Basenji - rasinformation och karaktärsdrag

 

Basenjin är en distanserad, mycket tillgiven hund som kan vara mycket beskyddande mot sin familj. De kommer bra överens med andra hundar, men kan ibland vara bråkiga.

 

Basenji i korthet
Hundrasen basenji

Basenjis är kända för sin vassa syn och sitt utmärkta luktsinne.

Storlek:

Vikt:

Hane: 9,5-11 kg.
Tik: 9,5-10 kg.

Mankhöjd:

Hane: 43 cm.

Tik: 40,5 cm.

Utseende:

Upprättstående öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: > 40 minuter/dag
Energinivå: Mycket energisk
Livslängd: 12-14 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Låg
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Jakt

Päls:

Längd: Kort
Kännetecken: Slät
Färger: Kastanjeröd, svart, svart och tanfärgad, brindle, alla med vita tassar, vitt bröst och vit svansspets
Allmänna pälsvårdsbehov: Låga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Jakthund
UKC-klassificering: Vinthundar och urhundstyp
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Basenji är en av de minsta jakthundarna med en höjd på 40,5 till 43 cm och en vikt på 10 till 11 kg.

De har stora upprättstående öron och skarpa rynkor i pannan när de är uppmärksamma. Vissa menar att de stora öronen kan vara till hjälp för att avleda värme. Rasens högt placerade huvud, långa ben, korta rygg och stramt ihoprullade svans bidrar till den fyrkantiga konturen.

De långa benen i förhållande till den totala storleken bidrar till basenjins snabbhet och smidighet. Basenji är känd för att vara en hund som inte skäller, men den "joddlar" och morrar.

Pälsen är jämn, kort och slät. Färgerna kan vara röd, svart, svart och tanfärgad eller brindle, alla med vita markeringar. Det är vanligt med vita tassar och ben, ofta även med en bläs och en halskrage i vitt.

Personlighet:

Basenji kan vara en reserverad hund, dock mycket kärleksfull med sin familj, men inte så utåtriktad mot främlingar. De jagade ursprungligen i flockar och är vanligtvis bra med andra hundar om de socialiseras när de är unga. Vissa kan dock vara bråkiga med andra basenjis.

Basenjis tenderar att vara smarta hundar, men de är inte lätta att träna. De behöver en kreativ och tålmodig hantering för att få fram sina bästa kvaliteter. Som tidigare nämnts så skäller de inte, men joddlingen orsakar en hel del oväsen. Om de lämnas ensamma kan de börja tugga på saker och gräva.

Basenji-uppfödare och ägare kallar dem ofta för "kattlika" eftersom de slickar sig mycket för att sköta om sig och för att de är tysta. De verkar också gilla att klättra upp på höga platser, kanske för att kunna övervaka sina domäner därifrån.

Att leva med:

Basenjis är aktiva hundar som behöver och tycker om att röra på sig eller springa varje dag. De gillar agility och att springa hinderbanor. Basenjis används inte längre så mycket för jakt, men de är riktigt trevliga familjehundar och lever upp till ungefär 13 års ålder.

Basenjis kan vara extremt beskyddande mot sina familjer. De behöver få mycket tidig socialisering med andra människor för att bli idealiska följeslagare. En ovanlig egenskap hos basenjis är att tikarna nästan alltid bara löper en gång per år och den inträffar mellan augusti och november. Och naturligtvis gör de sitt berömda "joddlingsljud".

Basenjis är extremt lätta att sköta och hålla rena, bara ett snabbt svep med en trasa eller borste, en eller två gånger i veckan. Basenjis tillbringar mycket av sin tid med att sköta om sig och slickar noggrant sin päls, precis som en katt.

Historik:

Basenji är uråldriga hundar som har sin härstamning från egyptiernas pariahundar och sedan går linjen till jakthundar för stammarna i Kongo. Basenjis sprang i tysta flockar (de gör ljud, men inte ett vanligt skällande) och bar ofta klockor för att varna sina mänskliga kamrater om var de befann sig i den djupa djungeln. De var, och är fortfarande, kända för sin vassa syn och sitt utmärkta luktsinne.

Basenji fick sitt namn av en Mrs Burn i England runt 1936. Ordet "basenji", som fram till dess var känt som kongohund eller kongoterrier, betyder "buskhund" i den afrikanska regionen. Rasen har placerats i kategorin jakthundar eftersom den helt klart är en jakthund, men om den i själva verket hör hemma bland vinthundar eller spårhundar diskuteras fortfarande. Basenjis är tillåtna att tävla i lure coursing (en vinthundssport), men vissa anser att de kanske till och med hör hemma i terriergruppen.

På 1980-talet importerades flera basenjis till USA från Zaire och lades till i AKC:s genpool för att hjälpa till att bekämpa vissa hälsoproblem. Dessa nya individer införde också det brindlefärgade mönstret hos den västerländska basenjin. Basenjis anses vara ganska primitiva hundar genetiskt och utvecklingsmässigt. Till skillnad från de flesta andra hundar löper tikarna bara en gång per år.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel