Information om shetland sheepdog-rasen och dess personlighetsdrag

Rasen shetland sheepdog eller "sheltie" är känd för sin försiktiga och snälla personlighet. Detta populära familjehusdjur gillar att hålla sig sysselsatt, trivs bra i små hem och har inget emot att slappa ensam hela dagen, men kräver viss motion.

Shetland Sheepdog – en överblick
The Shetland Sheepdog Dog Breed

Shetland sheepdogs misstas ofta för små collies, men är en unik ras.

Storlek:

Vikt:

Hane: 6–9 kg
Tik: 6–9 kg

Mankhöjd:

Hane: 40,5 cm.

Tik: 35,5 cm.

Utseende:

Dolichocefalisk (långt ansikte)

Förväntningar:

Motionskrav: 20–40 minuter om dagen
Energinivå: Mycket energisk
Livslängd: 12–14 år
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Högt
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttlig

Avlad för:

Fårskötsel

Päls:

Längd: Lång
Kännetecken: Dubbel päls, rak
Färger: Svart med vitt och/eller gyllenbrunt, blue merle med vitt och/eller gyllenbrunt, sobel med vitt och/eller gyllenbrunt
Allmänt pälsvårdsbehov: Högt

Klubberkännande:

AKC-klassificering: Vallning
UKC-klassificering: Vallhund
Förekomst: Vanlig

Shetland sheepdogs ser ut som en mindre version av en långhårig collie.

De är starka och kompakta, men ändå smidiga. Huvudet är kilformat, men inte lika raffinerat som hos den moderna showcollien. De små, högt sittande öronen är upprätta med spetsar som faller något framåt.

Sheltiens tjocka, dubbla päls ger ett utmärkt skydd mot dåligt väder. Den yttre pälsen är lång och rak. Hunden har en generös man och krans och pälsbeklädda ben och svans. Underpälsen är tät och ullig. Shelties är antingen svarta, blue merle eller sobel, och har vita eller gyllenbruna markeringar, eller både och.

Shelties är mellan 30 och 38 cm höga och väger mellan 6 och 9 kg. De lever ungefär 12 till 15 år.

Personlighet:

Shetland sheepdogs är kända för sin försiktiga, snälla och trevliga personlighet. De är också lekfulla och tillgivna, vilket har gjort dem till populära husdjur för hela familjen. Uppfödningsexperter kommenterar ofta att shelties gillar att vara till lags. Med tanke på deras intelligens är det inte konstigt att de utmärker sig i lydnadsträning.

Shelties är rädda för främlingar. Därför är de bra vakthundar och välkomnar ofta utomstående med mycket skällande. De skäller också när de är upphetsade. Även om de vanligtvis inte är aggressiva kan vissa shelties nafsa på människor de inte känner, oavsett om det rör sig om vuxna eller barn. Andra kan vara lite blyga mot främlingar.

Att leva med:

Eftersom shelties av naturen är aktiva och arbetande hundar gillar de att hålla sig sysselsatta och ha sällskap av sina förmyndare. De är inte hundar som nöjer sig med att ligga ensamma hemma hela dagen. Många shelties skäller överdrivet mycket.

Shelties kan dock klara sig bra i små hem eller lägenheter så länge de får motionera på en inhägnad gård eller gå på promenader i koppel.

Deras rikliga päls kräver ordentlig borstning minst två gånger i veckan, och pälsen fäller mycket på hösten och våren.

Historia:

Shetland sheepdogs, som kallas "shelties", ser vid första anblicken ut som små långhåriga collies i miniatyr. De kallas ofta felaktigt för "minicollies", men trots att de har samma förfäder är shetland sheepdog en distinkt ras som utvecklats under unika omständigheter.

Shelties kommer från Shetlandsöarna i Skottland, som också är kända för shetlandsponnyer och andra små djurraser. Områdets svåra väderförhållanden med sparsam växtlighet gynnade mindre boskapsraser och därmed mindre hundar för att valla dem.

Shelties är troligen resultatet av en korsning av den dåvarande större långhåriga collien och andra hundar från öarna, inklusive små vallhundar och spanielar. Vissa historiker tror att sheltien utvecklades före år 1700. Rasen förfinades efter att den importerades till det skotska fastlandet på 1900-talet. Shelties erkändes för första gången i England 1909 och registrerades för första gången i USA 1911.

Sheltien uppföddes för att valla får och ansågs vara ett snällt, smart och hårt arbetande djur. De shelties vi känner idag är något större än sina ursprungliga förfäder, men de har fortfarande ett rykte för att vara intelligenta, arbetsvilliga och ha gott humör. Samma egenskaper som gjorde dem till exemplariska hjälpare och boskapsskötare gör dem till populära husdjur.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel