Kuvasz - Rasinformation och karaktärsdrag

Kuvasz är känd för att vara snäll, beskyddande och lätt att ta hand om, men den kan vara självständig och aggressiv och därför behöver man vara bestämd under tränings- och socialiseringsperioden.

Kuvasz i korthet
Hundrasen Kuvasz

Trots sin imponerande storlek kräver Kuvasz anmärkningsvärt lite mat.

Storlek:

Vikt:

Hane: 45,5-52 kg.
Tik: 32–41 kg.

Mankhöjd:

Hane: 73,5 cm

Tik: 68,5 cm

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: 40 minuter/dag
Energinivå: Genomsnittlig
Livslängd: 9–12 år.
Tendens att dregla: Måttlig Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Lågt

Avlad för:

Vakthund, jakt på storvilt

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Dubbelpäls, rak eller vågig
Färger: Vit
Allmänna pälsvårdsbehov: Måttliga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Arbetshund
UKC-klassificering: Vakthund

Kuvasz är stora hundar, något längre än höga, så de är rektangulära i sin kroppsform. De är inte tunga, klumpiga hundar, utan ger snarare intryck av smidighet och styrka. Öronen är vikta framåt och står inte upprätt, medan svansplymen svänger elegant uppåt när hunden är uppmärksam. Huvudet är inte grovt utan snarare något förfinat.

Kuvasz är helt vita, även om nyanserna kan variera något. Pälsen är medellång och tjock och kan variera från ganska rak till vågig eller lockig. Dubbelpälsen innebär att den fäller mycket under vissa årstider. De här hundarna är inte albinos och ska ha bra pigment på nosen, trampdynorna och runt ögonen.

Kuvasz har en imponerande storlek, hanarna är 71 till 76 cm höga och väger omkring 52 kg. Tikarna är något mindre, men är ändå ungefär 68,5 cm höga och väger ungefär 36 kilo. Som vanligt för hundar av stora raser mognar de långsamt, ofta är de två år gamla innan de börjar bli rejäla.

Personlighet:

Kuvasz är vakthundar, så de kan vara lite misstänksamma mot främlingar och beskyddande mot familj och hem (oavsett om familjen består av en flock med 100 får eller två små barn). De vill vara en del av familjen och kan bli utmärkta familjehundar om de får rätt träning och socialisering från början. Kuvasz har ett gott sinne för humor och kan vara självständiga, vilket stämmer överens med deras ursprung. Det är intelligenta hundar som med sin medfödda självständighet kräver en fast hand i träningen och en omfattande socialisering.

Vissa Kuvaszo kan vara aggressiva och passar kanske inte som familjekompisar, utan bör snarare vara boskapsvaktande hundar på en gård. Tills de lär sig sina gränser kan de ha en tendens att ströva omkring.

Att leva med:

Kuvasz har valts ut för sin förmåga att vakta och kan vara beskyddande mot hem och familj. Även om deras arbete nuförtiden främst består av att beskydda flocken, kommer de att ta hand om dina barn och ditt hem om de är uppvuxna som en del av familjen. Om de växer upp tillsammans med barn och andra husdjur är de mycket beskyddande. När de väl har mognat och vet vad de ska göra och vilken plats de ska ha i familjen är de lätta hundar att leva tillsammans med. Om de föds upp för att arbeta självständigt krävs tålamod och fasthet i träningen. De är inte idealiska hundar för en nybörjare.

Kuvasz kan vara våldsamma när det gäller att skydda sina egna och har till och med lagt ner rovdjur som bergslejon. Vissa av dem kan vara aggressiva och är inte lämpliga som husdjur.

Destruktiva vanor som överdrivet skällande och grävande kan bero på otillräcklig mänsklig kontakt eller stimulans. Unga Kuvasz behöver mycket motion, men det kravet minskar med stigande ålder. Kuvasz är naturligt atletiska och vältränade.

Socialisering av hundar som är avsedda att bli familjemedlemmar är viktigt och ska påbörjas när hunden är ung och fortsätta under hela hundens liv. Kuvasz behöver utsättas för andra hundar och djur samt människor när de är små om de ska bli familjemedlemmar.

Kuvasz är "lättskötta" och kräver anmärkningsvärt lite mat för en såpass stor hund.

Pälsskötsel kan vara så lite som en gång i veckan eller så ofta som dagligen under perioder när den fäller. Den vita pälsen är tillräckligt grov för att lera och smuts lätt ska kunna borstas bort och lämna en ren vit hund under pälsen. Liksom för många andra hundar av stora raser kan livslängden för en Kuvasz vara så kort som 8 till 10 år. Det finns dock individer som har levt upp till 14 år.

Historik:

Kuvasz är en gammal ras från forntiden. I norra Mesopotamien visar lerplattor från 1300 f.Kr. namnet "ku-assa." Ordet betyder "hund-häst", en hund som reser med och skyddar hästar och ryttare.

Dagens Kuvasz utvecklades i Ungern. Kung Mathias I av Ungern bidrog till att etablera rasen genom att ha dem som sina lojala livvakter. Han litade mer på sina hundar än på sina soldater och hovmän! Kuvasz användes också vid den tiden för jakt på storvilt.

Idag arbetar kuvasz som boskapshundar och skyddar får- och getflockar från många rovdjur. De liknar andra vakthundar från Mellanöstern, t.ex. maremmano abruzzese och akbash.

I Disneyfilmen "Homeward Bound II" är den vackra Delilah en Kuvasz.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel