Clumber spaniel – rasinformation och karaktärsdrag

 

Clumber spaniels är lojala och tillgivna följeslagare som visar stor entusiasm för både arbete och lek. De tycker om att vara både inomhus och utomhus, men föredrar helst att vara där du är.

 

Clumber spanieln – en överblick
The Clumber Spaniel Dog Breed

Clumber spanieln var en av de första raserna att ställas ut på hundutställningar, men den är fortfarande populärast för spårning och apportering.

Storlek:

Vikt:

Hane: 32–38,5 kg
Tik: 25–32 kg

Mankhöjd:

Hane: 48 cm.

Tik: 45,7 cm.

Utseende:

Lång rygg, hängande ögon, (naturligt) slappa öron

Förväntningar:

Krav på träning: 20-40 minuter/dag
Energinivå: Genomsnittlig
Livslängd: 10–12 år.
Tendens att dregla: Hög Tendens att snarka: Högt
Tendens att skälla: Låga
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Skrämma upp fåglar, apportering

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Rak, tät
Färger: Vit med citrongula eller orange markeringar
Allmänna pälsvårdsbehov: Måttligt

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Sporthund
UKC-klassificering: Vapenhund
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Clumber spanieln är en lång, låg och tung hund.

Den muskulösa kroppen och de stora fötterna ger hunden kraft och uthållighet att röra sig genom täta buskar i jakten på vilt. Huvudet är mycket stort i förhållande till kroppen. Clumbern är i genomsnitt 43–53 cm lång och väger 25–38 kg.

Clumber spanieln har dubbel päls. Underpälsen är tät och ytterpälsen är väderbeständig. Clumbern har rak och platt päls samt en del hår på bröstet, benen, svansen och öronen. Pälsfärgen är huvudsakligen vit med vissa citrongula eller orange markeringar.

Personlighet:

Som följeslagare är clumber spaniels lojala och tillgivna med stor entusiasm för både arbete och lek. De är ibland skygga mot främlingar och är oftast mer skygga än andra spanielraser. De visar dock inga tendenser till aggressivitet.

Clumber spaniels kan bo med andra husdjur, men socialisering i ett tidigt skede rekommenderas alltid. Dessa hundar tycker om att vara både inomhus och utomhus, men föredrar helst att vara där du är. Clumbers är inte benägna att skälla och passar bättre som sällskapsdjur än vakthundar.

Att leva med:

Clumber spanieln är i allmänhet en frisk och robust ras. Denna hund älskar motion, särskilt simning, men kan även anpassa sig till ett lugnt hemmaliv. Clumbern kan sova hela dagen medan du är på jobbet, så länge den får sällskap och en rask promenad i slutet av dagen. Det är faktiskt rekommenderat att ta clumbern på regelbundna promenader för att förhindra att den blir överviktig. Clumber spaniels älskar att umgås med sin mänskliga familj och bli ompysslade.

Clumberns päls är tät och mjuk. Den bör borstas regelbundet för att hållas ren och för att förhindra att underpälsen fäller. Pälsen kan klippas för att underlätta skötseln, men det är inte nödvändigt.

Historia:

Clumber spanieln har sitt ursprung i Frankrike där den användes som fågelhund. Den här rasen är känd för att vara smygande och tyst när den jobbar. Den robusta, låga kroppen gjorde hunden perfekt för arbete i tät terräng, och på grund av sin långsamma, stabila jaktmetod kallades den för "den pensionerade gentlemannens jakthund" Namnet på denna värdiga jakthund kommer från Clumber Park, som var en egendom tillhörande en beundrare av rasen – hertigen av Newcastle. Rasen blev populär i slutet av 1800-talet när kung Edvard VII födde upp dem.

Clumber spanieln var en av de första raserna att ställas ut på hundutställningar, men är fortfarande mer populär som fågelhund. Clumbern är en fantastisk spårnings- och apporteringshund. Den är lojal, tillgiven och har stor entusiasm för både arbete och lek.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel