Information om samojedhunden och dess karaktärsdrag

Samojederna är personliga och intelligenta, men de trivs med mänskligt sällskap och mår inte bra av att lämnas ensamma under längre perioder. De är en lättskött ras som trivs med mindre mängder foder av hög kvalitet.

Samojedhunden – en överblick
The Samoyed Dog Breed

Samojederna kom till England i slutet av 1800-talet, ibland som gåvor från den ryska tsaren. Det var drottning Alexandras favorithund.

Storlek:

Vikt:

Hane: 22,7-29,5 kg.
Tik: 16–22,5 kg

Mankhöjd:

Hane: 56 cm

Tik: 51 cm.

Utseende:

Upprättstående öron (naturligt)

Förväntningar:

Motionskrav: 20–40 minuter om dagen
Energinivå: Måttlig
Livslängd: 10–12 år
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: MåttligSocialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Renskötsel, vakthund, draghund

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Dubbel päls, rak
Färger: Vit och bisquit, gräddvit eller helt bisquit
Allmänt pälsvårdsbehov: Högt

Klubberkännande:

AKC-klassificering: Arbetshund
UKC-klassificering: Nordliga raser
Förekomst: Vanlig

Samojedhunden är en medelstor hund som är mellan 48 och 59,5 cm hög och väger mellan 23 och 29 kg.

Samojeder är fyrkantigt byggda, robusta hundar med en fluffig pälsklädd svans som kröker sig över ryggen och lägger sig åt ena sidan.

Öronen är spetsiga och huvudet är brett. Läpparnas hörn böjer sig uppåt för att ge den sitt typiska "Sammie-leende". Samojeder ska ha fint mörkt pigment runt ögonen, nosen och läpparna, trots dess vita päls.

Den gnistrande vita pälsen är samojedrasens stolthet. Som förväntat av en ras med nordiskt ursprung har den en tjock, sträv och rak päls med mycket fyllig underull. Färgen är slående vit, men även biscuit- eller gräddvita färger är tillåtna. Pälsen sticker ut från kroppen och ger samojeden ett fluffigt utseende.

Personlighet:

Samojeden är en snäll och människokär hund. Detta är en intelligent hund som även är ganska självständig. De är uppfödda för att leva i tält i mycket nära anslutning till sina familjemedlemmar och tycker om mänskligt sällskap. Samojedhundar ger ifrån sig varningsskall och om de lämnas ensamma under långa perioder utvecklas de ofta till besvärliga skällare. Att gräva kan bli ett problem, då de gräver för att hitta en sval viloplats.

Samojeder komma oftast bra överens med andra hundar, människor och andra husdjur som de växt upp med. De är vallhundar och kan ha en viss tendens att jaga eller nafsa. I allmänhet trivs de bra med barn, även om de kan vara lite stökiga för små barn.

Att leva med:

Samojedhunden är en lättskött ras som tycker om små mängder mat av högsta kvalitet. För mycket godis eller för lite motion kan lätt leda till fetma. Samojedhundar är oftast tåliga och långlivade hundar som blir 12–14 år gamla.

Dessa hundar är aktiva och behöver daglig motion. Eftersom samojedhundar är så anpassade till människor tycker de om träning och tävlar gärna i lydnad, smidighet, vallning, slädkörning och viktdragning. De tycker inte om att lämnas ensamma under långa perioder. Samojedhundar brukar vanligtvis varningsskälla, men hälsar sedan gärna på främlingen med viftande svans och tunga. Det karakteristiska "Sammie-leendet" med de böjda läpparna är inte på något sätt ett uttryck för aggressivitet.

Samojedhundar kan vara ganska självständiga och utvecklas bäst med tidig träning och socialisering med en fast men mild hand. De är gladast när de har något att göra, även om det bara är att dra en vagn i en parad. Vård måste ske dagligen eller helst dagligen, särskilt under tiden den fäller.

Historia:

Samojedhunden är en urgammal ras som valdes ut för renskötsel och ibland även släddragning av nomader i Sibirien. Ursprungligen kom dessa mångsidiga hundar i en mängd olika färger, men den gnistrande vita har sedan dess tagit över i de flesta delar av världen. Den sovjetiska rasen olenegonka kan vara förfadern till den samojed vi känner och älskar idag.

De är tåliga och snälla hundar och tidiga europeiska upptäcktsresande insåg snabbt hur värdefulla de var. Samojedhundarna kom till England i slutet av 1800-talet, ibland som gåvor från den ryska tsaren. Det var drottning Alexandras favorithund. Samojedhundar deltog sedan i många polarexpeditioner, däribland hunden Etah som ledde Roald Amundsens första resa till Sydpolen.

Många samojedhundar arbetar än idag som renskötare och slädhundar och är kära familjevänner i de flesta delar av världen.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel