Chesapeake bay retriever - Rasinformation och karaktärsdrag

Chesapeake bay retrievers är inte lika sällskapliga som de flesta andra retrieverraser, men gillar generellt sett barn. De behöver massor av motion. Det finns olika åsikter om att få dem rumsrena.

Chesapeake bay retriever i korthet
Hundrasen chesapeake bay retriever

Chesapeake bay retrieverns underpäls är fin och ullig och innehåller naturliga oljor som hjälper till att skydda hunden under de kalla simturer som krävs för att hämta ankor.

Storlek:

Vikt:

Hane: 29,5-36 kg.
Tik: 25-32 kg.

Mankhöjd:

Hane: 58,5-66 cm.

Tik: 53,5-61 cm.

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: 20-40 minuter/dag
Energinivå: Genomsnittlig
Livslängd: 10-13 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Låg
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Hämtare i vatten

Päls:

Längd: Kort
Kännetecken: Lockig
Färger: Brun, sedge, dead grass
Allmänna pälsvårdsbehov: Måttliga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Sporthund
UKC-klassificering: Vapenhund
Förekomst: Vanlig

Hanar är mellan 58,5 och 66 cm höga och väger mellan 29 och 36 kg, medan tikar är mellan 53,5 och 61 cm höga och väger mellan 25 och 32 kg.

Proportionerna hos chesapeake bay retriever är graciösa. Huvudet är runt och brett. Käkarna är tillräckligt långa för att greppa fågelvilt och tillräckligt korta för att få ett starkt grepp. De hängande öronen är små och sitter högt upp på huvudet. Kroppen och svansen är medellånga. Bröstet är djupt och brett. Ett utmärkande drag är att bakbenen är minst lika höga, och ofta högre, än skuldrorna.

Rasen är känd för sin vattenavvisande dubbelpäls. Chesapeake bay retrieverns underpäls är fin och ullig och innehåller naturliga oljor som hjälper till att skydda hunden under de kalla simturer som krävs för att hämta ankor. Pälsen har olika kamouflagefärger från mörkbrun till tanfärgad eller färgen på dött gräs (dead grass). Vissa chessies har vita fläckar. Chesapeake bay retriever har också en karakteristisk gulaktig eller bärnstensfärgad ögonfärg.

Personlighet:

Chesapeake bay retrievers är inte lika sällskapliga som de flesta andra retrieverraser, men gillar generellt sett barn. Trots detta gillar de i allmänhet barn och de flesta är vänliga mot främlingar. De har också en tendens att komma bra överens med andra djur, även om vissa chessies har visat aggressivitet mot andra hundar.

Rasen skäller inte överdrivet mycket och chessies anses inte heller vara särskilt exalterade. I själva verket anses rasen ha ett jämnt temperament.

Vissa rasexperter menar att chesapeake bay retrievers är lätta att träna och att få rumsrena. Andra säger att vissa av dessa hundar kan vara viljestarka, att lydnadsträning rekommenderas starkt och att en chessie kanske inte är den bästa rasen för nybörjare.

Att leva med:

Chesapeake bay retrievers är sporthundar och kräver rejält med motion. Därför trivs de väldigt bra i områden där de kan stoja, simma och jaga. De kan dock anpassa sig till stadsliv om beskyddaren är villig att ge dem långa promenader. Det är bra att ibland åka till platser där hunden kan simma och hämta leksaker eller pinnar eftersom dessa hundar är ivriga vattenälskare och hämtare.

Chesapeake bay retrievers är beskyddande mot sina ägare och anses vara måttligt bra som vakthundar. De kräver minimal pälsvård, men det rekommenderas att de putsas med en gummiborste då och då för att hålla pälsen i gott skick och för att kontrollera fettet i pälsen. Chessies fäller, men mindre än många andra stora hundar.

Historik:

Chesapeake Bay retrievers historia började 1807 när två newfoundlandvalpar räddades från ett nödställt brittiskt fartyg utanför Marylands kust. Hundarna visade sig vara utmärkta till att hämta ankor och korsades med andra hundar, eventuellt flatcoated och curlycoated retrievers. Avkomman var också utmärkta som stötande hundar. I mitten av 1880-talet rapporteras att rasen användes för att hämta upp till 300 ankor dagligen och blev känd som chesapeake bay retriever. Entusiaster av den här rasen kallar den informellt för "Chessies."

Rasen fick sitt erkännande av AKC år 1885. Även om chesapeake bay retriever är en sporthund så har rasen också använts som ledarhund för blinda och anses vara ett utmärkt sällskap.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel