Briard - Rasinformation och karaktärsdrag

Briard är en stor och aktiv hund och passar perfekt för ägare som vill ha en intelligent hund för vallning, fotvandring och andra utomhusaktiviteter.

Briard i korthet
Hundrasen briard

Briarder är mycket intelligenta och behöver aktiviteter för att hålla sig sysselsatta för att förhindra destruktivt beteende som att tugga och gräva.

Storlek:

Vikt:

Hane: 27-45 kg.
Tik: 23-36 kg.

Mankhöjd:

Hane: 66 cm.

Tik: 61 cm.

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: > 40 minuter/dag
Energinivå: hög
Livslängd: 10–12 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: Hög Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Vallning, vakta får

Päls:

Längd: Lång
Kännetecken: Dubbelpäls, rak, grov
Färger: Alla uniformsfärger förutom vit
Allmänna pälsvårdsbehov: Höga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Vallning
UKC-klassificering: Vallhund
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Briarder är stora hundar som väger mellan 22 och 45 kg.

En hane är 58,5 till 68,5 cm hög vid skuldran, medan honorna är mindre, 56 till 65 cm höga. Kroppen är väl muskulös och byggd för arbete. Huvudet är långt och brett med högt sittande hängande eller kuperade öron. Briarder mognar i allmänhet vid ett till två års ålder, även om de når sin fulla storlek vid omkring sex till åtta månaders ålder.

Pälsen är lätt vågig och minst 15 cm lång. De har långt hår på öronen, vilket ger ett segelliknande utseende när de är uppmärksamma och lyssnar. Alla uniformsfärger är tillåtna förutom vit. Dessa färger är bland annat svart, grå och olika nyanser av tawny. Pälsen, som avvisar smuts och vatten, måste ändå borstas och kammas minst en gång i veckan i två timmar för att undvika tovor, och ännu oftare om briarden har varit ute på fältet.

Personlighet:

Briarder är aktiva hundar som kräver en hög grad av fysisk aktivitet. Även om de här hundarna är självständiga till sin natur är de inga bra kennelhundar och föredrar att vara tillsammans med sina ägare. Briarder är mycket intelligenta och behöver aktiviteter för att hålla sig sysselsatta för att förhindra destruktivt beteende som att tugga och gräva. De måste hållas i en stor inhägnad trädgård för att förhindra att de strövar omkring.

Att leva med:

Briarder betraktar sina ägare som likvärdiga följeslagare. Även om de kan vara aggressiva mot andra hundar kan de lära sig att leva tillsammans med andra hundar och katter om de socialiseras på rätt sätt. Andra husdjur, t.ex. gnagare, fåglar eller reptiler, ska hållas på avstånd.

Med tanke på deras självständiga natur kan briarder ifrågasätta eller vägra att följa sin ägares kommandon. De reagerar inte positivt på hårdhänt bestraffning men respekterar auktoriteter. Du måste först förtjäna en briards respekt genom konsekvent lydnadsträning.

Briarder är idealiska för ägare som vill ha en stor, intelligent och aktiv hund för vallning, fotvandring och andra utomhusaktiviteter. De är bra bevakningshundar och bra vakthundar. De är misstänksamma mot främlingar. Briarder lever vanligtvis 10 till 15 år.

Historik:

Briard är en gammal fransk ras som går tillbaka till 700-talet eller ännu tidigare. Briarden avlades fram för att vakta och valla får och annan boskap. Den här hunden höll till i berömda sällskap, bl. a med kejsaren Karl den store, Napoleon och Lafayette. Thomas Jefferson, som en gång i tiden hatade hundar, förvandlades snabbt till en hundälskare när Lafayette skickade över briarder till det nybildade USA för att vakta boskapen hos författaren till självständighetsförklaringen.

Under första och andra världskriget använde fransmännen briarder som vakthundar och räddningshundar. Rasen drabbades hårt av att många hundar dog i båda krigen. Den första kullen briarder som registrerades av American Kennel Club skedde 1922.

Briard är utmärkt som boskapsskötare och vakthund och ingår i gruppen vall- boskaps- och herdehundar. Detta är en förtjusande och aktiv följeslagare.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel