Norsk älghund − Rasinformation och specifika egenskaper

 

Den norska älghunden har en hög energinivå och behöver stora doser tuff motion för att må bra. Den här intelligenta, självständiga men samtidigt tillgivna hunden passar bäst i familjer med lite äldre och lugna barn eller inga barn alls.

 

Norsk älghund i korthet
The Norwegian Elkhound Dog Breed

Norges försvarsminister har befogenhet att mobilisera alla privatägda norska älghundar till landets försvar.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 23–27 kg 

Tik: 18–25 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 50 cm

Tik: 48 cm

Utseende:

Stående öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: mycket hög

Livslängd: 10–12 år

Tendens att dregla: Liten

Tendens att snarka: Liten

Tendens att skälla: Stort

Tendens att gräva: måttlig

Socialt behov/Uppmärksamhetsbehov: Små

Framavlad för:

Älgjakt

Päls:

Längd: medelstor:

Kännetecken: dubbel päls, rak

Färger: grå

Allmänna pälsvårdsbehov: Måttliga

Godkänd som ras av:

Förekomst: Ganska vanlig.

Den norska älghunden är en mellanstor, tålig och robust ras som ska klara kall väderlek och kunna jaga flera dagar i sträck.Mankhöjden för hanhundar varierar från 45 till 55 cm och vikten från 23 till 27 kilo. Höjden för tikar varierar från 45 till 50 cm, med ett viktintervall från 18 till 25 kilo.

Den dubbla pälsen är grå på ovansidan med ljusare underull och päls på undersidan. En kraftig säsongsbunden fällperiod är standard. Öron, nos och svans är svarta. Precis som på andra spetsraser ligger svansen rullad över ryggen. Huvudet är brett och kilformat och öronen står rakt upp. Ögonen är mörkbruna.

Temperament:

Den norska älghunden är en orädd, pålitlig, energisk och extremt lojal följeslagare. Dessa hundar kan verka lite reserverade mot främlingar, men de hälsar familjemedlemmar och personer de känner med stor entusiasm.

I likhet med andra spetsraser är den norska älghunden en relativt självständig hund. Den här självständigheten är ett måste när hunden ska hålla en älg i schack tills jägaren kommer och avslutar jakten, men det kan ställa till problem när det gäller vanlig lydnadsträning. Älghundens vaktinstinkter framträder tydligt genom att den tenderar att vara mer territoriell och att skälla mer än andra raser.

Den här stolta, intelligenta, självständiga men samtidigt tillgivna hunden passar bäst i familjer med lite äldre och lugna barn eller inga barn alls. Man bör vara försiktig om man skaffar sig en norsk älghund i en familj där det redan finns mindre djur, eftersom älghunden kan se de mindre djuren som bytesdjur.

Att leva med:

Norska älghundar har hög energinivå och behöver relativt hård motion − minst en timme om dagen − för att de ska må bra. Samtidigt kan hundens självständighet göra den mer rymningsbenägen än andra raser. Hundens utmärkta luktsinne, som är så viktigt för att spåra vilt, kan vara distraherande när man tränar hunden.

En norsk älghund kräver en ägare som har tid, kunskap och engagemang att plocka fram hundens intelligens, lojalitet och talang. Om man aldrig haft hund tidigare kan det vara klokt att undvika att välja denna utmanande ras som förstagångshund. För en erfaren hundägare som kan ge den här hunden den uppmärksam och motion som den behöver kan livet tillsammans med en norsk älghund bli en mycket positiv upplevelse. Den genomsnittliga livslängden för en norsk älghund ligger mellan 13 och 14 år.

Historik:

Den norska älghundens historia sträcker sig flera tusen år tillbaka, kanske ända till 5000 före Kristus. Ända sedan dess har dessa tåliga hundar tjänat sina mänskliga vänner som jägare av storvilt, inklusive älg som rasen fått sitt namn efter.

Men den norska älghundens jaktfärdigheter omfattar inte bara älg. De här hundarna kan jaga grävling, lo, bergslejon, björn, ren och kanin. De är också erkänt duktiga vallhundar, vakthundar och slädhundar.


Deras mod har gjort dem förtjänta av en speciell plats i hemlandets försvarsansträngningar; i krigstider har Norges försvarsminister befogenhet att mobilisera alla privatägda norska älghundar till landets försvar.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel