Beauceron - rasinformation och karaktärsdrag

 

Beauceron är en stor och lojal ras som är mycket aktiv och lämpar sig bäst för en gård eller ett hem med en stor inhägnad trädgård.

 

Beauceron i korthet
Hundrasen beauceron

Beauceron används ofta i polisarbete, räddningsarbete och för skydd.

Storlek:

Vikt:

Hane: 30-38,5 kg.
Tik: 30-38,5 kg.

Mankhöjd:

Hane: 68,5 cm.

Tik: 66 cm.

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: > 40 minuter/dag
Energinivå: Mycket energisk
Livslängd: 11–13 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Låg
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Driva vildsvin, jakt och vakt

Päls:

Längd: Kort
Kännetecken: Slät
Färger: Svart med tanfärg. Svart, svart och vit
Allmänna pälsvårdsbehov: Låga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Vallhund

Förekomst: Sällsynt

Beauceron är en stor ras som i genomsnitt är mellan 63,5 och 71 cm hög.

Vikten är vanligtvis mellan 30 och 38 kg. Hunden utmärker sig mest genom sin långa svans och dubbla daggklor. Pälsen är kort men tjock, med en tät underull. Färgen på pälsen är svart och tanfärgad eller blue merle. Beauceron kallas även ibland "bas rouge" i sitt hemland. Namnet kommer från rasens röda "strumpor" på den nedre delen av benet.

Personlighet:

Beauceron är lojal och beskyddande, vilket gör den till en bra vakthund som skyddar människor och egendom. De tenderar att vara en dominant ras och kräver en fast hand vid träning. Om den här rasen hanteras med tålamod kan den bli en fantastisk följeslagare. De kan bevaka sitt revir i närheten av andra husdjur och ska introduceras för andra hundar tidigt i sin träning.

Beauceron är en intelligent ras som lär sig snabbt. De gillar aktiviteter som ger utmaningar och behöver regelbundet få utlopp för sin energi. Dagliga promenader är ett måste, eller åtminstone friheten att springa runt i en stor trädgård.

Att leva med:

Beauceron passar bäst på en gård eller i ett hem med en stor, inhägnad trädgård, så att den kan få utlopp för sin höga energi. De kan anpassa sig till inomhus- eller utomhusliv, men föredrar att vara utomhus. De är intelligenta hundar som gillar att ha ett jobb att utföra. De kommer att vara en bra vakthund och skydda sin familj. Det är bäst att socialisera dem tidigt för att de ska kunna vänja sig vid andra husdjur och barn i hemmet. Den korta pälsen kräver minimal skötsel och det räcker oftast med att borsta den en gång i veckan för att hålla pälsen frisk och ren. De fäller hår hela året, men fäller mer när det är varmt väder.

Historik:

Beauceron, eller "berger de Beauce" som den ursprungligen kallades, är en arbetshund från Frankrike. Den utvecklades på 1500-talet för att jaga vildsvin, men blev också användbar som herdehund och som flockens väktare. Beaucerons historia inkluderar eventuellt doberman pinscher. I motsats till vad det ursprungliga namnet antyder kommer denna franska herde inte från Beauce utan från Brie, och delar ursprung med sin kusin briarden. Namnet berger de Beauce gavs för att skilja de två raserna åt. År 1911 fastställdes de två raserna som separata och Beauceron Club bildades.

Utöver att de arbetar som boskap- och vakthundar har beauceron en naturlig instinkt för att vakta och skydda. Rasen används ofta i polisarbete, för skydd och som räddningshund. Beaucerons rykte som en uppskattad följeslagare och beskyddare finns också med i porträtt som avbildar dem som följeslagare till kungar.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel