Australien shepherd - rasinformation och karaktärsdrag

 

Australian shepherd är en aktiv men ändå lättsam hund som älskar att leka med barn och som brukar komma bra överens med andra husdjur.

 

Australian shepherd i korthet
Hundrasen australian shepherd

Australian shepherds är suveräna familjehundar, vallhundar, polishundar och som deltagare i lydnadstävlingar.

Storlek:

Vikt:

Hane: 22,7-29,5 kg.
Tik: 18-25 kg.

Mankhöjd:

Hane: 56 cm.

Tik: 51 cm.

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning 40 minuter/dag
Energinivå: Mycket energisk
Livslängd: 12-14 år.
Tendens att dregla: Måttlig Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Boskapsskötsel

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Dubbelpäls, rak
Färger: Svart, röd, blue merle, röd merle, alla med eller utan tanfärgning, och med eller utan vitt
Allmänna pälsvårdsbehov: Måttliga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Vallning
UKC-klassificering: Herdehund
Förekomst: Vanlig

Australian shepherds är medelstora hundar med en solid kroppsbyggnad och låg tyngdpunkt.

De är cirka 45,7 till 58,4 cm höga och väger mellan 18 och 27 kilo. Hanar är i allmänhet högre och tyngre än tikar. Aussies lever ungefär 10 till 12 år.

Aussies har en fyllig, medellång päls som är rak eller lätt vågig. De har långt hår på baksidan av benen och en generös krans runt halsen. Pälsfärgen varierar och kan vara blå eller röd merle, eller röd eller svart trefärgad, alla med vita och/eller tanmarkeringar. De flesta aussies har en kort svans (naturligt).

Personlighet:

Aussies är aktiva men lättsamma hundar som älskar att leka med barn. De har en tendens att komma bra överens med andra husdjur. Rasen anses vara mycket intelligent och lätt att träna. Aussies är kända för att vara särskilt angelägna om att göra sina ägare nöjda.

Aussies är trogna sina flockinstinkter och är mycket beskyddande mot sin familj och sitt revir och signalerar om främlingar närmar sig, men de anses inte vara aggressiva.

Att leva med:

Australian shepherds, särskilt de som kommer från arbetslinjer av rasen, är aktiva hundar som behöver vara sysselsatta. Om de lämnas ensamma och instängda blir de oroliga och kan bli destruktiva. De passar bäst ute på landet eller bör åtminstone ha en stor inhägnad trädgård och en ägare som vill tillbringa tid med sin hund.

Aussies anses ha en genomsnittlig fällning. Trots deras fylliga päls kan man hålla pälsen fin och förhindra att den blir matt genom att borsta den med en borste med styv borst en gång i veckan, och bada den då och då vid behov.

Historik:

De historiska beskrivningarna av australian shepherds ursprung varierar kraftigt mellan olika källor. Enligt en teori utvecklades aussies helt och hållet i USA för att arbeta på lantegendomar eller rancher. Deras förfäder kan ha varit spanska herdehundar med ursprung i Baskien (Spanien och Frankrike) som togs med till USA tillsammans med flockar av merinofår under den tidiga kolonialtiden. Collie kan också finnas i rasens bakgrund. Hundarna kallas australian shepherds endast för att de är förknippade med baskiska herdar som kom från Australien till USA på 1800-talet.

Förutom att arbeta som boskapshundar används aussies som polis- och narkotikahundar, och som deltagare i lydnadstävlingar. De är också bra som familjehundar. Rasen är ett nytt tillägg till AKC:s grupp för herdehundar; vissa aussie-uppfödare är rädda för att AKC-erkännandet kan skapa en onödig betoning på utseende framför förmåga. Australian Shepherd Club of America var det viktigaste registret för aussies innan AKC:s erkännande och är fortfarande en stark aktör för rasen.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel