Amerikansk pitbullterrier - rasinformation och karaktärsdrag

De flesta pitbulls är roliga, vänliga kompisar och tålmodiga med sina familjemedlemmar. Som med alla raser finns det undantag.

Amerikansk pitbullterrier i korthet
Hundrasen amerikansk pitbullterrier

Den amerikanska pitbullen är stark och kraftig och har förmodligen fler muskler per kilo kroppsvikt än någon annan ras.

Storlek:

Vikt:

Hane: 13,5-36 kg.
Tik: 13,5-36 kg.

Mankhöjd:

Hane: 48 cm.

Tik: 46 cm.

Förväntningar:

Krav på träning: 20-40 minuter/dag
Energinivå: Genomsnittlig
Livslängd: 11–13 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Låg
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Jakt
Driva boskap

Päls:

Längd: Kort
Kännetecken: Sträv
Färger: Olika färger
Allmänna pälsvårdsbehov: Låga

Godkänd som ras:

UKC-klassificering: Terrier
Förekomst: Vanlig

Pitbullen är stark och kompakt, men ändå lätt på sina fötter, och kan ha fler muskler per kilo kroppsvikt än någon annan ras.

Pitbullen har en låg tyngdpunkt och framstår som något längre än hög. Nackens och huvudets muskler är särskilt välutvecklade. Ögonen är små och öronen kan vara kuperade eller oklippta (de senare är rosenformade).

Den här hunden är tung för sin storlek och väger mellan 25 och 32 kg. Den är mellan 43 och 48 cm hög. Pälsen är jämn, kort och slät. Alla färger är accepterade, även om pälsar med mer än 80 procent av vitt, svart, tan- eller leverfärgade är minst önskvärda.

Personlighet:

De flesta pitbulls är roliga och älskvärda sällskap och de är vänliga och tålmodiga mot alla sina familjemedlemmar (med undantag för andra pitbulls). Som med alla raser finns det undantag.

Pitbulls är uppfödda för att vara modiga och villiga, och för att aldrig ge upp med det de håller på med trots motgångar. Dessa egenskaper gör dem envisa, uthålliga och orädda. Som alla stora hundar ska pitbulls övervakas när de är tillsammans med barn.

Att leva med:

Livet med en pitbull är alltid ett äventyr. Det är roliga hundar som alltid är redo för lekar och påhitt. De måste få mycket träning varje dag. Även om de är tuffa hundar är de inte gjorda för kallt väder och bör skyddas från väder och vind.

Pitbulls bör tränas i lydnad eftersom det är ett bra sätt att knyta band. Eftersom de ofta inte går bra ihop med andra hundar ska de hållas i koppel när de är i närheten av dem.

Historik:

De forntida grekiska mollossiska krigshundarna har gett upphov till flera tuffa hundar, inklusive hundar som var specialiserade på att vara gladiatorer.

En pitbullägare bildade United Kennel Club (UKC). UKC är än idag ett starkt registreringsorgan för amerikansk pitbullterrier. American Dog Breeder's Association bildades 1909 för att registrera pitbulls.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel