Staffordshire bullterrier – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Trots det tuffa utseendet är staffordshire bullterrier en mjukis och inte en slagskämpe. Den är lugn och foglig, enkel att hantera och alltid pigg på skoj och lek.

 

Staffordshire bullterrier i korthet
The Staffordshire Bull Terrier Dog Breed

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 15–18 kg

Tik: 13–15 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 48 cm

Tik: 45 cm

Typiskt för rasen:

Livslängd: 12–14 år

Genomsnittligt dagligt intag av kalorier: Litet

Tendens att dregla: liten Tendens att snarka: liten medel

Tendens att skälla: Liten

Tendens att gräva: stort

Päls:

Längd: kort

Kännetecken: Tätliggande

Färger: Röd, ljust gulbrun, svart, vit, blåsvart, tigrerad med eller utan vitt 

Allmänna pälsvårdsbehov: låga

Godkänd som ras av:

Förekomst: ganska vanlig

Det går inte att ta miste på den här hunden. Staffordshire bullterriern är en tuffing på ytan.

Hunden är relativt bred och aningen längre än hög, vilket ger den en låg tyngdpunkt. Speciellt iögonfallande är de enorma musklerna och de breda käkarna Den här hunden är sinnebilden av styrka och samtidigt är den smidig och snabbfotad.

Det är en tung hund med ganska kort kropp. Vikten ligger mellan 13 och 18 kilo och mankhöjden mellan 40 och 50 cm. De ger intryck av att vara mycket större än de i själva verket är.

Svansen är av medellängd och den bärs lågt. Öronen är aldrig kuperade; de är små och burna som rosenöron eller till häften uppstående. Den korta, släta pälsen förekommer i en mängd olika färger.

Temperament:

I England har staffordshire bullterriern fått smeknamnet ”nanny-hunden”, eftersom den har rykte om sig att vara en fin lekkamrat och barnvakt. Trots det tuffa utseendet är staffordshire bullterrier en mjukis och inte en slagskämpe. Rasen är lugn och foglig, enkel att hantera och alltid pigg på skoj och lek. En staffordshire brukar inte mucka gräl, men om den utmanas kommer den inte att backa och den är inte alltid trevlig mot andra hundar.

Lydnadsträning fungerar, men det är inte staffordshire bullterrierns starkaste sida. Framtvingande lydnadsmetoder kommer inte att leda någon vart, men om träningen är lekbetonad är staffordshire bullterriern mer än redo att anta utmaningen.

Att leva med:

Staffordshire bullterrier är en hund som behöver två saker i livet: tät kontakt med människor och möjlighet att få leka. Den är alldeles för sällskaplig för att stängas ute på gården och alldeles för mycket av en atlet för att liggande inomhus hela dagen. Att leva med en stafford bullterrier innebär att ni måste dela tid både inomhus och utomhus. Om din staffordshire bullterrier får tillräckligt med motion kommer den att uppföra sig i hemmet.

Eftersom en del staffordshire bullterrier inte kommer överens med främmande hundar ska man undvika att ha dem lösa där de kan springa på andra hundar.

Det här är en lättskött hund som inte kräver någon speciell pälsvård.

Historik:

Precis som för övriga bullraser går det att spåra ursprunget för staffordshire bullterriern tillbaka till molossus-krigshundarna i antikens Grekland. Mollossus-hundarna gav i sin tur upphov till de stora mastifferna i Europa och därefter till den hundfamilj som framavlades för att hetsa tjurar och andra djur.

Staffordshire bullterrier togs upp i den engelska kennelklubben år 1935 och i den amerikanska kennelklubben år 1974. Rasen hade vunnit många familjers hjärtan och var mycket omtyckt för sitt mod och sin lojalitet.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel