ska kunna springa långa sträckor i hög hastighet.

Medellivslängden för en foxhound är 10–12 år.

Personlighet:

Den engelska rävhunden är snäll mot människor och anses vara bra med barn, men den här hunden tycker ännu bättre om att vara i sällskap med andra hundar och helst springa omkring utomhus. Den här hunden är en aktiv, atletisk och energisk hund som trivs bäst på landet med gott om utrymme att springa runt. Foxhounden trivs inte bra i en lägenhet.

Den här hunden har en enorm uthållighet. Den kan gå på promenader i timmar utan att stanna. Foxhoundens passion för jakt och för att hitta källan till en intressant doft kan lätt få den att vandra iväg. Foxhounds som föds upp för fältarbete är oftast inte bra husdjur, då de är alltför aktiva och jaktorienterade för att nöja sig med att sova vid familjens kamin. Utställningshundar anses vara bättre husdjur om de får tillräckligt med fysisk och mental träning.

Att leva med:

Foxhounden är en hund som förkroppsligar rockstjärnan Bruce Springsteens klassiska låt "Born to Run" Den här hunden behöver mycket motion för att trivas. Eftersom det är troligt att den kommer att få vittring på en intressant doft bör motionen ske i ett säkert, avgränsat område eller med koppel.

Foxhounden är avlad för arbete i en stor hundflock, och därför trivs hunden bäst när den ingår i ett hushåll med flera hundar. Samma flockinstinkt gör dock att hunden snabbt kan knyta band med mänskliga flockmedlemmar.

Den engelska foxhounden kan vara ganska högljudd – skall är en del av dess repertoar. Men även om den varnar sina flockkamrater för främlingar, lugnar den sig ganska snabbt när den blir tillsagd.

Träning och socialisering är viktigt för foxhounden, särskilt om hunden inte får jaga. Att utsätta hunden för så många människor, platser och nya situationer som möjligt och lära den att utföra vissa beteenden på kommando hjälper till att ge hunden den mentala stimulans den behöver.

Den korta pälsen gör att foxhounden inte kräver särskilt mycket vård. Regelbunden borstning och ett bad då och då är allt som behövs.

Historia:

Foxhounden utvecklades specifikt för att springa i flock och jaga rävar. Denna ras används fortfarande i traditionella engelska rävjakter, där jägare på hästrygg följer med hunden för att jaga rödräv. Hundens förfäder inkluderar blodhund, greyhound, bulldogg och foxterrier.

Vissa historiker anser att foxhounden utvecklades så långt tillbaka som på 1200-talet. British Master of Foxhounds Association har fört detaljerade avelsregister sedan omkring 1800.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel