Engelsk cocker spaniel – rasinformation och karaktärsdrag

Cockerspanieln är en glad och lekfull ras som gillar att vara en del av familjen. Den behöver mycket motion.

Cocker spanieln – en översikt
The English Cocker Spaniel Dog Breed

I Amerika är den amerikanska cocker spanieln mer populär, men den engelska cocker spanieln är mer populär i resten av världen.

Storlek:

Vikt:

Hane: 12–14,5 kg
Tik: 12–14,5 kg

Mankhöjd:

Hane: 38–43 cm

Tik: 35,5–40,5 cm

Utseende:

(Naturligt) hängande öron

Förväntningar:

Motionskrav: 20-40 minuter om dagen
Energinivå: Måttlig
Livslängd: 12–14 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Låg
Tendens att gräva: Låg
Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Skrämma upp fåglar, apportering

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Rak
Färger: Svart, lever, röd, svart och gyllenbrun, lever och gyllenbrun, particolour, tickad, fläckig
Allmänt pälsvårdsbehov: Högt

Klubberkännande:

AKC-klassificering: Sporthund
UKC-klassificering: Fågelhund
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Cockerspanieln är hög snarare än lång.

Den här måttligt byggda hunden är tillräckligt liten för att ta sig igenom täta buskar (och få plats i ditt knä) och tillräckligt stor för att hämta vilt (och jogga med dig). Cocker spaniels är 35,5–43 cm höga och väger 7–8 kg.

Cockerns huvud är långt och något smalt jämfört med andra spanielar. Öronen är långa och lågt satta. Hundens uttryck är övergripande mjukt, och huvudets konturer är mjuka, utan skarpa kanter.

Pälsen är medellång och något silkeslen. Den är tillräckligt lång för att skydda hundens undersida ute på fältet, men inte så lång att den blir ett hinder. Hundens päls kommer i en mängd olika färger och mönster.

Personlighet:

Cocker spanieln har bevarat sin starka jaktinstinkt. Denna hund bara älskar att ge sig ut och leta efter fåglar. Men trots denna glädje älskar hunden även att vara nära sina familjemedlemmar. Detta är en ras som gillar att vara med på alla familjeaktiviteter. Den är glad, lydig, lojal, känslig och lekfull – kort sagt en perfekt följeslagare till ett hänsynsfullt barn eller en äventyrlig vuxen.

Detta är en snäll hund, både mot andra hundar liksom husdjur, barn, främlingar och till och med inbrottstjuvar. Cocker spanieln är en relativt bra vakthund, men ett dåligt val som skyddshund.

Att leva med:

Cocker spanieln föddes upp för att jaga, söka upp, skrämma upp och hämta höglandsfåglar. Denna typ av energi kan inte brännas under en promenad runt kvarteret. Dessa hundar behöver mycket motion, men som tur är kan behovet uppfyllas med ett par träningspass om dagen. Att ha tillgång till en inhägnad trädgård är en stor hjälp.

Cocker spanielens päls måste borstas två till tre gånger i veckan. För att pälsen ska se så bra ut som möjligt bör den klippas eller trimmas runt ansiktet, öronen, svansen och fötterna med några månaders mellanrum.

Öronen kräver särskild uppmärksamhet, då de är ganska känsliga för problem om de blir fuktiga. När hunden äter ska öronen hållas tillbaka med en s.k. snood för att förhindra att mat fastnar i hårtopparna.

Historia:

Hundfamiljen spaniel är en av de första hundgrupperna som skapades för att hjälpa till att fånga fåglar. Det är en stor grupp med många raser som är specialiserade på att jaga olika fågelarter i olika typer av terräng.

De som specialiserade sig på jakt på land delades in i större och mindre spanielar, där de mindre raserna specialiserades på att jaga morkulla. Inga försök gjorde att avla de två storlekarna separat, och båda storlekarna förekom därför rutinmässigt i samma kullar. I samband med att hundutställningar började införas blev detta ett problem, och 1892 började de två storlekarna av landspanielar att betecknas som separata raser, där den mindre storleken kallades "cocker spaniel".

När cocker spanieln kom till Amerika föredrog och avlade många uppfödare ett annat utseende än vad som var traditionellt i ursprungslandet England. De två stilarna avvek och blev två enskilda sorter år 1936. Detta innebar att de kunde korsas, men ställas ut separat. Eftersom nästan ingen valde att korsa sorterna, delades de upp som enskilda raser 1946. I Amerika blev den amerikanska cocker spanieln mer populär, medan den engelska cocker spanieln blev mer populär i resten av världen.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel