Weimaraner – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Rasen är idealisk för den som vill ha en aktiv hund för fiske, långvandringar och andra utomhusaktiviteter. Weimaraner är fina sällskapshundar och mycket intelligenta, men de behöver aktiviteter för att inte hänfalla till destruktivt beteende.

 

Weimaraner i korthet
The Weimaraner Dog Breed

Under 1800-talet var det adeln i Weimar som födde upp ”weimar pointers” för att jaga storvilt med.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 34–38 kg

Tik: 31–36 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 60–70 cm

Tik: 55–65 cm

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: mycket hög

Livslängd: 10–13 år

Tendens att dregla: liten Tendens att snarka: liten

Tendens att skälla: Liten

Tendens att gräva: liten Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: måttliga

Framavlad för:

Spårning av storvilt och fågelhund/brukshund

Päls:

Längd: kort

Kännetecken: Tätliggande

Färger: musgrå till silvergrå

Allmänna pälsvårdsbehov: låga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig


Weimaraner är stora hundar som väger mellan 25 och 40 kilo.

De har en mankhöjd på 60–70 cm, tikarna är vanligen lite mindre. Deras kroppar är starka och byggda för arbete, strömlinjeformade och de kan löpa med uthållighet. Huvudet är starkt och jakthundstypiskt med hängande öron. Weimaraner blir i allmänhet fullvuxna vid 1–2 års ålder även om de når sin fulla storlek vid 6–8 månaders ålder.

Weimaranerpälsen är kort, mjuk och silkig och beskrivs som ”strykfri tvätt”. De här hundarna kräver inte mycket mer än en snabb genomborstning med en ryktborste av gummi. Färgen är musgrå till silvergrå, vilket gett rasen smeknamnet ”det grå spöket”.

Temperament:

Weimaraner är aktiva hundar som kräver en hög nivå av fysisk aktivitet med tanke på deras förflutna som jakthund. Trots att de är jakthundar trivs de inte ute i en hundgård utan föredrar att vara med sina ägare. De är mycket intelligenta och behöver aktiviteter för att hålla sig sysselsatta för att förebygga destruktivt beteende såsom tuggande och grävande. De behöver en stor inhägnad trädgård så att de inte kan rymma.

Att leva med:

Weimaraner behöver mycket interaktion med människor. De tolererar andra hundar väl om de blir ordentligt socialiserade. Andra husdjur som katter, gnagare, fåglar eller reptiler bör hållas på avstånd för weimaranern eftersom rasens medfödda jaktinstinkter gör att de ser dessa som byten.

Denna ras är idealisk för den som vill ha en aktiv hund för fiske, långvandringar och andra utomhusaktiviteter. De kan bli goda vakthundar. Weimaraner mår inte bra av att lämnas ensamma för länge. De kan börja okynnesskälla eller försöka rymma om de lämnas ensamma för många timmar. Destruktivt tuggande är inget ovanligt.

Weimaraner blir mellan 10–15 år.

Historik:

Weimaranern dök upp i början av 1800-talet. De här hundarna tillhörde weimaradeln som födde upp ”weimar pointers” för att jaga storvilt. Man tror att blodhunden kan vara en förfader åt eller släkting till weimaranern. Oavsett ursprung beslöt Weimaradeln att rasen endast fick innehas av dem som tillhörde den tyska weimaranerklubben. Weimaranern utvecklades sedan till en fågelhund eftersom jakten på storvilt minskade i Tyskland.

Howard Knight, en amerikansk idrottsman och hunduppfödare, tog med sig två weimaraner till USA år 1929. Redan före AKC-erkännandet uppvisade weimaranern ovanligt fina prestationer i lydnadstävlingar, vilket lockade till sig hundentusiasternas uppmärksamhet. Weimaranern erkändes av den amerikanska kennelklubben (AKC) år 1943.

Weimaraner är en överlägsen jakthund och ingår i gruppen arbetande hundar. Den här rasen är en förtjusande och aktiv följeslagare.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel