Fransk bulldog – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Det franska bulldoggen är en familjehund med jämnt temperament. Den pockar ofta på uppmärksamhet och passar därför bra i ett enmanshushåll. Den har annars en tendens att tävla om uppmärksamheten med andra familjemedlemmar.

 

Fransk bulldog i korthet
The French Bulldog Dog Breed

Den franska bulldoggen är en jämnmodig hund som trivs med uppmärksamhet. Rasen skäller inte mycket, bara när den finner fog för det.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 11–15 kg

Tik: 11–15 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 30 cm

Tik: 27 cm

Utseende:

Brakycefal huvudform (korthuvud), korta böjda ben. Stående öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: genomsnittlig

Livslängd: 9–11 år

Tendens att dregla: stor Tendens att snarka: höga

Tendens att skälla: måttlig

Tendens att gräva: liten Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: stort

Framavlad för:

Knähund

Päls:

Längd: kort

Kännetecken: Tätliggande

Färger: Svart med eller utan vitt, ljust gulbrun, vit

Allmänna pälsvårdsbehov: måttliga

Godkänd som ras av:

Förekomst: ganska vanlig

Den franska bulldoggen är byggd som en liten stridsvagn och räknas till den mellanstora, ej arbetande gruppen. Till denna grupp av ej arbetande hundar räknas också boston terriern och bulldoggen, två raser som den franska bulldoggen ofta blandas ihop med.

Den franska bulldoggen är dock inte bara en dvärgbulldog. Det mest karakteristiska särdraget är ”fladdermusörat” som är naturligt och aldrig modifieras genom kupering. Unikt för rasen är också skallens form som är platt mellan öronen. Den franska bulldoggen är en kompakt, muskulös hund med slät, kort päls. Vanliga färger inom rasen är ljust gulbrun, vit och tigrerade varianter. Vikten för hanar och tikar är 11–15 kg. Den franska bulldoggen har förkortad skalle och nos. Överdrivet kort nos och/eller trånga näsborrar kan påverka andningsfunktionen och orsaka snarkningar och snörvlingar. Detta är ett vanligt hälsoproblem hos rasen som man ska vara uppmärksam på.

Temperament:

Den franska bulldoggen är en jämnmodig hund som trivs med uppmärksamhet. Den kräver det faktiskt! Den här hunden passar bra i ett enmanshushåll eftersom den tävlar om din uppmärksamhet med andra familjemedlemmar. Den franska bulldoggen skäller inte mycket, bara när den finner fog för det.

Att leva med:

En fransk bulldog kan trivas mer eller mindre var som helst. Den här rasen passar för stadsliv för det krävs ingen stor trädgård. Bulldoggen är inte direkt joggingtypen, men den uppskattar alltid en rask promenad. Fransk bulldog behöver inte så mycket mat och den korta pälsen är lättskött. Ansiktsvecken ska rengöras regelbundet. Rasen trivs bäst i hemmet där den får all din uppmärksamhet.

Historik:

Under tidigt 1700-tal reste spetsarbetare från Normandy i England till Frankrike för att söka arbete. De tog med sig mindre bulldoggar som skulle användas på bondgårdarna som sällskap och råttfångare. I de här nordfranska jordbrukssamhällena blev den här tåliga hunden snabbt populär. I själva verket ville etablerade bulldogsuppfödare upprätthålla den här ”nya” rasen genom att sälja sina mindre hundar till fransmännen.

Hunden är vida känd som en fashionabel familjehund som ofta innehas av överklassen och de kungliga. En fransk bulldog som var försäkrad till ett värde av makalösa (på den tiden) 750 USD fanns med på Titanic. Under sent 1700-tal och tidigt 1800-tal räknades fransk bulldog som en societetshund. Rasen tilltalar fortfarande ett samhällsskikt som gillar att unna sig det bästa i livet.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel