Engelsk bulldog – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Precis som andra raser med låg energinivå är engelsk bulldog glada för godis, förutsägbara, pålitliga och utmärkta med barn och de behöver endast måttligt med motion.

 

Engelsk bulldog i korthet
The English Bulldog Dog Breed

Rynkorna i den engelska bulldoggens ansikte bör torkas regelbundet för att förhindra hudinfektioner.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 25 kg

Tik: 23 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 40 cm

Tik: 37 cm

Utseende:

Tjock hals, brakycefal huvudform (korthuvud), kraftiga rynkor

Typiskt för rasen:

Energinivå: Lugn, avslappnad

Livslängd: 8–10 år

Tendens att dregla: stor Tendens att snarka: höga

Tendens att skälla: Liten

Tendens att gräva: liten Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: måttliga

Päls:

Längd: kort

Kännetecken: rak

Färger: Tigrerad (subtil ”tigerrandig” effekt), skäck, enfärgad röd, ljust gulbrun eller vit 

Allmänna pälsvårdsbehov: låga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig

Den engelska bulldoggen är ett muskulöst litet kraftpaket vars krabbliknande gång utstrålar stor styrka, stabilitet och kraftfullhet.

Hundens huvud är stort och runt, och nospartiet är extremt kort, vilket ger ansiktet ett platt utseende. Den engelska bulldoggens ögon är mörka samt lågt och brett ansatta i pannan. Nostryffeln är svart och aningen uppåtböjd. Rasen har underbett och käkarna är massiva och breda. Underkäken skjuter ut framför överkäken så att de lägre framtänderna skymtar fram, något som ger rasen ett komiskt leende. Läpparna är köttiga och hängande. Kinderna är väl rundade och skjuter ut åt sidorna. Öronen är tunna, små och viker sig framåt som hängöron som ramar in pannan.

Halsen på engelsk bulldog är kort och tjock, skuldrorna massiva, muskulösa och breda. Bröstkorgen är djup och vid, ryggen är cylindrisk och aningen böjd. Hundens rundade höfter skjuter ut aningen ovanför rygglinjen. Den korta och breda svansen är tjock och antingen rak eller böjd. De korta och kraftiga benen har väldefinierad muskulatur. De är utåtriktade och lite böjda vid armbågarna och hasorna, vilket ger en kraftfull, bred bas.

Engelsk bulldog blir runt 40 cm i mankhöjd. Tikarna väger runt 23 kg och hanhundarna runt 25 kg.

Huden på engelsk bulldog är lös och hängande med kraftiga rynkor och tjocka veck i ansiktet och en dröglapp på halsen. Pälsen kort och har en fin struktur. De olika färgställningarna är skäck och enfärgat vit, röd, ljust gulbrun och blekgul.

Temperament:

Engelsk bulldog har en tillgiven och ömsint karaktär. Bulldoggen är pålitlig och förutsägbar. Det är en fantastisk familjehund som är kärleksfull mot de flesta barn. Som ras är de tillgivna och de söker aktivt människans uppmärksamhet.

Dock har de fått behålla det mod som avlades fram för tjurhetsningssyften, så de är fina vakthundar. Även om de rent generellt kommer bra överens med andra husdjur i familjen kan de vara aggressiva mot främmande hundar.

Att leva med:

Engelsk bulldog fungerar fint i lägenhet och behöver ingen trädgård. Eftersom de vanligen har låg energinivå behöver de bara måttliga mängder motion. De mår bäst i tempererade klimat. De kan lätt överhettas och har svårt att andas i mycket varm väderlek. De fryser lätt vid låga temperaturer.

Engelsk bulldog andas högljutt och tenderar att snörvla och ha ljud för sig. Många dreglar också. De fäller måttligt och pälsen kräver väldigt lite pälsvård. Rynkorna i ansiktet däremot bör torkas av regelbundet så att inte hudinfektioner uppkommer.

Historik:

Engelsk bulldog fick sitt namn efter tjurhetsningssporten. De har förmodligen sitt ursprung på de brittiska öarna någon gång före 1200-talet. En av de få hänvisningarna till sporten är från 1209 och den berättar om en slaktarhund som jagade en tjur genom den engelska staden Stamford. Stadens hertig blev så förtjust att han införde tjurhetsning som sport på sina egendomar.

Idag är engelsk bulldog en fin familjehund. AKC kallar rasen bulldog rätt och slätt.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel