Dvärgpinscher - Rasinformation och karaktärsdrag

Aktiv, nyfiken och underhållande, dvärgpinschern är inget för det stillsamma hushållet. De flesta dvärgpinschers förbränner mycket av sin energi genom att leka inomhus och de behöver inte stora utrymmen för att motionera.

Dvärgpinscher i korthet
Hundrasen dvärgpinscher

Dvärgpinschern kallas "leksakernas kung" på grund av sitt kungakomplex och sin kärlek till leksaker.

Storlek:

Vikt:

Hane: 3,5-4,5 kg.
Tik: 3,5-4,5 kg.

Mankhöjd:

Hane: 28 cm.

Tik: 28 cm.

Utseende:

Upprättstående öron (naturligt).

Förväntningar:

Krav på träning: 40 minuter/dag.
Energinivå: Mycket energisk.
Livslängd: 12-14 år.
Tendens att dregla: Låg. Tendens att snarka: Låg.
Tendens att skälla: Måttlig.
Tendens att gräva: Låg. Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Lågt.

Avlad för:

Jakt på små skadedjur.

Päls:

Längd: Kort.
Kännetecken: Platt.
Färger: Hjortröd, svart med rostfärgade markeringar.

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Dvärghund.
UKC-klassificering: Terrier.
Förekomst: Vanlig.

Ingen fysisk beskrivning kan någonsin fånga essensen av den här rasen.

Dvärgpinschern är smidig och graciös, men ändå stark, och är i princip en kvadratisk ras. Hundens mest utmärkande drag är den höga gångstilen (hackneygång) som ingen annan ras har, och den oöverträffade livligheten.

Dvärgpinscher, kallas "minpin" av sina fans, är en av de större dvärghundarna, med en höjd på mellan 25,5 och 31,5 cm. Vikten är dock förhållandevis låg, omkring 4-5 kg. Pälsen är kort och slät. Minpin finns i tre färger: klarröd, hjortröd (svarta, röda eller sobelfärgade toppar) samt svart- och tanfärgad.

Svansen är vanligtvis kuperad och öronen är kuperade eller okuperade.

Personlighet:

Dvärgpinschern är en evighetsmaskin, en hetsporre bland hundar. De här hundarna är kaxiga, fräcka, nyfikna och impulsiva och befinner sig i sin egen cirkus med tre scener. De har utnämnts till "leksakernas kung", ett särskilt passande namn, inte bara på grund av deras kungakomplex, utan också för att de älskar leksaker, leksaker och ännu fler leksaker. Den som delar sitt liv med en minpin har aldrig tråkigt.

De här hundarna är trogna sitt terrierursprung och kan vara stridslystna mot andra hundar och gillar att vara skadedjursjägare. Dvärgpinschers kan vara så engagerade i sina egna angelägenheter att de ignorerar dina kommandon. Vissa skulle till och med kalla dem envisa. Det här är inte en ras som kan släppas lös utan koppel på ett säkert sätt.

Att leva med:

Dvärgpinschers är alltid i rörelse. Det är bra om du gillar aktivitet och underhållning, men det är mindre bra om du redan har ett hektiskt hushåll eller gillar lugn och ro. Detta är en av de mest aktiva raserna, men som tur är kan de flesta minipins förbränna mycket av sin energi genom att leka inomhus och behöver inte stora, öppna ytor för att motionera.

Skötseln av pälsen är lätt.

Historik:

Dvärgpinscher är inte alls en miniatyr av en dobermann pinscher. Även om de delar samma hemland, Tyskland, slutar likheten där. Dvärgpinscher är en unik ras som är mer än summan av sina delar och som troligen är resultatet av korsningar mellan en liten, korthårig terrier, tax och italiensk greyhound.

Hundar som liknade dem avbildades i konsten redan på 1600-talet, men det var inte förrän på 1800-talet som de definitivt utvecklades till en distinkt ras, "reh pinscher" (reh för att de liknade det tyska reh-hjorten, och pinscher betyder terrier).

Under hundutställningarnas tidiga dagar förstörde uppfödarna nästan dvärgpinschern genom att avla på en liten storlek på bekostnad av alla andra kriterier. År 1900 hade uppfödarna ändrat sin inriktning och dvärgpinschern har sedan dess varit en framgångsrik ras.

Rasens elegans och prestationsförmåga gjorde att den nådde toppnivåer som utställningshund i Tyskland före första världskriget, och även om antalet hundar där decimerades av kriget har den haft framgång som utställnings- och sällskapshund över hela världen sedan dess.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel