Bullterrier - Rasinformation och karaktärsdrag

Bullterriern är en tuff och kraftfull ras, men den är också mild, tillgiven och lekfull mot familjemedlemmarna.

Bullterrier i korthet
Hundrasen bullterrier

Bullterriers är starka och vissa av dem har aggressiva tendenser. Därför är lydnadsträning ett måste.

Storlek:

Vikt:

Hane: 25-29,5 kg.
Tik: 20,5-25 kg.

Mankhöjd:

Hane: 56 cm.

Tik: 53,5 cm.

Utseende:

Dolikocefal (långt ansikte), uppstående öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: 40 minuter/dag
Energinivå: Mycket energisk
Livslängd: 11–14 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Låg
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Päls:

Längd: Kort
Kännetecken: Platt
Färger: Vit variant; vit med markeringar på huvudet; färgad variant; vilken färg som helst med vitt; brindle föredras
Allmänna pälsvårdsbehov: Låga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Terrier
UKC-klassificering: Terrier
Förekomst: Vanlig

Bullterriers är extremt kraftfulla hundar.

De är kraftiga och muskulösa och finns i två varianter: standard och miniatyr. Standardversionen är cirka 56 cm hög och väger högst 27 kilo. Miniatyrversionen är högst cirka 35,5 cm hög och väger upp till upp till 15 kilo. Det mest utmärkande fysiska kännetecknet för bullterriern är huvudet som är äggformat och platt på ovansidan. Ögonen är små, mörka och tätt placerade. Öronen är spetsiga. Kroppen är bred och ryggen är kort och stark. Bullterrier har en medellång svans.

Bullterrierens päls är kort och tät, den kan vara är vit, svart, brindle, röd, fawn eller trefärgad. Hundarna anses ha en genomsnittlig fällning. De lever ungefär 10 till 12 år.

Personlighet:

Bullterriers är vänliga, tillgivna och lekfulla mot familjemedlemmar. De är också lojala husdjur som skyddar sin familj. Som med alla stora och tuffa raser är det viktigt att vidta lämpliga försiktighetsåtgärder när det gäller främlingar, barn och andra djur.

Bullterriers kan vara destruktiva om de inte får tillräckligt med motion och uppmärksamhet från ägarna.

Att leva med:

Eftersom rasen är kraftfull och vissa av dem kan ha aggressiva tendenser måste bullterriers tränas i lydnad. De måste också socialiseras noggrant från en tidig ålder. Socialisering kräver frekvent övervakad kontakt med andra människor och husdjur i närområdet. Med rätt socialisering och träning är bullterriers utmärkta familjehundar. Men de är förmodligen inte ett bra val för nyblivna hundägare och rekommenderas i allmänhet inte heller för hushåll med andra husdjur eller omdömeslösa barn.

Bullterriers måste få daglig motion i antingen en inhägnad plats eller gå ut i koppel och ska inte tillåtas springa fritt, även om de är tränade och socialiserade. På grund av den kraftiga kroppsbyggnaden måste man se till att de inte överutfodras eftersom de lätt kan bli överviktiga.

Historik:

Bullterrier utvecklades i England under 1800-talet. Omkring 1835 skapades bullterriern genom en korsning mellan den gamla engelska terriern och bulldoggen. Senare korsningar med den spanska pointern och ännu senare med den vita engelska terriern och dalmatinern gav en elegant, tuff, vit hund. I mitten av 1800-talet blev den vita versionen av rasen, känd som "white cavaliers", ett favoritdjur bland adelsmännen. Korsningar med staffordshire bullterriers återinförde färg runt 1900.

Idag är bullterriers mildare än sina förfäder, men de är fortfarande starka och orädda hundar. De är i första hand familjehundar, men är inte lämpliga för många familjer.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel