Miniatyrbullterrier - Rasinformation och karaktärsdrag

 

Den hängivna, vänliga och lekfulla miniatyrterrierns ägare måste ha humor eftersom den här hunden är nyfiken och busig till sin natur. Men om man tränar hundens sinne och kropp på rätt sätt uppför den sig väl.

 

Miniatyrbullterrier i korthet
Hundrasen miniatyrbullterrier

I början av deras historia var öronen kuperade, men uppfödarna arbetade för att skapa ett naturligt upprättstående öra som nu är en integrerad del av hundens utseende.

Storlek:

Vikt:

Hane: 12,5-15 kg.
Tik: 11,5-13,5 kg.

Mankhöjd:

Hane: 33 cm.

Tik: 30,5 cm.

Utseende:

Upprättstående öron (naturligt).

Förväntningar:

Krav på träning: 20-40 minuter/dag
Energinivå: Mycket energisk.
Livslängd: 11–14 år.
Dagligt genomsnittligt kaloriintag: Lågt.
Tendens att snarka: Lågt.
Tendens att skälla: Lågt.
Tendens att gräva: Måttlig. Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt.

Avlad för:

Jaga råttor

Päls:

Längd: Kort.
Kännetecken: Platt.
Färger: Vit. Vit med valfri färg.
Allmänna pälsvårdsbehov: Låga.

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Terrier.
UKC-klassificering: Terrier.
Förekomst: Sällsynt.

De är kraftiga och muskulösa utan att vara grova eller klumpiga. Det här är en stilig hund som delar bullterrierns karakteristiska ägghuvud och clownansikte.

I början av deras historia var öronen kuperade, men uppfödarna arbetade för att skapa ett naturligt upprättstående öra som nu är en integrerad del av hundens utseende. Ögonen är speciella - små, trekantiga och djupt liggande. Käkarna är starka.

Liksom alla bullterriers har miniatyrbullterriern en rejäl muskelmassa på sin kropp. Höjden varierar mellan 25,5 och 35,5 cm och vikten mellan 10 och 15 kg, vilket är den perfekta storleken på en hund för både gos och lek. Den täta pälsen är perfekt att smeka.

Personlighet:

Miniatyrbullterrierns personlighet är lekfull, tuff, livlig och komisk. Den här hunden är hängiven sin familj och vänlig mot främlingar, utan att fjäska för någon av dem. Miniatyrbullterriern är en tolerant och lekfull kompis för ett barn.

Lydnadsträning kan bli ett äventyr. Den här rasen hittar humor i allt, särskilt i försök att träna den. Om träningen förvandlas till en lek blir samarbetet bättre, annars vinner alltid miniatyrbullterriern i en kamp om viljan!

Att leva med:

De som välkomnar den här rasen till sina hem och hjärtan bör ha ett gott sinne för humor. Miniatyrbullterriern gillar sina spel. Rasens nyfikna och busiga natur gör att den ofta hamnar i hetluften, men så länge den får chansen att träna både kropp och själ dagligen är miniatyrbullterriern verkligen en skötsam familjehund.

Detta är en bra vakthund och en lämplig bevakningshund - trots att den tekniskt sett är för liten för jobbet. Detta är inte en ras som kan leva isolerat utomhus.

Skötseln av pälsen är lätt.

Historik:

När hundutställningar blev populära i slutet av 1800-talet blev bull- och terrierhundarna bortprioriterade. Hundens koppling till tvivelaktiga människor och bristen på elegant utseende gjorde att hundutställarna tittade snett på rasen. Som svar på detta började vissa bullterrier-ägare att välja utseende genom att korsa hundarna med dalmatiner och vita engelska terriers. De var så framgångsrika att bullterrier blev en elegant modeaccessoar för män. Senare korsningar med staffordshire bullterrier gav färgen tillbaka och större variation i storlek.

Intresset för miniatyrvarianten av rasen har vuxit långsamt. Även om hundarna godkändes som ras i England år 1939, var det inte förrän 1991 som American Kennel Club godkände miniatyrbullterriern. De är fortfarande ovanliga, men att lära känna dem är att älska dem, och detta är en ras som säkert kommer att fånga många hjärtan.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel