Alasakan klee kai, information om hundrasen och personlighetsdrag

Alaskan klee kai är en intelligent och aktiv hund som behöver en måttlig mängd motion och en stor mängd samspel med ägarna.

Alaskan klee kai i korthet
Hundrasen alaskan klee kai

Alaskan klee kai (uttalas KLEE-ki) betyder "liten hund" på innuitdialekt.

Storlek:

Viktintervall:

Hane: 5,5-9 kg.
Tik: 4,5-8 kg.

Mankhöjd:

Hane: 43 cm.

Tik: 33 cm.

Förväntningar:

Krav på träning: 20-40 minuter/dag
Energinivå: Mycket energisk
Livslängd: 15 - 20 år.
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: MåttligSocialt behov/uppmärksamhetsbehov: Hög

Avlad för:

Sällskap

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Dubbelpäls
Färger: Flera olika färger med vita inslag
Allmänna pälsvårdsbehov: Måttligt

Godkänd som ras:

UKC-klassificering: Nordliga raser
Förekomst: Sällsynt

Alaskan klee kai liknar sin ursprungliga ras, alaskan husky, fast i miniatyr.

Klee kai finns i tre storlekar: standard, 38 cm och upp till 43 cm; mini, 33 cm och upp till 43 cm; och miniatyr, upp till 33 cm. De väger i allmänhet mellan fyra och nio kilo, beroende på storlek. Klee kai bedöms vid åtta månaders ålder och kastreras om hunden har några diskvalificerande fel.

Som alla huskies har klee kai en dubbelpäls. De finns i en mängd olika färger, bland annat svart och vit, grå och vit, varggrå och vit, röd och vit, och helt vit. Helt vit, om det inte är en albino, är den enda tillåtna enfärgade kulören. Klee kai har symmetriska markeringar i ansiktet och den karakteristiska svansen som krullar sig över ryggen. Liksom sina större kusiner fäller klee kai sin päls två gånger om året.

Personlighet:

Alaskan klee kai är en intelligent hund med hög aktivitetsnivå. Den är dock inte "hyper". Till skillnad från andra huskyraser är den lätt att träna och passar bra som vakthund. Till skillnad från sina kusiner är de också misstänksamma mot främlingar. De kräver sin ägares uppmärksamhet och finns oftast vid sin ägares sida. De "svarar" och ylar, men skäller inte allt för mycket. Ibland kan en klee kai vara folkskygg. Detta temperament anses vara oönskat och hundar med ett sådant temperament kastreras.

Klee kai behöver måttlig motion. På grund av sin intelligens kan de bli experter på att rymma. Om hunden är missnöjd kan en klee kai rymma från en inhägnad. Klee kai har ett sinne för humor och kan spela sin ägare olika spratt. De utmärker sig i sporten agility för hundar.

Att leva med:

Klee kai behöver mycket sampspel med sin ägare. De tolererar andra hundar bra. De är jägare och bör uppfostras tillsammans med katter, om ägaren planerar att skaffa en katt förstås. Ägaren bör vara försiktig i närheten av gnagare, fåglar och reptiler eftersom huskyns rovdrift är stark. Eftersom de är smarta går inget litet husdjur säkert för dem.

Klee kai är utmärkta vakthundar, men deras storlek gör att de inte kan användas som livvaktshundar. De accepterar familjemedlemmar och främlingar om ägaren introducerar dem ordentligt. De är tåliga hundar med vinterpäls, men bör inte vara utomhus på heltid. De behöver borstas och kammas minst en gång i veckan. Precis som katter är de kräsna och håller sig rena.

Klee kai är idealisk för ägare som vill ha en liten, aktiv hund som inte behöver en stor trädgård och som kan nöja sig med promenader och apportlekar. Klee kai mår inte bra om den lämnas ensam under långa perioder. Den som inte tål hundhår och hårstrån överallt bör överväga en annan ras. Klee kai är långlivade, och det är inte ovanligt att de kan bli 15-20 år gamla.

Historik:

Alaskan klee kai (uttalas KLEE-ki) betyder "liten hund" på innuitdialekt. Den här rasen är ny och utvecklades i början av 1970-talet av Linda Spurlin i Wasilla, Alaska. Hon upptäckte en alaskan husky som var för liten, blev förälskad och bestämde sig för att den skulle vara den perfekta följeslagaren. Med den här hunden som utgångspunkt avlade Spurlin alaskan huskies och siberian huskies för att skapa klee kai, eventuellt med en schipperke och en american eskimo för att få en mindre storlek.

1997 godkände United Kennel Club rasen alaskan klee kai. Trots denna registrering är Alaskan klee kai en sällsynt ras med endast 700 hundar.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel