Malteser – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Maltesern är en mild, intelligent dvärghund med snabb uppfattningsförmåga. Den trivs fint inomhus och på små ytor. Den kan vara liten i maten och svår att få rumsren.

 

Malteser i korthet
The Maltese Dog Breed

Maltesern har haft ett högt anseende inom de över samhällsskikten. Det sägs att det såldes en malteser för motsvarande 17 500 kronor under 1400-talet.

Storlek

Vikt:

Hanhund: 1–2 kg

Tik: 1–2 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 25 cm

Tik: 23 cm

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: mycket hög

Livslängd: 12–14 år

Tendens att dregla: Liten

Tendens att snarka: Liten

Tendens att skälla: Stort

Tendens att gräva: Liten

Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Stort

Framavlad för:

Knähund.

Päls:

Längd: lång

Kännetecken: rak

Färger: vit

Allmänna pälsvårdsbehov: Stort

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig


Maltesern är en dvärghund som väger mellan 3 och 4 kilo.

Kroppen är kompakt och skulderbladen sluttande. Rygglinjen är plan och revbenen är rundade. Den behängda svansen bärs elegant över ryggen. Halsen är elegant högrest för att ge ett högburet huvud.

Huvudet står i god proportion till kroppen och skallen är aningen rundad. De hängande öronen är lågt ansatta och välbehängda. Ögonen är mörka, tryffeln svart och nosen av medellängd och aningen avsmalnande.

Den långa, silkiga pälsen faller tungt efter kroppen mot marken, likt en cape. Den långa pälsen på huvudet kan samlas i en tofs eller hänga fritt. Färgen på pälsen är kritvit.

Malteserns rörelser ska vara jämna och te sig som om tassarna skummade markytan.

Temperament:

Maltesern är mild, tillgiven, intelligent, tillitsfull och har en snabb uppfattningsförmåga. Den är en fin familjehund och är livlig, lekfull, kraftfull och gillar i allmänhet att lära sig tricks. De kan uppvisa bitskt beteende mot stökiga barn. Malteserns lilla format döljer en orädd personlighet. Maltesern som är en mycket vaken hund skäller ordentligt vid ljud som den inte är van vid.

Vad ska jag tänka på när jag väljer näring till min malteser?

Malteserna tillhör kategorin mindre hundraser och därför lever de i genomsnitt längre än större hundar. Men på grund av dess lilla storlek utsätts de också för mer kontakt med fria radikaler, som i sin tur kan skada hundens celler och DNA, inklusive nervsystemet och i immunsystemet. Foder anpassat för små hundar kan som tur är hjälpa. Hill's Science Plan Small & Mini innehåller en hög nivå av klinisk dokumenterade antioxidanter för att ge din hund det immunförsvar den har behov för. Utöver den höga nivån av kliniskt dokumenterade antioxidanter innehåller Small & Mini-foder från Hill's också en specialblandning av omega-6 och omega-3-fettsyror som främjar en frisk hud och en vacker päls. Klicka här om du gärna vill läsa mer om Hill's foder till små hundar.

Att leva med:

Maltesern är en lämplig inomhushund som går fint att ha i lägenheter och utrymmen med mindre plats. Rasen kan vara knepig att få rumsren och de tenderar att vara petiga med maten. Maltesern fäller inte mycket och tolereras väl av allergiker. Daglig borstning och regelbundna bad rekommenderas för att förhindra att pälsen tovar sig. Pälsen kring ögonen bör rengöras dagligen så att den inte färgas av tårvätskan.

Historik:

I mer än 28 århundraden har maltesern varit hundvärldens aristokrat. Man tror att maltesern har sitt ursprung på Malta, den lilla ön söder om Sicilien. Det är bara på sin plats att en sådan hund har sitt ursprung på Malta, vars civilisation utmärkte sig genom elegans och välmående.

En malteser värd att nämna var Issa som ägdes av Publius, den romerska guvernören av Malta under det första århundradet. Issa beskrevs i en berömd dikt som ”munter ... renare än en duvas kyss, blidare än en jungfru ... värdefullare än indiska ädelstenar”. Många kända författare och lärda, inklusive Plinius den äldre och Strabon skrev om den lilla malteserns skönhet, finess och oemotståndliga charm. Grekerna uppförde gravar åt sina malteser och från 400-talet och framåt finns de avbildade på grekiska konstföremål av keramik. Det finns arkeologiska bevis för att egyptierna hade malteserhundar och kan ha dyrkat dem religiöst.

Maltesern har i alla tider haft högt samhällsanseende, så till den grad att en malteser ska ha sålts för motsvarande 17 500 kronor på 1400-talet. Det sägs att de var speciellt populära hos kvinnor som bar dem vid barmen eller i ärmen. Historiker har i alla tider varit intresserade av rasens dvärgformat. År 1792 beskrev botanikern Linné maltesern som ”ungefär i storlek med en ekorre”. Den första maltesern som ställdes ut i USA var vit och registrerad som en ”maltesisk lejonhund” vid Westminsters första utställning år 1877. Den amerikanska kennelklubben registrerade maltesern år 1888.792, the botanist Linnaeus referred to Maltese as being "about the size of squirrels." The first Maltese exhibited in the United States was white and listed as a "Maltese lion dog" at Westminster's first dog show in 1877. The American Kennel Club registered the Maltese in 1888.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel