Flatcoated retriever – hundrasinformation och personlighetsdrag

Flatcoated retrievern är sällskaplig och snäll mot alla och älskar att vara en del av familjen. Dess personlighet har kallats "evigt valpig" på grund av dess långsamma mognadsprocess.

Flatcoated retriever – en översikt
The Flat-Coated Retriever Dog Breed

Liksom andra retrievers gillar flatcoated retrievers att bära saker i munnen, men de är inte kända för att tugga överdrivet mycket.

Storlek:

Vikt:

Hane: 27 kg
Tik: 27 kg

Mankhöjd:

Hane: 61 cm

Tik: 58 cm

Utseende:

(Naturligt) hängande öron

Förväntningar:

Motionskrav: > 40 minuter om dagen
Energinivå: Måttlig
Livslängd: 10–14 år
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Låg
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Vattenapportering

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Rak, platt
Färger: Svart, lever
Allmänt pälsvårdsbehov: Lågt

Klubberkännande:

AKC-klassificering: Sporthund
UKC-klassificering: Fågelhund
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Flatcoated retrievers är svarta eller leverfärgade hundar som har en slät, medellång och tjock päls med fint hår.

Öronen hänger nära huvudet. Ögonen är hasselnöts- eller mörkbruna. Benen och svansen är väl pälsklädda. De är glada hundar, så svansen på en typisk flatcoat viftar ständigt.

Genomsnittshöjden för flatcoated retrieverhanar är mellan 58–61 cm och 56–60 cm för honor. Rasens vikt varierar mellan 60 och 80 kg, där honorna är lite lättare och hanarna lite grövre.

Den genomsnittliga livslängden för denna hund är cirka 10 år.

Personlighet:

Flatcoated retrievers är underbara familjehundar. De är kärleksfulla mot barn, snälla mot alla och extremt sällskapliga. De lever för sin familj och älskar uppmärksamhet och ömhet.

Temperamentsmässigt kan flatcoated retrievern verka evigt ung. Även om denna ungdomliga överdådighet ofta är förtjusande kan den innebära utmaningar för ägare som tror att alla hundar är vuxna vid 1 års ålder. Relativt sett mognar flatcoaten ganska långsamt. Den kan vara mycket valpig långt efter sin tredje födelsedag.

Precis som andra retrievers gillar flatcoated retrievers att bära saker i munnen, men de är inte kända för att tugga överdrivet mycket. De är kända för att vara ganska intelligenta och känsliga och tycker om positiva, icke-tvingande träningsmetoder.

Att leva med:

En person eller familj som vill ha en hund som gillar mycket aktivitet bör överväga att skaffa en flatcoated retriever. Dessa sällskapliga, gränslöst energiska hundar älskar att vara tillsammans med sina mänskliga följeslagare, särskilt om dessa följeslagare är aktiva och på språng. Flatcoated retrievers tycker om att springa, simma och andra former av motion. De lever även upp till sina namn – de är utmärkta apporterare av fåglar eller mindre traditionella "byten" såsom tennisbollar.

De är relativt lättskötta hundar. De behöver endast borstas varje vecka och behöver inte klippas särskilt mycket eller alls.

Historia:

Flatcoated retrievern och andra retrieverraser utvecklades i mitten av 1800-talet som svar på den ökade populariteten av sporten att skjuta fåglar och behovet av att hämta fåglarna när de väl landat på marken. Spanielar, setters och vattenhundar användes för att skapa alla retrievers. St. John's Dog från Newfoundland, vattenspanielar och möjligen collies användes särskilt för att utveckla flatcoated retrievern.

Dagens flatcoated retriever är sannolikt en mångsidig individ. Många flatcoated retrievers som tävlar i hundutställningar har också jaktprovstitlar från American Kennel Club. Dessa hundar har också förmågan att utmärka sig i spårnings- och smidighetstester.

Det mest älskvärda med flatcoated retrievers är dock deras personlighet som "evigt valpiga". Dess okuvliga humör har fått fler än en expert att kalla flatcoated retrievern för hundrikets Peter Pan.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel