Podenco ibicenco - Rasinformation och karaktärsdrag

Podenco ibicenco är känd för att vara mild, den är inte "streetsmart" och vill bli ompysslad, men den skulle omedelbart byta ut en mjuk säng mot en chans att springa och jaga.

Podenco ibicenco i korthet
Hundrasen podenco ibicenco

Med undantag för sina stora öron är podenco ibicenco en något nedtonad version av greyhound.

Storlek:

Vikt:

Hane: 20,5-25 kg.
Tik: 18-23 kg.

Mankhöjd:

Hane: 66 cm

Tik: 63,5 cm

Utseende:

Dolikocefal (långt ansikte), uppstående öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: 40 minuter/dag
Energinivå: Genomsnittlig
Livslängd: 12-14 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: Måttlig Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Lågt

Avlad för:

Jaga kaniner

Päls:

Längd: Kort
Kännetecken: Platt
Färger: Vit, röd, enfärgad eller annan kombination
Allmänna pälsvårdsbehov: Låga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Jakthund
UKC-klassificering: Vinthundar och urhundstyp
Förekomst: Sällsynt

Podenco ibicenco har en förbluffande likhet med den egyptiska guden Anubis. Rasen ingår i gruppen vinthundar och är baserad på den allmänna greyhoundlinjen med långa smala ben, en relativt smal kropp, en lätt böjd ländrygg, smal midja och en lång svans. Med undantag för sina stora öron är podenco ibicenco en något nedtonad version av greyhound.

Förutom sina karaktäristiska öron har podenco ibicenco flera något ovanliga egenskaper för en vinthund: bröstet är inte extremt djupt och axelvinkeln är inte särskilt skarp. Gången är ganska travande (höga steg som en häst) och svansen bärs ofta ganska högt när hunden travar.

Även om podenco ibicenco är snabb så ligger den verkliga styrkan i hundens smidighet och hoppförmåga. Dessa hundar har en hjortliknande elegans som är tydligast när de springer och hoppar över ojämn terräng. Podenco ibicenco har en medel till hög höjd på mellan 58 och drygt 70 cm, och den väger mellan 20,5 och 25 kg. Pälsen är vanligtvis kort och tät, men rasen finns också i en variant där pälsen är grov och ungefär 2,5 till 7,5 cm lång. Färgerna är variationer av rött eller fawn, med eller utan vitt. Vissa hundar är faktiskt nästan helt vita med några få röda fläckar.

Personlighet:

Podenco ibicenco-hundar är en blandning av ädel kunglighet och vilda jägare. De tycker om att bli ompysslade, men skulle omedelbart byta ut en mjuk säng mot en chans att få springa och jaga. De är tysta inomhus i hemmet.

Ett ovanligt drag utomhus är att de har en tendens att ge ljud ifrån sig (skälla) när de jagar. De är bland de mest vänliga och lättsamma hundarna och kommer bra överens med andra hundar och barn. De är reserverade mot främlingar och även något reserverade mot sin familj.

Liksom alla vinthundar är lydnad inte deras främsta kännetecken, de har en tendens att springa iväg och inte återvända förrän de själva vill. De är inte streetsmarta och har ingen aning om att de borde skydda dig eller ditt hem från skurkar.

Att leva med:

Podenco ibicenco-hundar blir ledsna om de inte får springa varje dag. De gillar särskilt att leka jägare och jagar alla små djur som rör sig, till och med bortom horisonten, så du måste vara försiktig med var du släpper hunden utan koppel. På många ställen är ingen plats tillräckligt säker för att släppa lös en podenco ibicenco.

Hemma njuter de av en mjuk säng och varma solstrålar. De tillbringar en stor del av sin tid med att slappa och så länge de får tillräckligt med motion är de trevliga och lugna inomhus.

Historik:

Som namnet antyder kommer podenco ibicenco från medelhavsön Ibiza, där rasen traditionellt användes för att jaga kaniner. Där slutar den nedtecknade historien och mysteriet börjar. Hur kunde en ras som såg ut som om den hade kommit från en egyptisk grav upptäckas tusentals år senare och tusentals kilometer bort?

En möjlighet är att feniciska handelsmän förde med sig dessa hundar till Ibiza och grannöarna redan 800 f.Kr. Här levde de i avskildhet, särskilt hållna och avlade för sin förmåga att jaga små däggdjur med hjälp av syn, lukt och till och med hörsel. De hårda förhållandena gav inte mycket utrymme för sentimentalitet, och de som var mindre lämpliga hölls inte kvar eller avlades - omständigheter som utan tvekan bidrog till att rasen är så tålig i dag. I sina hemtrakter kallas rasen Ca Eibisenc.

Det var inte förrän på 1950-talet som rasen exporterades och började sin nya inkarnation som sällskaps- och utställningshund. Podenco ibicenco är en av de mest sällsynta raserna och den dyrkas återigen av dem som delar sitt liv med hunden.

Den korta pälsen är lätt att hålla ren. Den längre varianten är lite jobbigare eftersom den behöver kammas då och då och de döda hårstråna måste plockas bort ett par gånger om året. Smuts släpper från pälsen, så med undantag för de lite längre hårstråna runt munnen som bör tvättas regelbundet, krävs det inte mycket underhåll.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel