Portugisisk vattenhund – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Portugisisk vattenhund är idealisk för dig som vill ha en intelligent och aktiv hund. Den är mycket motionskrävande och föredrar att vara tillsammans med sina ägare.

 

Portugisisk vattenhund i korthet
The Portuguese Water Dog Dog Breed

Portuguese Water Dogs were originally used to herd fish into nets and retrieve broken nets and tackle that fell overboard.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 15–25 kg

Tik: 15–25 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 50–55 cm

Tik: 45–50 cm

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: mycket hög

Livslängd: 10–14 år

Tendens att dregla: liten Tendens att snarka: liten

Tendens att skälla: måttlig

Tendens att gräva: liten Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Höga

Framavlad för:

Fiskehjälp

Päls:

Längd: medellång

Kännetecken: Lockig

Färger: vit, svart, brun, enfärgad eller med vitt

Allmänna pälsvårdsbehov: höga

Godkänd som ras av:

Förekomst: ganska vanlig

Portugisisk vattenhund är mellanstora hundar som väger mellan 15 och 25 kg.

Hanhundarna är 50–55 cm över manken och tikarna lite mindre, runt 45–50 cm. Kroppen är muskulös och byggd för arbete. Huvudet är längre än nosen och öronen hängande. Vattenhundar mognar vanligtvis runt 1 till 2 års ålder, men de når sin fulla storlek runt 6 till 8 månaders ålder.

Det finns två olika pälsvarianter: en med kompakta lockar och den andra med vågig, lite glänsande päls. De här hundarna har ingen underull och de fäller inte. Antingen är de ”lejonklippta” (ansikte och bakre delen av kroppen rakad) eller ”retrieverklippta” (jämnt klippt päls, ungefär 2–3 cm lång). Färgen är svart, vit eller i olika nyanser av brunt. Kombinationer av svart eller brunt och vitt förekommer också. Hundar med svart, vit eller svart och vit päls har blåaktig hud.

Portugisisk vattenhund kräver frekvent pälsvård för att förhindra att pälsen tovar och trasslar sig. Hunden bör helst borstas och kammas varje dag och den behöver ofta badas och klippas. Den här är en hund som kräver en hel del.

Temperament:

Portugisiska vattenhundar är aktiva hundar som kräver ordentligt med fysisk aktivitet med tanke på deras bakgrund som arbetande hund. Även om de är självständiga av naturen trivs de inte i hundgård utan vill vara med sina ägare. Vattenhundar är mycket intelligenta och behöver aktiviteter för att hålla sig sysselsatta. Annars kan de börja tugga på saker och gräva. De behöver ha tillgång till en stor inhägnad tomt för att de inte ska kunna rymma.

Vattenhundar är mycket smarta och självständiga. De behöver vistas utomhus och som deras namn antyder älskar de vatten.

Att leva med:

Portugisisk vattenhund behöver en stor dos interaktion med människor. De tolererar andra hundar och katter om de vuxit upp tillsammans. Andra husdjur som gnagare, fåglar och reptiler bör dock hållas på avstånd.

En del uppfödare förespråkar portugisisk vattenhund om man är allergisk eftersom de inte fäller. Detta är dock individuellt och beror på allergin hos personen i fråga. Om man är allergisk bör man först besöka uppfödaren och umgås med hundarna för att se hur man reagerar.

Portugisisk vattenhund är idealisk för hundägare som vill ha en mellanstor, intelligent och aktiv hund. De fungerar fint som vakthundar, men deras storlek gör att de inte riktigt fyller ut kavajen när det gäller att försvara ägorna. Vattenhundarna är misstänksamma mot främlingar.

Portugisiska vattenhundar brukar bli mellan 10 och 14 år gamla.

Historik:

Portugisisk vattenhund är en mycket gammal ras som tros ha uppkommit på den centralasiatiska stäppen runt år 700 före Kristus. Hur de kom till Portugal, om det var med berberna (som blev morerna längre fram) eller med goterna, tvistas det om. Det kan ligga något i det senare, för östgoternas hundar utvecklades till pudeln och pudeln och den portugisiska vattenhunden har många gemensamma karaktärsdrag.

Portugisisk vattenhund användes för att driva fisk in i näten och för att hämta in trasiga nät och utrustning som fallit överbord. De agerade också kurirer fiskarna emellan och mellan skepp och land. När fisket minskade under tidigt 1900-tal gick rasen samma öde till mötes som de portugisiska fiskarna. Doktor Vasco Bensuade började vidta åtgärder för att rädda rasen under 1930-talet. År 1958 skeppades två vattenhudar till USA inom ramen för ett ovanligt avelsutbytesprogram. Vattenhundens popularitet började sakta men säkert tillta. Den 1 januari 1984 togs den portugisiska vattenhunden upp av den amerikanska kennelklubben i gruppen för arbetande hundar.

Portugisisk vattenhund röner framgångar inom lydnad och tillhör guppen arbetande hundar. Hunden är en förtjusande, aktiv följeslagare.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel